Petició de protecció marina al Govern de l’Estat

Petició de protecció marina al Govern de l’Estat

*Fotografía destacada de MITERD

Quinze organitzacions ecologistes demanen al Govern reforçar els compromisos de protecció marina a la Mediterrània espanyola. Les organitzacions demanen accions decidides i sol·liciten una governança participativa per a l’elaboració, implementació i avaluació dels plans de gestió dels espais.

Objectiu: 30 % protegit, 10 % sense extracció

Continuar amb el compromís i redoblar els esforços per aconseguir la protecció efectiva del 30% del Mediterrani espanyol per al 2030 i del 10 % sota figures que no permetin l’extracció. Això és el que reclamen quinze organitzacions ecologistes al document que van presentar al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va assistir a la reunió juntament amb la directora general de Biodiversitat María Jesús Rodríguez de Sancho, i Fernando Magdaleno, subdirector general de Biodiversitat Terrestre i Marina.

Representants de les entitats ambientals ANSE, ClientEarth, Ecologistes en Acció, Fundació Marilles, GEN-GOB Eivissa, GOB Mallorca, GOB Menorca, Greenpeace, OceanCare, Oceana, Save the Med, SEO/BirdLife, Tursiops, Vell Marí i WWF, es van reunir amb el MITERD per reconèixer els avenços aconseguits fins ara, amb un 21% de superfície marina protegida designada a Espanya, i insistir en la importància que Espanya continuï avançant en el compliment dels seus compromisos internacionals per a protegir el medi marí.

A la trobada, es va insistir en la importància dels espais marins protegits per a la conservació del mar Mediterrani: “És urgent que Espanya compleixi els acords internacionals de protecció del medi marí. Aquests acords estableixen la necessitat d’assolir un 30% dels mars sota protecció i gestió eficaços, així com garantir que el 10% del mar quedi sota protecció estricta, lliure d’activitats antròpiques que puguin comprometre la seva salut ambiental”, han indicat.

Protegir, restaurar i recuperar

Així mateix, es va subratllar la importància que el Ministeri elabori plans de gestió ambiciosos i participatius i que destini “els recursos necessaris per implementar-los de manera que aquesta protecció sigui real i efectiva”.

La proposta, consensuada entre les organitzacions ambientals, inclou accions per garantir una gestió adequada dels espais marins protegits (EMP). El document insisteix en la importància d’elaborar i implementar plans de gestió efectius i subratlla la necessitat de designar noves zones protegides i assignar els recursos necessaris per identificar nous enclavaments de biodiversitat addicionals més enllà del 30%, si escau.

El document també detalla accions per restaurar ecosistemes i recuperar espècies vulnerables. Per això, entre els objectius proposats hi ha el desenvolupament, la publicació i la implementació dels plans de recuperació d’espècies vulnerables o en perill d’extinció com l’angelot (Squatina sp), la nacra (Pinna nobilis), la baldriga balear (Puffinus mauretanicus) o la tortuga babaua (Caretta caretta). Cal destacar que alguns d’aquests plans estan en procés de tramitació, cosa que demostra el compromís actiu de totes les parts interessades en la conservació de la biodiversitat marina.

Vigilància eficaç i governança participativa

Les organitzacions remarquen que la protecció només serà efectiva si compta amb els recursos necessaris per garantir una gestió adequada d’aquests espais, a més d’un seguiment i una vigilància eficaç. Sense oblidar la divulgació dels valors dels EMP entre la població per conscienciar i implicar en la protecció de les mateixes, sol·liciten que el 2030 tots els EMP designats fins al 2025 disposin de plans de gestió aprovats o revisats i amb objectius ambiciosos i mesures concretes.

Entre altres mesures, l‟acord proposa actuacions per minimitzar l‟impacte de les captures accidentals en arts de pesca, la pesca d‟arrossegament i la pesca fantasma; adoptar mesures per reduir el soroll submarí produït pel trànsit marí i altres activitats civils i militars; prendre mesures eficaces que evitin la mort de les balenes i altres espècies de fauna marina per culpa de les col·lisions amb vaixells o millorar la qualitat de les aigües costaneres, perseguint l’abocament zero i millorant els sistemes de sanejament.

Finalment, la proposta insisteix a apostar per una governança participativa per a la designació, elaboració, posada en marxa i avaluació dels plans de gestió dels espais marins protegits com a base metodològica per assolir els objectius de protecció i conservació.

Una gran biodiversitat amenaçada

La doble crisi actual –climàtica i de pèrdua de biodiversitat– suposa una greu amenaça per a la mar Mediterrània. Amb més de 17.000 espècies marines (el 18% de les conegudes a tot el món), la Mediterrània és una de les zones amb més biodiversitat del planeta. Però també és una de les més amenaçades. Les temperatures mitjanes de tota la conca ja són 1,5 °C per sobre del nivell preindustrial i el declivi dels seus ecosistemes, com les praderies de plantes marines, ja és una realitat.

La Mediterrània també és un mar que pateix grans impactes derivats del turisme massificat, de l’intens trànsit marítim o del creixement urbanístic del litoral i és un dels més sobreexplotats del món. A més, prop de 150 milions de persones viuen i depenen d’aquest mar.

El document presentat parteix de la convicció que les polítiques ambientals proposades seran fonamentals per establir les bases d’un futur en què el Mediterrani prosperi i pugui continuar sent una font de vida, benestar i cultura per a la nostra societat.

Views: 130

Share

4 respostes

    1. Hola Santiago. No està previst incorporar signatures de particulars. El document ja s’ha entregat, firmat per les entitats anomenades a la nota.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Arxiu de notícies

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Llista de correu

Omple el formulari t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

El Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa de Menorca (GOB Menorca).

No et perdis res!

Subscriu-te al butlletí  i t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

Tenim WhatsApp de difusió setmanal amb activitats i notícies. Envia ALTA + nom i cognom al +34 722 182 286