Nou retrocés governamental en medi ambient

Nou retrocés governamental en medi ambient

S’ha de cremar la Comissió de Medi Ambient

Encara que les problemàtiques ambientals globals no fan més que créixer i amenaçar les generacions actuals i futures, hi ha governants que s’han instal·lat en l’aposta per a la desregulació ambiental, per als negocis a curt termini i per a afavorir determinats sectors concrets.

Fa just un parell de mesos que el president dels promotors immobiliaris de Balears, Luis Martin, en un acte en presència de la presidenta actual del Govern, Margalida Prohens, va dir públicament que s’havia de cremar la Comissió de Medi Ambient. Deu ser que els hi va malament el negoci a les immobiliàries.

El Govern ha anunciat ara que prepara una reorganització i que liquidarà la Comissió de Medi Ambient, un òrgan col·legiat on es valoren bàsicament els plans, programes i projectes que passaven per declaració d’impacte ambiental. Allò que fins ara es valorava per una reunió amb diferents persones, ara ho decidirà un alt càrrec designat a dit.

Es perden garanties contra la corrupció

Aquest anunci segueix la senda que ja va marcar el nou executiu balear quan va organitzar les diferents conselleries. L’expressió medi ambient ha desaparegut de l’organigrama. No surt ni a les conselleries ni a les direccions generals.

La nova mesura que ara s’anuncia torna a alçar fortes preocupacions perquè pot facilitar que es repeteixin greus errors del passat. Balears és la comunitat autònoma més afectada pels casos de corrupció, i quasi tots tenen una relació urbanística.

A cap persona informada li fuig que en les operacions urbanístiques es mouen grans quantitats de diners i que es poden aconseguir importants revaloritzacions a molt curt termini. Per això, és molt freqüent que determinades promocions vagin acompanyades de lobbies que pressionen de maneres variades i creatives.

Actualment, els grans projectes, les operacions en zones protegides i una llista d’altres casos, han de passar obligatòriament per avaluació d’impacte ambiental. Que els casos s’exposin en una comissió ofereix transparència i rebaixa perills d’influències no confessables. Deixar-ho en mans d’una persona, debilita greument les garanties.

No és només un tràmit

Els microplàstics ja es troben a la sang de la majoria de la gent. Se n’han trobat a totes les placentes i a la llet materna. Controlar els impactes ambientals no és un caprici ni una dèria dels ecologistes. Ignorar el tema durant dècades té conseqüències per la vida humana.

El canvi climàtic ja condiciona cultius i canvia calendaris al nostre entorn immediat. El desbordament de la mar serà més freqüent i això afectarà platges i ports. Els recursos d’aigua dolça minvaran. No voler veure aquestes coses i analitzar-les amb un nivell propi de barra de bar, sortirà molt car.

Carregar-se les garanties ambientals amb l’excusa de voler agilitzar tràmits és una gran irresponsabilitat.

Incrementar la vigilància ciutadana

La modificació anunciada sembla respondre més a una llista de casos concrets, que podrien tenir dificultats de tirar endavant amb el format actual, que no a un gest en favor de l’interès general.

Treballar a la carta no sempre surt bé, com mostra el cas del parc aquàtic de Biniancolla. El GOB reforçarà la vigilància sobre els projectes amb alt potencial d’impacte ambiental i requerirà la col·laboració ciutadana si cal usar amb més freqüència la via judicial.

Views: 564

Share

19 respostes

 1. Més que un tret al peu, és un tret al cor de Menorca.
  Espero que els seus votants se’n adonin de les conseqüències de la seva elecció i desitjo que es pugui revertir en el futur proper els disbarats que s’acosten.
  Una pena, una desgràcia.
  Espero que aquests promotors i inmobiliàries deixin de fer propaganda enganyosa (o més aviat frau de llei) quan mostrin a les seves plataformes les imatges idíliques d’una illa que estant destruint per enriquir-se.

