Medi Marí

Els ecosistemes marins es troben cada cop més amenaçats per l’efecte de les activitats humanes. Al GOB Menorca creiem que aconseguir un equilibri amb el seu ús és un dels deures que cal afrontar amb decisió i per això posem en marxa actuacions que pretenen abordar algunes d’aquestes amenaces.

Menorca es considera una de les zones millor conservades del Mediterrani. A les seves aigües habiten centenars d’espècies i és un lloc estratègic per alguns animals migradors. Desafortunadament, diverses actituds irresponsables han provocat que en les últimes dècades els ecosistemes marins es trobin cada cop més amenaçats.

És l’hora de reaccionar i fer reaccionar, de protegir la posidònia, conscienciar sobre l’erosió de les platges, conèixer les espècies que viuen sota el mar i gestionar els recursos d’una manera més intel·ligent. És fonamental que coneguem més i millor la mar que ens envolta, per continuar gaudint-la tal com ella mateixa demana esser. Anem fent camí per canviar la nostra relació amb el mar.

Bogamarí (Arbacia lixula)
Dragó (Synodus saurus)
Estrella Vermella (Echinaster sepositus)
Gall faver (𝑃𝑎𝑟𝑎𝑏𝑙𝑒𝑛𝑛𝑖𝑢𝑠 𝑔𝑎𝑡𝑜𝑟𝑢𝑔𝑖𝑛𝑒)
Medusa luminescent (𝑃𝑒𝑙𝑎𝑔𝑖𝑎 𝑛𝑜𝑐𝑡𝑖𝑙𝑢𝑐𝑎)
Paisatge submarí
Posidonia Oceanica
Vaca (Serranus scriba)
Previous slide
Next slide

Què fem?

Una estratègia per una pesca sostenible​

Menorca té un sector pesquer amb molta importància històrica, cultural i social. No obstant, la flota de pescadors ha anat reduint-se cada cop més i no hi ha perspectives massa optimistes de cara al futur. En l’àmbit local i global, la pesca enfronta problemes greus com la sobreexplotació i la disminució d’estocs de les espècies més comercials, les dificultats de comercialització, el canvi d’hàbits socials, el deteriorament d’alguns ecosistemes marins, etc. D’altra banda, la pressió recreativa, les activitats nàutiques i subaquàtiques han sofert un gran creixement i tenen una forta pressió sobre la mar.

A més, se segueixen donant situacions d’incompliment de la normativa i pràctiques poc sostenibles, que posen en perill la continuïtat de l’activitat, i la vigilància en el mar sempre és escassa i complicada. La porta sempre és oberta per a aquella gent que vol treballar per fer més compatibles les activitats humanes al mar, contemplant els efectes al seu conjunt i mirant d’assumir cada part de responsabilitat. Una feina amb la qual pot participar-hi molta gent.

pesca

Al GOB pensam que una vigilància efectiva és una qüestió primordial, per això ens interessem cada any per les sancions que s’han imposat en matèria pesquera, quins han estat els motius i amb quins imports econòmics es tradueixen. L’objectiu ha de ser que, de cada vegada, la gent que surt a la mar sigui més conscient de les limitacions en l’impacte que podem causar, de l’efecte suma que poden fer moltes embarcacions sobre una mateixa zona o sobre una mateixa espècie.

El GOB va participar molt activament en la dinamització i en la mediació amb els pescadors per aconseguir la declaració de la Reserva Marina del Nord de Menorca i va ser part implicada en la declaració de la Reserva Marina de l’Illa de l’Aire.

El GOB compta amb una àmplia experiència aplicada a la custòdia agrària, que està donant molt bons fruits. Per aquest motiu, de la mà del consell insular i de la Direcció General de Pesca, l’entitat va dinamitzar una sèrie de tallers amb pescadors professionals per desenvolupar un document d’Acord de Bones Pràctiques Pesqueres Sostenibles.

Programa d’adopció de trams de litoral

De la necessitat de cuidar el litoral i fer front al greu problema de la contaminació marina neix el programa d’adopció de trams de litoral de Menorca.

Vols formar part de la protecció i conservació del litoral, així com afavorir el coneixement i el compromís amb el medi marí?

Aquesta iniciativa es va crear amb l’expectativa de dinamitzar un total de 100 persones, però gràcies a l’espectacular resposta social obtinguda, ben aviat es va convertir en un macro projecte amb més de 1700 participants repartits en 105 grups que han adoptat 115 platges, cales o trams de litoral.

Quines accions engloba?

  • Convenç al teu grup d’amics, família, escola, companys de feina o a l’associació de la qual formes part.

