Seminari d’Agricultura i Medi Ambient, aquest dissabte

Seminari d’Agricultura i Medi Ambient, aquest dissabte

Seminari AiM 2024 Banner

Aquest dissabte ja tenim la primera jornada del Seminari d’Agricultura i Medi Ambient. Encara hi sou a temps d’apuntar-vos a través d’aquest enllaç. Es tracta d’una oportunitat de conèixer de primera mà experiències inspiradores dutes a terme a altres indrets.

Serà el 3 de febrer, al Centre de Convencions es Mercadal, i podrem escoltar les ponències «Agricultura sostenible i maneig hidrològic en un entorn en perill de desertificació», de Jacobo Monereo; i «Generació de sòl fèrtil en un territori semiàrid», de Marta Cortegano.

La Junquera

Jacobo Monereo, de la finca La Junquera, a Múrcia, ens explicarà la història de la finca i com han aconseguit convertir-se en un referent en pràctiques regeneratives. El model que segueixen a la Junquera consisteix en llaurar la terra el menys possible, evitant així el deteriorament de la matèria orgànica i aconseguint un augment de la biodiversitat, millorar l’aprofitament de l’aigua, i substituir els agroquímics d’origen sintètic per compost i fems del bestiar propi.

El maneig de l’aigua és imprescindible. Jacobo explica que «a la zona de la finca, no cau una gota en set mesos i de sobte t’arriben 150 litres en una hora i arrasen amb tot.» Estimen que es produeix una pèrdua de sòl d’unes 20 tones per hectàrea a l’any i en algunes zones de fins a 80 tones, afectant negativament al cultiu, ja que es perden els primers 20 cm de terra, la part fèrtil del sòl. Per a evitar-ho, experimenten amb franges d’infiltració que alenteixen la velocitat de l’aigua i afavoreixen la seva retenció. També han plantat milers d’arbres i s’han construït desenes d’estanys i basses per a retenir l’aigua durant la temporada seca.

Marta Cortegano
Terra Sintrópica

A la segona ponència, Marta Cortegano ens explicarà com el «laboratori del futur» per a la transició agroecològica, de l’associació Terra Sintrópica, està cercant solucions per a revitalitzar la zona de Mértola, a Portugal. Des de la producció al consum, cerquen un model de governança col·laborativa que permeti una estratègia de transició agroecològica local.

Entre d’altres, Marta ens explicarà el concepte d’agricultura sintròpica. Es tracta d’entendre com podem millorar un ecosistema forestal i no sols obtenir productivitat, sinó utilitzar-la per a l’agricultura i productes agrícoles. És a dir, aprofitar el sistema agroforestal per produir aliments, recuperar ecosistemes, millorar el sòl i «plantar aigua» (incrementar la captació i la recuperació dels aqüífers).

La setmana que ve tindrà lloc la segona jornada, amb dues ponències més sobre l’ús de llana com a encoixinat vegetal i el projecte «Campos de Vida». Les dues jornades conclouen amb un dinar conjunt on poder intercanviar impressions. Podeu inscriure-vos aquí.

Aquestes jornades compten amb el suport del Consell Insular de Menorca i Menorca Preservation.

Cartell Seminari AiM 2024

Visits: 28

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Arxiu de notícies

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Llista de correu

Omple el formulari t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

El Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa de Menorca (GOB Menorca).

No et perdis res!

Subscriu-te al butlletí  i t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

Tenim WhatsApp de difusió setmanal amb activitats i notícies. Envia ALTA + nom i cognom al +34 722 182 286