Límit de vehicles (2): l’experiència de Formentera

Límit de vehicles (2): l’experiència de Formentera

Regular el nombre de vehicles a l’estiu és una eina útil per a combatre la massificació. Té efectes positius per a la població resident i per a la vivència que tenen els propis turistes quan visiten les illes. Formentera va obrir aquest camí el 2019 i ha obtingut bons resultats.

Aquí s’ofereix un resum, així com un vídeo de la presentació feta recentment al cicle de taules rodones Menorca cap on anem? organitzat de manera conjunta entre Menorca Preservation, l’Ateneu de Maó i el GOB.

Una eina per a combatre la massificació i la congestió

Com en el cas nostre, Formentera pateix una forta afluència turística a l’estiu, i també havia experimentat un important creixement de la població resident. La sensació de massificació era generalitzada. Per aquests motius, el Consell Insular va decidir analitzar amb dades la situació.

El què van descobrir és que la principal carretera de l’illa superava en un 20 % la capacitat per la qual estava dissenyada. Entre fer més carreteres o controlar la massificació, van decidir la segona opció.

Es va fer un inventari per saber quants vehicles hi havia de residents, quants n’hi havia per a lloguer i quants n’entraven amb els turistes que venien amb vaixell. Això ha permès fer una regulació precisa sobre els vehicles dels no residents.

Implantació d’una taxa d’entrada de vehicles

Dels debats ciutadans que es van dur a terme, va sortir la idea d’implantar una taxa per a gravar l’entrada de vehicles a l’illa. Formentera ha usat aquesta eina amb dos objectius.

D’una banda, ha servit per a crear un fons específic per al finançament d’actuacions orientades a garantir la sostenibilitat mediambiental i turística de l’illa.

La segona utilitat es basa en incentivar que el turista que porta vehicle propi allargui la seva estada a l’illa. Això es va marcar com objectiu després de comprovar que les estades es reduïen però que els turistes igualment volien visitar els llocs més emblemàtics, la qual cosa es traduïa en més trànsit a les carreteres.

La taxa d’entrada de vehicles paga per un mínim de 5 dies. Si hi vas per manco dies, pagues igual. Això està provocant progressivament un allargament de l’estada, que ha passat de 3,5 dies a 5,1 dies.

Una llei com la de Menorca va permetre regular l’entrada de vehicles

El Consell Insular de Formentera volia deixar d’enganyar al turista amb la promoció habitual. Les imatges idíl·liques no es corresponien gens amb la realitat de l’estiu. Els fars o les platges mítiques, que sempre apareixen buides a les fotografies usades en publicitat, estaven en realitat rodejades de vehicles.

Per a poder combatre aquesta situació, es va proposar una llei específica, la coneguda com a Llei 7/2019 per a la sostenibilitat mediambiental i econòmica de l’illa de Formentera, així com l’anomenat programa Formentera Eco per a dur la teoria a la pràctica.

A partir de la seva posada en funcionament, cal fer una reserva amb antelació si es vol viatjar amb vehicle propi. Les navilieres ho adverteixen als seus clients i les companyies de lloguer de cotxes saben que tenen cada any un topall màxim en el nombre de vehicles.

Baixen els vehicles privats i augmenta el transport públic

En el 2022, els vehicles de lloguer havien baixat un 12 % i els vehicles particulars de turistes també un 12 %. El trànsit de la carretera es va reduir en un 8,5 %. Per contra, l’activitat dels taxis va augmentar un 70 % i del transport públic un 40 %.

El Consell Insular s’ha dotat d’eines tecnològiques per a controlar aquest nou sistema. Unes càmeres llegeixen de manera automàtica les matrícules de tots els vehicles que provenen del port i permeten fer un escrutini detallat del compliment dels acords presos.

El nombre de vehicles a autoritzar es decideix cada any. Les regulacions s’han aplicat de manera progressiva. Les reticències inicials s’han dissipat. Només les companyies multinacionals de lloguer de vehicles no hi estan d’acord. Les locals ho veuen bé, així com totes les empreses que es beneficien d’una menor saturació a les carreteres i als espais emblemàtics.