  • Busqueu a aquest mapa un tram que no estigui adoptat (marcats en verd) i adoptau-lo!

  • També hi ha l’opció d’unir-vos a algun dels grups oberts a noves incorporacions (marcats en blau al mapa).

  • Si teniu dubtes, envieu un correu a vcarretero@gobmenorca.com o telefoneu al 971 35 07 62.

Seguint una metodologia, vos convidem a identificar alguns dels valors naturals, així com les problemàtiques, que es poden trobar al vostre tram adoptat.

Ous de raïformes

Podeu identificar espècies invasores o especies en perill d’extinció, actuar en cas de trobar una tortuga marina ferida o una barca fondejada sobre posidònia.

Documents

Pots descarregar els següents materials per dur a terme l’observació de valors naturals i actuar sobre incidències al litoral

Nàutica i ordenació del litoral

El GOB Menorca fa una crida als gestors dels ports i també a les empreses nàutiques, per tal d’estructurar una oferta basada en la qualitat i no en la quantitat. A Menorca les competències per ordenar el litoral estan repartides entre diverses administracions, i cadascuna planifica pel seu compte, sense tenir present que Menorca és un territori massa petit com per ordenar-lo sense una visió de conjunt. Durant dècades aquestes administracions han aplicat una política de creixement sense límits dels espais portuaris i les infraestructures nàutiques.

L’aprovació d’un Pla Insular de la Costa hauria de servir perquè la gestió del litoral es faci amb visió de conjunt, perquè les administracions públiques col·laborin entre elles per fer les coses de manera racional. S’hauria de buscar un punt d’equilibri entre l’ús racional del litoral, la conservació dels seus valors ambientals i la seguretat en les inversions econòmiques.

Intentem estudiar i revisar tots els plans d’ordenació relacionats amb el litoral o plans executius d’obres al litoral que surten a exposició pública i mirem de presentar al·legacions o propostes amb les eines de les quals disposem (estudis científics, opinions d’experts, etc). Projectes en els quals hem estat involucrats:

  • Revisió del Pla Territorial Insular

  • Actuacions d’Autoritat Portuària de Balears al Port de Maó

  • Avantprojecte de proposició de Llei de Menorca Reserva de Biosfera

  • Pla General de Ports de les Illes Balears 2018-2033

Protegim les fanerògames marines

La posidònia (Posidonia oceanica) és un organisme únic de la Mediterrània que creix en espectaculars extensions a l’arxipèlag Balear i que es troba actualment en retrocés per l’acció de l’home. El seu creixement és molt lent -al voltant d’un metro cada cent anys. Gràcies a les closques dels organismes que viuen a les seves fulles, es considera la major productora d’arena de les nostres platges i a més, neteja l’aigua i captura una gran quantitat de CO₂.

Un retrocés significatiu d’aquesta planta provocaria un augment de l’efecte hivernacle, afectació de moltes espècies animals, increment de la terbolesa de l’aigua i regressió del litoral, tant de les platges com del sistema dunar. El medi marí, la pesca i el turisme es veurien fortament afectats.

Aquestes praderies estan protegides i identificades com habitats prioritaris des del 1992, segons la Directiva d’Hàbitats (92/43/CEE) i més recentment pel Decret 25/2018, sobre la conservació de la Posidònia oceànica a les Illes Balears. Els últims seguiments científics demostren que continuen havent zones fortament degradades. El canvi climàtic, la construcció d’infraestructures com dics i ports esportius, la disminució de la qualitat de l’aigua a causa d’abocaments d’aigües residuals, o les barques que fondegen sobre les praderies són algunes de les causes de la seva regressió.

Les línies d’educació ambiental i de medi marí uneixen forces per realitzar una sèrie d’activitats dirigides a explicar el paper de la Posdonia oceanica en el manteniment de les nostres platges i els ecosistemes marins. Activitat: “La posidònia, un submón de vida a les nostres costes”.

La construcció del dic de Son Blanc, a Ciutadella, va tenir una gran afectació sobre la praderia de posidònia de la zona. Per complir amb el compromís ambiental conseqüència d’aquesta construcció, el GOB va contactar amb diferents agents relacionats amb la conservació marina per a detectar i proposar una sèrie d’actuacions, com ara:

  • Creació d’una aplicació mòbil gratuïta Posidonia GOIB per usuaris que naveguin per aigües de Menorca

  • Instal·lació de boies d’advertència a la part interior de la badia de Fornells

  • Instal·lació de boies de prohibició a l’escull de posidònia de s’Estanc de Mongofra

     

  • Revisió i substitució de boies de fondeig per boies ecològiques a zones de praderies

  • Publicació del llibre educatiu «la platja és viva»

  • Cartelleria informativa vora rampes d’avarada sobre la posidònia i bones pràctiques de navegació

  • Instal·lació i posada en funcionament d’un camp de boies ecològiques a l’Illa de l’Aire.