 2. Sentenciada Menorca desde hace años. Esto no tiene vuelta atras. El tema es muy goloso.Una isla paradisiaca para los ricos, inversiones millonarias para los ricos, dificil vivir para los residentes, trabajadores de todo tipo; negocio para muchas personas de la isla que AMAN terriblemente a Menorca pero la venden al mejor postor o especulan con ella, en fin, soy muy pesimista con la direccion que desde hace unos años se ha tomado, me siento muy triste

 3. Doncs sí. S’ha d’estar vigilant i disposat q mobilitzar-se per poder fer front a tots els projectes depredadors del medi que tan sols cerquen fer diners. Menorca perilla ja des de fa anys i aquest govern no dóna mostra de voler aturar la especulació turística. No hem de permetre que Menorca esdevingui una altra Eivissa. Hem d’estar amatents i disposats a activar-nos

 4. Hemos de estar especialmente alerta en esta nueva etapa y movilizarnos todas las veces que sean necesarias.

  1. Estoy de acuerdo, es responsabilidad de todos no mirar para otro lado y ser tan significativos como los son los grupos que presionan.

 5. Quin horror!! No toca més que seguir vigilant i protestant, sortir al carrer, i demanar als partits politics que no hi estàn d’acord que ho denunciin, q ho portin al govern central i a Europa!!!

  1. Por suerte el partido que gobierna en Baleares no es el de siempre y por ello lo unico que afecta es la desparecida consellería de medio ambiente.

 6. Me preguntó.Cuando la ropa sintética rasca dentro del tambor de la lavadora y sufre desgaste en forma de mocroplasticos, estos seguramente acabarán en la depuradora correspondiente y posiblemente de aquí al mar.
  Tal vez lo suyo sería que las lavadoras llevarán incorporado un filtro específico para esta situación.

  1. I pitjor quan es sediments d’aigües brutes s’empren d’adob a prats, cultius, jardins, camps… I lixivien i s’acumulen a pous, estanys i entrants de voreres calmades.
   Es fangs de depurar aigües de rentar roba estan plens de tòxics, i bacteris resistents, o tòxics permanents a cadenes tròfiques, i altres mals regals de masses.
   Es micro i nanoplàstics els acumulen, són medi de cultiu i fan de cavall de Tròia, a teixits i òrgans interns, i s’acumulen. I es desfan en més petit, oligòmers, es difonen i penetren per tot es cos o medi. Poden alterar com hormones o s’estrés d’oxidació cel·lular i més…

 7. Gob Menorca.
  Ja hi tornem, els especuladors sols pensen amb la butxaca, no importa el Medi Ambient ni si Menorca es mora si ells surten volant amb la butxaca plena.
  No visc i soc menorquí però si que tinc amics menorquins i personalment junt amb la família la hem recorregut entre els anys 70, 80 fa temps però sempre la tenim present i ens dol molt rebre aquestes noticies de destrucció per par d’especuladors privats i governants.
  Ignoro quin tipus de gestió és pot portar a terme per aturar aquest despropòsits.
  Que no sigui una manifestació, pacífica, a gran escala i llarga en el temps.
  GOB teniu tot el meu suport moral. Sort i endebant.

 8. Gob Menorca.
  Ja hi tornem, els especuladors sols pensen amb la butxaca, no importa el Medi Ambient ni si Menorca es mora si ells surten volant amb la butxaca plena.
  No visc i soc menorquí però si que tinc amics menorquins i personalment junt amb la família la hem recorregut entre els anys 70, 80 fa temps però sempre la tenim present i ens dol molt rebre aquestes noticies de destrucció per par d’especuladors privats i governants.
  Ignoro quin tipus de gestió és pot portar a terme per aturar aquest despropòsits.
  Que no sigui una manifestació, pacífica, a gran escala i llarga en el temps.
  GOB teniu tot el meu suport moral. Sort

 9. Molt d’ ànim.
  Un català que no te cap propietat a Menorca però que la estimo i visito cada any des de 1972.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Arxiu de notícies

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Llista de correu

Omple el formulari t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

El Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa de Menorca (GOB Menorca).

No et perdis res!

Subscriu-te al butlletí  i t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

Tenim WhatsApp de difusió setmanal amb activitats i notícies. Envia ALTA + nom i cognom al +34 722 182 286