A Menorca tenim Llei i tenim dades

La Llei de Menorca Reserva de Biosfera permet regular l’entrada a Menorca de tot tipus de vehicles de motor. També permet aplicar-hi una taxa. Queden exceptuats d’aquesta limitació els vehicles titularitat de persones amb residència a Menorca, o de no residents però que siguin propietaris d’un habitatge a l’illa.

També disposam d’un estudi tècnic, encarregat pel Consell Insular, que ha valorat l’excés de vehicles durant l’estiu de 2022. De manera resumida, hi ha un excedent del 20 % els mesos de juny i setembre, i d’un 30 % els mesos de juliol i agost. En aquest sentit, la saturació supera la situació inicial de Formentera.

Per tant, és important que Menorca també faci ús de les possibilitats legals que ja té a la mà per abordar la regulació de vehicles. A Formentera, el primer any simplement van congelar el creixement respecte de l’any anterior, per després anar aplicant reduccions progressives.

La qualitat de l’oferta turística de Menorca i la vivència de la població resident es veurien beneficiades d’una mesura d’aquest estil. Des del GOB es demana que es posi fil a l’agulla amb prestesa. És una necessitat de l’illa, no un debat partidista.

 

Views: 156

Share

6 respostes

  1. Creo que es necesario limitar la entrada de vehículos de cualquier tipo (coches, autocaravanas, motos, bicicletas y patinetes), con el fin de mantener orden y menos accidentes en nuestras carreteras y casco urbano y sobre todo porque todos aquellos que amamos a nuestra querida isla no queremos que se contamine.
    No sabría como solucionarlo, sólo creo que lo limitaría a un número por entrada de vehículo y comprobar la salida de otro, para equiparar la cantidad limitada. Sé que es muy difícil, pero me alegraría mucho ver nuestra isla un poco más despejada.

  2. Es un acto de equilibrio difícil tratar de complacer a todas las personas, todo el tiempo. Desde hace muchos años se debate sobre el exceso de turistas durante los meses de julio y agosto, lo que genera el insostenible aumento de coches en las carreteras menorquinas. Mi esposa y yo tratamos de evitar visitar la ciudad durante los meses de julio y agosto, ya que hay demasiada gente y hay demasiados autos en la carretera. Tendría sentido limitar el número de coches que circulan por la carretera y, en particular, los que llegan en ferry. También tendría sentido alentar a los ecoturistas durante el período de noviembre a marzo. Observo hoy que el periódico dice que el número de vuelos durante el verano a Menorca va a aumentar. ¿Por qué los políticos y líderes de Menorca permiten a las aerolíneas aumentar el número de vuelos durante la temporada alta cuando ninguna de ellas ofrecerá servicios directos de invierno a muchos destinos? Tener que viajar a través de otro aeropuerto es caro y requiere mucho tiempo. Salimos el 1 de enero de 2024 y hicimos una escala de siete horas en el aeropuerto de Palma. Afortunadamente, el regreso fue de sólo 3 1/2 horas. Es una frustración para nosotros pero aún peor para cualquiera que resida todo el año y quiera viajar durante este período desde Menorca para visitar a familiares o amigos en otros países y que desee irse de vacaciones.

  3. Es una idea buenísima pero habría que mejorar muchísimo el transporte público entre playas, más horarios y en temporada baja. De esta manera no haría falta tanto coche 😃

  4. Avui en dia Formentera és més reserva de la biosfera que Menorca i a sobre sembla que el seu representant institucional està més a prop de les iniciatives ecologistes que els representants menorquins. M’ha agradat molt la denominació d’en Cirpiano sobre l’art del turisme: ” si al turisme li treus els constructors i el ciment…..”.
    Per acabar dir que estaria molt d’acord en el fet que el GOB comences una campanya informativa als possibles visitants, sobre la Menorca que ells pensen que es trobaran i la realitat massificada que tenim damunt.
    Clar i sense complexos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Arxiu de notícies

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Llista de correu

Omple el formulari t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

El Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa de Menorca (GOB Menorca).

No et perdis res!

Subscriu-te al butlletí  i t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

Tenim WhatsApp de difusió setmanal amb activitats i notícies. Envia ALTA + nom i cognom al +34 722 182 286