Problemàtica dels residus a la mar

El plàstic, material derivat del petroli, s’ha anat introduint a les nostres vides de manera silenciosa fins a arribar a ser omnipresent. Es calcula que cada any arriben al mar 8,7 milions de tones de plàstic, de les quals el 70% arribaran al fons marí on hi quedarà pràcticament per sempre. Del 30% restant de plàstic que arriba al mar i que no s’enfonsa, una part quedarà surant i l’altre arribarà a les nostres costes.

En qualsevol dels dos casos, el plàstic s’anirà rompent en trossos cada cop més petits i serà ingerit per organismes que el confondran amb aliment i d’aquesta manera acabarà a la nostra taula dissolt en l’aigua, camuflat en la sal o dintre dels aliments que ingerim.

Al GOB pensem que encara som a temps d’aturar aquesta epidèmia plàstica, però es necessita un canvi en els hàbits de consum i un compromís per part de la societat.

S’han fet diverses actuacions de divulgació i conscienciació amb xerrades sobre la problemàtica dels residus plàstics i tallers on es projectava el documental “Out Of Plastic” seguit d’un espai de reflexió on es donaven consells per reduir el consum de plàstic d’un sol ús en l’àmbit domèstic.

Preocupades per la greu problemàtica dels residus plàstics, diverses entitats de Menorca amb una trajectòria important en la protecció i preservació de l’entorn vam decidir sumar forces i crear l’Aliança Menorca Sense Plàstic

Abans que entrés en vigor la Llei 8/2019 de residus i sòls contaminats de les Illes Balears, en col·laboració amb l’àrea de Medi Marí del GOB…

  • 44 entitats i 23 CEIPs es van comprometre a eliminar les vaixelles de plàstic de les seves celebracions.

  • Es van entregar 80.000 bosses de paper per començar a substituir el plàstic per alternatives i així preparar comerciants i usuaris.

Seguiment i gestió de les àrees marines protegides

Una Àrea Marina Protegida és un espai natural designat per a la protecció d’ecosistemes, comunitats o elements biològics o geològics del medi marí, i que mereix una protecció especial. A Menorca, les figures de protecció marines existents cobreixen el 65% del mar territorial, entre LIC (Lloc d’Importància Comunitària), ZEPA (Zones d’Especial Protecció per a les Aus), ANEI (Àrea Natural d’Especial Interès), reserves marines pesqueres i l’àrea marina del parc natural. Si comptem la zona marina de la reserva de la biosfera aquest nombre augmenta fins al 100%. Gairebé tot el litoral de l’illa té algun tipus de figura de protecció, però molt poques d’aquestes figures gaudeixen d’un pla d’usos i gestions.

Si aconseguim crear i gestionar una xarxa de reserves o àrees marines protegides al voltant de Menorca, amb uns hàbitats rics i saludables, amb el temps veuríem reforçats els ecosistemes de tot el litoral de l’illa, beneficiant qualsevol activitat econòmica lligada a la mar. Les figures que avui en dia tenen més força a l’hora de regular els usos i l’explotació del medi marí a l’illa són:

A poc a poc s’estan aprovant plans de gestió a diversos espais marins de la Xarxa Natura 2000.

Els plans d’usos i gestions o plans rectors són eines que marquen les línies d’ordenació, protecció i conservació a executar en distintes àrees protegides. Una redacció imprecisa d’aquests plans o unes normatives massa laxes poden donar peu a interpretacions inadequades que interferiran en la correcta conservació d’aquests espais. Des del GOB treballem en dues línies diferents:

  • Estudiar els plans de gestió quan surten a exposició pública i presentar al·legacions o suggeriments per millorar la redacció i efectivitat.

  • Estudiar aquells instruments de planificació ja existents i mirar de fer un seguiment i propostes per millorar la seva efectivitat.

El GOB forma part de la Comissió de Seguiment de les Reserves Marines de Menorca. Des de l’entitat vetllem perquè la comissió es reuneixi de forma periòdica i mirem de dotar-la de contingut fent propostes, basades en els últims estudis científics, per millorar l’efectivitat de les Reserves Marines.

La linia de media marí del GOB Menorca és possible gràcies a la col·laboració de...

Agraïm la col·laboració de:

Views: 527