Reduir l’evaporació de les piscines, un deure de Menorca

Reduir l’evaporació de les piscines, un deure de Menorca

Grans pèrdues anuals per evaporació

Les darreres notícies que s’ha publicat parlen que a Menorca hi ha més de 10 mil piscines. Havent assumit una xifra tan enorme, necessàriament s’hauria d’abordar com evitar la pèrdua d’aigua derivada de tanta superfície sotmesa a l’evaporació del sol i del vent.

Una piscina de 40 metres quadrats, que perdi cada dia uns 2 centímetres per evaporació, equival a 800 litres d’aigua/dia. Si es fa una correcció entre dimensions i evaporació segons els mesos, es poden estimar 500 litres per dia. A la setmana, son 3 tones i mitja per cada piscina. Amb 10.000 piscines, tenim 35.000 tones a la setmana.

Si les piscines s’usen uns 5 mesos a l’any, venen a ser unes 22 setmanes. Llavors és una despesa de 770.000 tones d’aigua, només d’evaporació. Equivalents pràcticament al volum anual que consumeixen els municipis de Ferreries i es Migjorn sumats, incloses les urbanitzacions. I això que no s’incorporen en el càlcul els enormes volums derivats de la gent que buida la piscina i la torna a omplir de nou.

Cobrir les piscines per eliminar evaporació

Essent una realitat l’existència de tantes piscines, cal demanar un esforç per disminuir l’aigua que es perd per evaporació. Entre els debats que s’han fet en els diferents municipis en la campanya Via Menorca, ha guanyat força la idea de cobrir les piscines amb sistemes manuals o automàtics.

Es tracta de cobrir la superfície de l’aigua totes les hores que no s’usa. Això redueix sensiblement les pèrdues per efectes de la insolació o el vent. Senzills d’instal·lar i eficaços per frenar aquesta gran pèrdua d’aigua, al mercat hi ha models que funcionen només tocant un botó, o diferents flotadors que es poden reubicar de manera manual.

Aigua de mar als hotels de costa

La idea alternativa, que de vegades també es comenta, d’usar aigua de mar per a les piscines no sembla gaire aplicable a la major part de les piscines privades, per la complexitat del trasllat, el perill de posteriors abocaments al medi i la incompatibilitat que es pot donar amb alguns mecanismes instal·lats.

Però si que podria tenir sentit demanar un gest als grans hotels situats vora el mar, per tal que usin aigua marina a les seves piscines. Els grans edificis o complexos hotelers sovint figuren entre els grans consumidors d’aigua als municipis. Una gran part d’aquest consum es deriva del manteniment de piscines que, en rebre molta gent cada dia, poden fer necessari renovar-ne una part diàriament.

Si s’habilités una doble connexió amb la mar, l’aigua es podria canviar tota cada dia, la qual cosa significaria un estalvi de manteniment i d’ús de productes sovint agressius per al medi, com el clor o la sal afegida. Amb zero consum d’aigua dolça.

Confiem que el sector turístic repensi la seva responsabilitat en el consum d’aigua a l’illa

Desincentivar piscines amb l’ordenació territorial

El GOB ha proposat en diverses ocasions, sense èxit, que les piscines computin com a volum edificable. De manera que calgui escollir entre una piscina o una habitació, per posar un exemple.

També s’ha proposat que, per reduir el còmput de volum edificable, s’hagi de comptar amb un dipòsit de pluvials, habilitat durant l’obra, amb capacitat igual o superior que el volum de la piscina.

Actualment, a Menorca es permet una piscina per finca i parcel·la, de 35 m2 i i 60 m3. Veient la dimensió que aquesta qüestió ha agafat a l’illa i considerant la necessitat de gestionar molt millor els recursos hídrics, caldria replantejar-se la regulació per a desincentivar noves instal·lacions.

Per últim cal fer esment en la necessitat de fer complir les regulacions existents i els condicionants amb què s’aproven els projectes. El tristament famós cas de les piscines il·legals d’Alaior fa cinc anys que no obté cap resolució per part de l’Ajuntament. Més recentment, el GOB ha denunciat un altre cas d’agroturisme de Ciutadella que ha instal·lat diverses piscines quan només n’hi podria haver una.

Views: 117

Share

6 respostes

  1. No som optimista, al contrari, som catastrofista.
    Dit això tot el meu recolzament al GOB i reafirmo sa meva voluntat de intentar cambiar aquesta inèrcia destructora on solament importa generar beneficis a curt termini.
    Felicitats per sa feina feta i ànims a tots els membres de la junta i socis.
    Gràcies per donar-mos esperançes i liderar un canvi indispensable.
    Gràcies per compartir sa vostra pasió i amor per sa defensa des medi ambient.

  2. Des de l’avió es veu perfectament la gran quantitat de piscines que hi ha a Menorca.
    Crec que la millor manera de contribuir a solventar l’evaporització seria tapar-les.Hi ha mitjans moderns que ho resolen.
    Una salutació.

  3. Es un tema important, segur que tothom coneix algú que té una gran piscina, per açò la importancia de una educació ecológica, i també regularitzarlo perque es necessari, taparles sembla un bon remell cuan el mal ja está fet, personalment sols permetría piscines petites, per refrescar ni hauría prou, que es poguessin cubrir cuan no semprin.

  4. El problema es que las piscinas privadas no son un lujo, son un exceso. Las piscinas no sólo utilizan el recurso natural más valioso que tenemos en Menorca, sino que además su mantenimiento es caro y en la mayoría de los casos no se utilizan durante la mayor parte del año. Para propiedades de no residentes, es probable que sólo se utilicen durante un máximo de cuatro a doce semanas. Cuando sea posible, y en particular para los hoteles, debería hacerse obligatorio el uso de agua de mar. El gobierno de Menorca debería ser más prescriptivo en cuanto a los requisitos de planificación y aprobación y aumentar el coste del agua por litro en todas las propiedades que tengan piscina. Llenar o rellenar piscinas innecesariamente es un capricho y quienes usan agua deberían pagar una prima por toda su agua. Tampoco es difícil para el gobierno y las autoridades del agua comprobar quién tiene piscinas, legales o ilegales. Todo lo que necesitan hacer es acceder a la vista satelital de Google Maps y podrán ver exactamente quién tiene piscinas. ¿O qué tal un impuesto municipal adicional para aquellas propiedades con piscinas? Debemos pagar por el acceso a nuestros garajes, así que ¿por qué no cobrar más por las piscinas? Hacer obligatorio cubrir las piscinas cuando no estén en uso, como se sugiere. Se podrían realizar controles aleatorios, en particular durante el invierno, y multar a quienes no cumplan. Además, la educación ayudará. ¿Cuántas tazas de café se prepararán con el volumen de la piscina del propietario o cuántas duchas proporcionará? No podemos continuar como lo hemos hecho en el pasado y necesitamos pensar en cómo será el mundo para las generaciones venideras.

  5. tot es un despropòsit,
    navegant per sa web, he vist una d’aquestes empreses de lloguer de barques sense titulació, s’han montat un pantalán a Son Saura, (accedint a traves de sa finca amb permís de propietat), i desde allà fan ses seues excursions. Hasta ho publiciten a sa web i tenen fotos.
    https://navegaenbarco.com/es/barco/1345/marion-510-i/
    costes ha pogut autoritzar aço???????????

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Arxiu de notícies

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Notícies recents

Llista de correu

Omple el formulari t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

El Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa de Menorca (GOB Menorca).

No et perdis res!

Subscriu-te al butlletí  i t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

Tenim WhatsApp de difusió setmanal amb activitats i notícies. Envia ALTA + nom i cognom al +34 722 182 286