Una antiga construcció vora la platja de Tirant, que havia de ser punt d’informació per la creació d’una gran urbanització, ha entrat en obres per ser un quiosc de platges. Però les obres es fan sense llicència.
De urbanització a zona protegida
A la platja de Tirant s’hi van projectar urbanitzacions a cada banda. Es va construir la zona de llevant (coneguda com a Platges de Fornells), però es va poder evitar la de ponent.
En aquesta zona de ponent hi anava un altre gran creixement urbanístic, que superava les 4.500 places. El lloc va arribar a ser declarat Centre d’Interès Turístic Nacional, però finalment va decaure.
Les pressions econòmiques i polítiques dels promotors van arribar a ser molt importants, perquè la Llei d’Espais Naturals del 1991, feta damunt inventaris de valors naturals, va deixar una gran i sospitosa taca desprotegida a la zona.
Anys després, en 1999, les Directrius d’Ordenació del Territori de Balears van tornar a donar una opció a la revifada del creixement urbanístic previst, però l’actuació de l’Ajuntament acabat de sortir de les eleccions ho va impedir. Un gest que va merèixer el premi Ullastre que el GOB concedia en aquells temps.
El planejament municipal i el Pla Territorial de 2003 van tancar les pretensions transformadores. L’espai és ara sòl rústic d’especial protecció.
Una zona salvada, però amb cicatrius
Tirant té un gran sistema dunar, que va patir greus extraccions durant molt de temps, fins que una denúncia per via judicial del GOB va aconseguir frenar-ho. Darrera, hi ha la valuosa zona humida del Prat de Lluriac.
El vial per accedir a la urbanització va creuar precisament aquesta zona humida i actualment és l’accés que tothom usa per arribar a la platja. A ponent, s’hi van arribar a construir un bloc d’apartaments, alguns xalets, així com altres vials previstos en el procés urbanitzador.
També s’hi van construir algunes edificacions a l’arribada, destinades a ser oficines de promoció i venda de parcel·les a la urbanització. Es tracta d’edificis fora d’ordenació o en situació d’inadequació.
Una d’aquestes edificacions ha entrat en obres aquest passat hivern i el GOB ho va comunicar al Consorci de disciplina urbanística en rústic.
Amb cartell, però sense llicència
El Consorci va enviar els inspectors, que han comprovat que s’han duit a terme una sèrie d’actuacions sense llicència, consistents en obres de reformes per un local de bar cafeteria.
Com a conseqüència, s’ha incoat el corresponent procediment de disciplina urbanística.
Caldrà estar pendents de com evoluciona el cas.
Views: 668
12 respostes
Gràcies GOB per estar sempre vigilants!!
El seny ,el sentit comú ,el medi ambient,la natura tenen un gran deute amb el GOB, de Menorca i Mallorca.
Moltes gràcies per la vostra feina
Gràcies per la vostre tasca.
Per estar sempre al tanto.
Per cuidar la ïlla amb aquest cel.
És la quòta de sòcia millor emprada que he tingut mai.
I els diners pagats amb més convicció i agraïment.
Gràcies
Comparteixo plenament el missatge de la Glòria Rosales. Gràcies
Moltes gràcies per la feina que feu. Aquella edificació servia de zona de nidificació d’aus nocturnes i, tot i que és cert que estava en molt mal estat, abans de veure-la convertida en el què han fet preferiria veure-la a terra.
Gràcies per la vostre feina. 💪
Muchas gracias por la labor que realizáis protegiendo la naturaleza de los especuladores.
Esperemos q funcionen las normativas vigentes. Muchísimas gracias por todo el trabajo tan enorme q haceis. Un saludo
Estando en muchas ocasiones muy de acuerdo con vuestros planteamientos y con el trabajo que haceis, en este caso, y conozco bien el lugar, estaba la caseta bastante derruida, llena de suciedad y aveces la ocupaban .
No creo que adecentarlo para servir bebidas (chiringuito) en esta pequeña edificacion que llevaba en mal estado 30 años ,ahora que la arreglan sin aumentar la superficie , pueda ocasionar ningun mal a la naturaleza ni al entorno,
la porqueria que habia junto con plasticos y bidones daba y es mi humilde opinion, una imagen de suciedad y abandono .
Que alternativas proponeis ? Porque la caseta tal como estaba no era un nido de aves si no de porqueria
Con toda mi simpatia
Hola Ana. Gracias por tu comentario razonado. En este caso, no nos preocupa solamente lo que se haga con esta edificación, sinó las derivaciones posteriores y los precedentes que puedan crearse. Si conoces la zona, sabrás que hay otras edificaciones cercanas y abandonadas, de la misma época del intento de urbanización, por lo que, si el tema no se gestiona bien, pueden crearse precedentes que activen otras rehabilitaciones. Allí no hay alcantarillado. El vial de acceso es de titularidad privada y está en muy mal estado. Abrir un chiringito genera un efecto llamada y suele cambiar la tipología de usuarios de la playa. Habrá que abastecerlo con camiones de reparto. No es difícil prever que se estructurarán presiones para que el vial (privado) se arregle con fondos públicos. Desconocemos si todo eso se ha previsto. El hecho de que las obras se hayan hecho sin licencia, según ha confirmado el Consorcio de disciplina urbanística, hace temer que no se esté contemplando el conjunto. Pero veremos cómo evoluciona todo. Un saludo.
Moltes gràcies per la feina que feis.
Tot el meu suport.