Sr. Vilafranca, limiti els vehicles d’estiu

Sr. Vilafranca, limiti els vehicles d’estiu

Escrit dirigit al Sr. Adolfo Vilafranca, President del Consell Insular de Menorca.

Distingit Sr,

Aquests dies s’està fent evident la remor social contra la massificació turística creixent. Tant és així, que s’estan veient canvis molt significatius en el discurs públic dels principals representants dels consells insulars de Mallorca i d’Eivissa, així com de la pròpia presidenta del Govern Balear. Li volem demanar que també vostè faci un gest en aquest sentit.

Hem sentit a la Sra. Prohens reconèixer que les illes estan al límit de saturació, al Consell de Mallorca anunciar un sostre en les places turístiques i al Consell d’Eivissa aprovar (amb el vot favorable del Partit Popular) una iniciativa legislativa per a poder limitar el nombre de vehicles a l’illa.

A Menorca fa temps que parlam d’aquestes qüestions. El passat 18 de març, el GOB va fer una intervenció des del públic en el Ple del Consell, precisament per plantejar la necessitat de limitar amb urgència el nombre de vehicles de lloguer i dels que arriben amb vaixell a l’estiu.

Aquell dia, Sr. Vilafranca, la Presidenta del GOB li explicava el perill de perdre el camí de sostenibilitat que la nostra illa ha sabut anar trobant i li demanava que faci ús de la competència que va donar a Menorca la Llei de Reserva de Biosfera per limitar el nombre de vehicles a l’estiu, com una eina per començar a posar sostre a aquest creixement il·limitat que estem patint.

En aquell Ple, que es va retransmetre en directe, li recordàvem que el Consell Insular ja disposa d’un estudi detallat, que adverteix que Menorca pateix un excés de vehicles proper al 20 % en juny i setembre, i del 30 % el juliol i l’agost.

Tenint les dades que mostren aquest excés de vehicles i disposant de la capacitat de posar-hi un límit, només cal que prenguin la decisió.

Vostè, Sr. President, va respondre (minut 13.29) que «hi ha altres coses més urgents» i pel que fa a l’estudi actual que adverteix de l’excés de vehicles comentava que «l’estudi no l’ha volgut subscriure cap tècnic de la casa». Al respecte, li volem fer un aclariment important.

El GOB disposa d’un informe tècnic del Departament de Mobilitat en relació al mencionat estudi que es va encarregar a un gabinet especialitzat i que va ser entregat al Consell Insular amb data 07/07/2023.

Es tracta, diu l’informe tècnic del Departament de Mobilitat, d’un estudi que analitza dades socioeconòmiques i estadístiques, d’aforaments de vehicles, d’evolució del parc automobilístic, de l’oferta d’aparcament, de l’oferta i demanda de transport públic, de l’oferta de taxi, d’VTC i de vehicle de lloguer, les arribades i sortides de l’illa en vaixell i en avió, de la distribució dels diferents tipus d’allotjament turístics… Diu també que fa una diagnosi de la mobilitat en vehicle privat de residents i de visitants, constata l’impacte de l’ús massiu del vehicle privat a l’illa i proposa mesures per a mitigar aquest impacte.

L’informe tècnic, conclou que el treball entregat sobre els vehicles s’adapta substancialment a l’encàrrec i a l’oferta que consten a l’expedient i que no té errades ni discordances evidents. Un treball que s’ha pagat de fons públics.

Sr. Vilafranca, aquest informe desmenteix les seves paraules davant el Ple i davant tota la gent que ha seguit aquest tema i reforça la idea que té tothom de la manca de decisió de l’equip de govern en aquest sentit.

Per això avui li volem recordar que vostès gestionen ara la principal institució de Menorca, un territori que ha treballat molt per a trobar un camí diferenciat de la massificació sense límits i que, a més, és Reserva de Biosfera.

La nostra illa està ja patint els efectes d’una saturació creixent. Caldrà revisar planificacions previstes, caldrà gestionar molt millor els recursos escassos i, sobretot, es fa necessari armar-se de coratge i agafar un altre rumb, una altra via.

Sr. Vilafranca, no jugui a perdre temps. No permeti que Menorca sigui l’única illa que no reacciona. Perquè la ciutadania no ho acceptarà.

 

 

 

Views: 498

Share

14 respostes

 1. Sembla que el Sr. Vilafranca, encara que es el president del CIM, no acaba de entendre la realitat del perill que hi ha sobre Menorca, no acaba de entendre el que els seus pacifics habitants desitjan per Menorca i sobre tot no acaba de respectar in estimar la illa.

