Un Decret-Llei al servei dels agents depredadors del territori 

Un Decret-Llei al servei dels agents depredadors del territori 

El nou text legislatiu que va publicar ahir el Govern Balear modifica més de 50 normes amb conseqüències greus per als valors ambientals. És un nou motiu de molt de pes per la concentració de protesta que es durà a terme el dissabte 8 de juny, a les 19.30 h, a la plaça Biosfera de Maó.

 

El GOB és personarà en els intents de legalització en rústic i està estudiant quines accions jurídiques es podrien dur a nivell de totes les illes.

El Decret-Llei que s’acaba de publicar no només pretén premiar les obres il·legals en rústic o posar aparcaments a les platges saturades. També és modifiquen la Llei Agrària, la Llei de Conservació, la llei de Reserva de la Biosfera de Menorca, la llei de sòl rústic, la llei turística, la llei de Ports de les Illes Balears, la llei de canvi climàtic, la llei de caça i pesca, la llei de projectes industrials estratègics, l’atribució competències als Consells en urbanisme i habitabilitat, la llei del sòl rústic, la llei de mines, la llei d’habitatge, la llei d’urbanisme i la de carreteres.

 

Els valors ambientals, més desprotegits

Així es genera una total indefensió relativa als principis de protecció que implicava aquest cos normatiu, deixant sense coherència efectiva tota la ordenació territorial, urbanística i sectorial i sense avaluar les conseqüències i impactes brutals que aquesta desregulació tindrà sobre els recursos i la realitat territorial. És una veda oberta a la inversió i devastació del territori i dels recursos sense impediments i sense precedents, especialment greu en un moment de tanta sensibilitat davant la massificació turística.

Des del GOB consideram que l’abast d’aquest despropòsit desregulador no pot fer-se a través d’un mecanisme tan antidemocràtic com un decret-llei que entra en vigor només amb la decisió del Consell de Govern. Aquest serà un dels principals motius de l’anàlisi d’accions legals per part del GOB.

 

Ajuntaments, Unesco i Constitucional

El Decret-Llei permet construccions de grans dimensions en rústic, elimina la Comissió de Medi Ambient, i també modifica els aspectes més importants de la Llei de Benestar de les Generacions futures (aprovada per iniciativa popular).

Des del GOB consideram que l’abast de les conseqüències del decret, l’afectació a principis d’igualtat, seguretat i protecció ambiental, i la forma (decret-llei) en que s’imposa, no són de rebut i estam analitzant totes les vies per exigir una suspensió cautelar dels efectes d’aquesta norma i impugnar-la davant el Tribunal Constitucional.

Aquests dies s’enviaran escrits a tots els ajuntaments per personar-se com a part interessada a la totalitat dels expedients de legalització que es pretenguin acollir a l’amnistia urbanística..

El fet que els procediments de legalització es facin als ajuntaments, sense cap intervenció externa, sense passar per cap exposició pública, ni comissions d’urbanisme o de patrimoni del Consell Insular, ni hagin de rebre cap informe extern de cap organisme, fa que aquestes legalitzacions siguin completament opaques. La revalorització immobiliària implica milions d’euros en joc, que aniran com a premi als qui han fet il·legalitats sobre el territori de l’illa.

 

Més motius per la concentració davant el Consell Insular

El decret llei demostra que les declaracions del Govern i del Consell a favor de la sostenibilitat eren paper banyat i només responien a una maniobra estratègica de controlar el discurs en moments de protestes ciutadanes.

Avui Menorca està més desprotegida que mai i es troba en el centre de l’interès immobiliari del Mediterrani. Més que mai és necessari sortir a protestar perqué el nostre Consell Insular s’ha sumat a aquesta maniobra política que clarament està al servei dels agents depredadors del territori.

Views: 530

6 respostes

  1. Governar a cop de decret llei no és cap novetat, el govern central fa uns quants anys que ho ve fent i allà segueix…, els polítics quant els convé és passen per el forro les formes democràtiques de fer política.

  2. Lo mas gracioso es que al gobierno anterior que era de bandera socialista no le hacían ningún comentario.
    Parece que se les ve el plumero tendencioso.

  3. Menorca sembla condemnada a una contínua alternança perversa esquerra-dreta, dreta-esquerra. I dic perversa perquè no té cap dels efectes regeneradors que la fan beneficiosa en un sistema democràtic. Les bandades que porten al poder al Partit Popular, ara PP-Vox, fan un mal irrecuperable, no hi ha marxa enrere, i a cada bugada hi perdem molt més que un llençol. Ànims per la vostra lluita tenaç.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Arxiu de notícies

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Llista de correu

Omple el formulari t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

El Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa de Menorca (GOB Menorca).

No et perdis res!

Subscriu-te al butlletí  i t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

Tenim WhatsApp de difusió setmanal amb activitats i notícies. Envia ALTA + nom i cognom al +34 722 182 286