Repòs del Rei: aigua, habitatges i hotels en dubte

Repòs del Rei: aigua, habitatges i hotels en dubte

Una dessaladora que abocaria la salmorra a un pou d’infiltració és la solució proposada pels promotors del Pla parcial de Repòs del Rei, un creixement previst entre Maó i Es Castell que presenta diversos problemes.

Repòs del Rei és un projecte antic, que ara s’ha tornat a emprendre amb un procediment poc freqüent. L’Ajuntament va treure a exposició pública el projecte per espai de 45 dies hàbils (BOIB de 13 de juny passat), però pel camí ha decidit suspendre aquesta exposició i passar directament a l’aprovació inicial. Igualment, el GOB ha presentat un escrit de consideracions, perquè pugui ser tingut en compte pels serveis tècnics i jurídics.

Un pou d’infiltració sobre una zona amb risc de contaminació d’aqüífer

La zona des Castell té l’aqüífer sobreexplotat. Segons el Pla Hidrològic de Balears, la massa presenta un índex d’explotació superior al 100 %. Atesa aquesta situació, la documentació del Pla Parcial conclou que l’única solució per a l’abastiment del sector és mitjançant dessalació d’aigua del mar. Per això, es planteja un equip amb capacitat de cabal de 100 m3/dia.

Es pretén captar l’aigua salada d’una perforació propera a la costa. La salmorra generada es vol abocar un pou d’infiltració per evitar l’abocament directe al port. Respecte a aquesta opció, el GOB recorda que tota l’àrea on s’ubica el Pla Parcial es troba dins Zona amb risc de contaminació d’aqüífer. Si l’aigua hipersalada del rebuig evoluciona cap a l’interior, l’aqüífer podria tenir seriosos problemes afegits.

Superfície d’habitatge protegit, eficiència energètica i jardineria

De les dades del Pla Parcial es dedueix que es preveuen 11.966 m2 destinats a residencial plurifamiliar lliure i 1.981 m2 a residencial plurifamiliar de protecció pública. Això dona un total de 13.947 m2. Però el Pla Territorial Insular obliga a preveure el 30 % de la superfície de sol per a habitatge protegit en els terrenys residencials dels nous plans parcials. Un 30 % serien 4.184,1 m2. Ara s’està deixant només un 14 %, o sigui, menys de la meitat.

Altrament, la normativa europea, estatal i autonòmica obliga als nous edificis a ser de consum quasi nul i la quantitat requerida d’energia ha de ser coberta per fonts d’energia renovable ubicades en aquelles edificacions o instal·lacions o en terrenys insulars, cosa no contemplada en l’actual documentació.

En termes de jardineria i potencial consum d’aigua, el GOB recorda que els terrenys es troben dins d’un hàbitat prioritari a nivell europeu que, malgrat no haver estat objecte de protecció perquè la zona urbanitzable fa estona que està prevista, si que caldria preveure uns criteris especials per a les zones verdes i enjardinades.

Al respecte, es demana que s’incorpori al màxim la preservació d’aquests tipus d’hàbitat, així com altres recursos de jardineria mediterrània que evitin consums d’aigua, ús de pesticides o la importació d’espècies exòtiques o invasores.

Moratòria turística i zones hoteleres

El Pla Parcial planteja la creació de 500 places hoteleres. Les Illes Balears es troben en moratòria turística degut a la congestió turística i els seus efectes derivats. No se sap quina serà la resolució que es prendrà quan aquesta acabi, però el nou Govern també reconeix la situació de col·lapse i la necessitat de no continuar creixent en capacitat d’allotjament turístic.

Tramitar noves zones hoteleres podria generar drets als promotors que potser després no es podran executar. Per aquests motius, s’ha demanat que les dues zones siguin dedicades, en tot cas, a la construcció d’habitatges de protecció, que si que podrien donar resposta a una necessitat social.

Views: 402

Share

5 respostes

  1. Hola,bon día
    No mes un apunt que no sé si por ser importante.
    De entrada,diré que no m’ agrada gens aquest pla parcial.Carrers estrets.No a planta Baixa i tres.No als hotels.El sistema pel que volen justificar l’ aigua es molt contaminant i perillos a aquest lloc.
    Crec recordar que fa mes de 30 anys,la aigua Dels pous que abastien Son Vilar,estaban contaminades i un Dels motius era que varied vivendas avien perforat els pous de sigues negres transpasant la capa freática per aixi no tenir la preocupación de cuidarlo mes.
    No comprenc com es pot retirar de la exposićio al público.

  2. ¿Qué ha pasado con la democracia, el sentido común y la preocupación por el mundo natural más aquellos que vienen después de nosotros y viven en nuestra isla? Parece que muchos de los políticos y funcionarios del gobierno/consejo han introducido la anarquía en la forma en que conducen sus asuntos cotidianos. ¿Existe total transparencia entre las personas que intentan tomar decisiones rápidas y sin educación que probablemente tengan un impacto negativo en el medio ambiente? Por un lado, la gente se queja de la masificación turística durante julio y agosto, pero quieren construir otras 500 habitaciones de hotel, lo cual es totalmente contradictorio. Retirar la exposición es casi admitir que los interesados ​​han tomado una decisión y no les importa lo que el público piense sobre el proyecto. Este tipo de propuesta necesita consideraciones técnicas y profesionales completas que equilibren plenamente los argumentos a favor y en contra del plan propuesto.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Arxiu de notícies

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Llista de correu

Omple el formulari t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

El Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa de Menorca (GOB Menorca).

No et perdis res!

Subscriu-te al butlletí  i t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

Tenim WhatsApp de difusió setmanal amb activitats i notícies. Envia ALTA + nom i cognom al +34 722 182 286