 2. Totalment d’acord. Ojalà es proposi una solució per aquest problema abans que sigui massa tard. Com a “reserva de la biosfera” i “Patrimoni de la Humanitat” volem un altre imatge. Abans de tenir que dir: “pan para hoy y hambre para mañana”

 3. Gràcies per cuidar es territori.
  Gràcies per sa feina feta, i sa visió de futur.
  Menorca es/era sa única illa amb una certa protecció. Que un govern no ho destrocis.

 4. S’element regulador no ha de ser prohibir entrada de cotxus, que vulnera molts drets des ciutadans, sinó simplement sa capacitat hotelera de s’illa. Quan aquesta estigui a tope, ja no hi haurà mes gent que vulgui venir, i tema acabat.

  Hi ha molts indrets des nostro pais on se formen llargues cues de cotxus a carreteres i autopistes (Costa Brava per exemple), i ningú ha tengut s’acudit de prohibir que hi vagin vehicles per evitar embotellaments o saturació. Ses coses es poden resoldre de moltes maneres, i no prohibint precisament. Feim ses coses be, i no a cops de destral !!!

  No feim demagogia senyors i no prohibim drets fonamentals.

  1. Hola Jordi. Precisament la capacitat d’allotjament és la que ha fuit de mare, perquè ja no és només hotelera, s’hi ha afegit el lloguer turístic (legal i il·legal) i ha disparat el nombre de turistes que poden venir i trobar lloc on dormir. És per això que la via de limitar fins a un màxim els vehicles de lloguer i els que venen en vaixell, és una de les poques eines que es poden usar per a frenar una massificació que no fa més que créixer de cada any (malgrat que estem en moratòria turística). Això és complicat fer-ho a la Costa Brava, però és factible a Menorca. De fet, tenim una Llei que ens autoritza explícitament a fer-ho. Respecte dels drets fonamentals, convé que repassis el concepte, perquè llogar un vehicle no està incorporat ni a la Constitució ni a la Declaració dels Drets Humans. En canvi, si que hi ha el dret a un medi ambient ben conservat, la utilització racional dels recursos naturals, l’accés a l’habitatge o el salari digne. Drets fonamentals que s’estan perdent a bon ritme degut a la voràgine del creixement turístic.

   1. Dret fonamental es sa lliure circulació de persones, i aquestes ho poden fer a peu, en cotxu, en avió, o de qualsevol altra manera. ¿ Com pensau limitar es fluxe de cotxus que arriben en ferry ? Sera potser el GOB qui determini qui son ciutadans autoritzats a enfilar-se en un ferry per venir a Menorca? Reparatirem llicencies fent pagar un preu per llicencia, o les adjudicarem a amics ? Per favor, un poc de serietat …

    No es aixines com s’ha de procedir. Contra sa massificació, si tant greu es (quin limit és opinable), s’actua sobre sa oferta d’allotjament, no prohibint sa mobilitat. Cal anar a s’origen des problemes.

 5. Totalment d’acord!!!
  Hi ha que limitar!!!
  Els recursos i serveis no donen per tants gent.
  Massa publicitat,vídeos,pel.licules,famosos,creuers,….)
  Força!!!

 6. Si, el que hem de Fer els ciutadans es movilitzar-nos d’una vegada, i no esperar que ens treguin sempre els altres ses castanyes des foc.
  Es una vergonya que aquesta persona pospongui una messura que, SI QUÉ ES URGENT, i tant.
  De la mateixa manera que es urgent que es solucioni el problema del transport públic.
  Visc a Es Migjorn i estic farta d’enviar instancias per reclamar, amb la repostar de bones paraules i cap acció.
  Molta RESERVA DE LA BIOSFERA I MOLT POCA VERGONYA.
  INDIGNACIÓ

 7. Doncs si no limiten l’entrada de cotxos poder s’hi haurà de posar la ciutadania. Com? Tallant carreteres. Les de les platges millor, que els que van a la feina surtin el menys esquitxats possible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Arxiu de notícies

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Llista de correu

Omple el formulari t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

El Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa de Menorca (GOB Menorca).

No et perdis res!

Subscriu-te al butlletí  i t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

Tenim WhatsApp de difusió setmanal amb activitats i notícies. Envia ALTA + nom i cognom al +34 722 182 286