Aquest estiu ha estat un dels més afectats per la massificació nàutica. Diversos accidents a les Illes Balears provocats per la forta densitat i pel comportament d’algunes embarcacions, han agreujat la sensació de vulnerabilitat de la gent que vol gaudir del medi marí sense perill.
La majoria d’usuaris del litoral no van a motor. Són banyistes, fan immersió lleugera, van amb surf o amb caiac. I es veuen amenaçats per un litoral desbordat.
El GOB ha presentat al·legacions a «l’Avantprojecte de Llei d’Ordenació i Gestió Integral del Litoral de les Illes Balears». Un projecte de llei que impulsa el Govern de les Illes i que obre diferents interrogants que cal abordar.
Velocitat de les embarcacions i vigilància
El GOB ha proposat regular la circulació de les embarcacions a motor en base a tres distàncies de la costa:
- Als primers 50 metres de franja de mar, prohibir el fondeig lliure d’embarcacions, excepte per causes de força major. Amb l’objectiu de protegir els usuaris més vulnerables.
- En els primers 300 metres, limitar la velocitat de qualsevol embarcació a una velocitat de 5 nusos.
- A la franja d’una milla, limitar la velocitat a un màxim de 10 nusos.
També s’ha demanat que la Llei prevegi una dotació pressupostària anual que cobreixi les tasques de seguiment, control i vigilància de les activitats de l’àrea en qüestió, incloent-hi despeses de personal capacitat, amb els respectius recursos materials.
Dimensió dels aparcaments
Dissenyar els aparcaments en funció de la capacitat d’acollida de les platges és una feina bàsica per evitar la degradació d’aquests espais. La Llei diferencia els m² per usuari segons es tracti de platges urbanes, semiurbanes o naturals.
En aquest sentit, el GOB demana que es tengui en compte que hi ha platges (especialment algunes platges verges) on, a més dels aparcaments, també reben gent amb transport públic o amb embarcacions de transport de passatgers. En aquests casos, es fa la proposta de reduir la dimensió dels aparcaments.
Es considera un gran error fer actuacions com les que s’ha fet enguany a Cala Mitjana, on s’ha ampliat l’aparcament sobre una platja que ja estava molt saturada. Això és degradar el medi i també degradar l’oferta turística de Menorca.
Amarraments, marines seques i rampes de varada
El Pla General de Ports de les Illes Balears va dur a terme un estudi de capacitat de càrrega nàutica de cada illa. Per les dades recollides en vols aeris d’anys anteriors, se sap que Menorca fa temps que supera aquesta capacitat de càrrega.
Per aquests motius, el GOB ha demanat que aquesta realitat sigui tinguda en compte en el projecte de Llei i que això ha de tenir-se també present quan es parla de fer noves marines seques o més rampes de varada, ja que són sistemes per facilitar posar més barques al mar en un litoral que ja es troba saturat.
Posidònia i moviments d’arena a les platges
Les platges de Menorca han retrocedit quasi 5 metres de mitjana, des de la fotografia de 1956 a l’actual, segons un estudi científic de la Universitat de les Illes.
Quan es miren els detalls, es veu que, en realitat, les platges urbanes han retrocedit molt més que les naturals. La gestió que s’hi fa i la conservació del sistema dunar posterior semblen elements claus per evitar la pèrdua de platges.
Per aquests motius, el GOB ha demanat que la retirada de posidònia deixi de considerar-se una activitat prioritària i que tant això com qualsevol moviment d’àrids que es vulgui fer a una platja, requereixi prèviament un informe positiu del departament de Canvi climàtic.
“El GOB diu això”, “el GOB diu allò…”
Vols saber de veritat què diu el GOB? Subscriu-te a les notícies del GOB Menorca i accedeix a informació ambiental i a la nostra opinió de forma directa i fiable, sense filtres!
Ajuda’ns a conservar Menorca!
Els reptes són molts i grans. Necessitam el teu suport. Dona’ns força. Associa’t al GOB Menorca! Views: 287
6 respostes
Les propostes estàn bé, però s’han de complir. Ara ja està prohibit a tota Espanya el fondeig a menys de 200 metres de zones de bany i a menys de 50 metres de la resta de la costa, fins i tot penyasegats. Les boies que hi ha a les platges permeten que les embarcacions s’acostin més que sense boies, ja que mai estàn a 200 metres, que és com dos camps de fútbol.
Son propostes pensades per terricoles. Coneixer i estimar la costa dona parametres diferents. Escolteu també els mariners. La coexistencia es possible. Amb seny
El despreci i la prepotència que mosta en Jordi cap els que en diu “terricoles” es el que ens ha duit a la situació actual. Molts “mariners”, amb molts d’anys de mar i estimació de la costa considerem les mesures proposades pel GOB un minim. Hem vist i viscut qui ha romput la convivència i qui no fa servir el seny.
A la massificació al mar sempre s’hi ha de posar ordre i normes, per desgràcia, per culpa d’uns pocs. Es una llàstima que no podem aconseguir un equilibri amb el medi… A la fi tots hi surtim perdent…
Aquest estiu les boies de Cala Galdana i un de’ls canals d’entrada a la platja s’han posat de qualsevol manera i no s’ha corregit la malposició malgrat l’advertiment a l’ajuntament corresponent. La feina mal feta tampoco té futur.
Hi ha una distància mínima de navegació respecte a banyistes o nedadors? Tal com es marca respecte a boies de bussos, apneistes, submarinistes…
A fora de zona abalisada per a bany, a pocs metres de la costa. O fora des canal d’embarcacions, però enfront. Nedant amb boia, o no.
És important, perquè navegen a poca distància, o s’atraquen. Ens arriben a xocar en es cos, o tocar, o passar a menys d’un metre. Alguns de forma temerària, i alguns pocs per a espantar, amb inquínia. Alguns en barca, torpede, moto, velomar, taula a certa velocitat, inclús a rem…
I un altre tema és p. ex.:
si un pescador de canya o d’escopeta submarina, no vol deixar de practicar durant uns minuts, per a que jo pugui passar nedant de travessia aferrat a un acantilat?