Ni expedients sancionadors ni millores a la Reserva Marina

Ni expedients sancionadors ni millores a la Reserva Marina

Alguna cosa ha deixat de funcionar a Menorca des de fa cinc anys en matèria de pesca. La Reserva Marina del Nord de Menorca ha tornat a perdre biomassa pesquera, mentre que els serveis de vigilància mantenen nombres molt baixos d’expedients sancionadors.

Una gran baixada d’expedients des de 2019

La vigilància dels recursos pesquers a aigües interiors de Menorca ja fa uns anys que va ser transferida al Consell Insular amb l’objectiu de millorar la coordinació i l’efectivitat del servei. Però a partir de 2019 els expedients sancionadors en matèria de pesca han caigut de manera espectacular.

Com cada any, el GOB ha demanat els expedients de pesca oberts l’any anterior, i la tendència de poques sancions dels últims anys es manté. Concretament, s’han conegut 14 expedients (10 derivats d’inspeccions a aigües interiors en 2023 i 4 referits a comercialització). Abans de l’esmentat canvi s’havien arribat als 40 o 50 casos.

L’obertura dels expedients pesquers proposats per sanció que executa el Consell Insular es basen en actes que provenen de diferents cossos de vigilància, amb les respectives dotacions de vehicles, embarcacions i accés a drons. En concret, hi ha dos Inspectors de Pesca (que han motivat sis expedients, dos dels quals amb l’Agent de Medi Ambient del Consell), tres Guardapesques que treballen a les reserves marines (amb dos expedients oberts), la Guàrdia Civil (dos expedients), els inspectors del Ministeri (dos expedients) i la Policia Local (dos expedients).

Dels 14 expedients, n’hi ha 6 que es refereixen a pescadors recreatius de barca o canya, 6 a pescadors professionals (4 per comercialització) i 2 per pesca submarina.

Quan ens fixem en la quantia de les sancions, la majoria van ser de 140 €, després de la reducció per pagar en els primers dies. Una xifra poc desincentivadora i més tenint en compte que tots els expedients oberts van ser tipificats com a infraccions greus. Tan sols dues sancions, a una barca de bou pescant massa a prop de la costa de Son Bou, i a un pescador submarí pescant al Parc Natural de s’Albufera des Grau, es podrien considerar exemplificadores amb 4000 i 1000 euros respectivament.

La biomassa de la Reserva Marina del Nord disminueix igual que els expedients

Es podria pensar que el baix nombre d’expedients oberts podria ser degut a una menor activitat de furtivisme. Però si agafem, per exemple, els últims estudis de seguiment de peixos comercials de la Reserva Marina del Nord, veiem una davallada tant en la densitat com en la biomassa total. És important valorar que malgrat tractar-se d’una reserva pesquera, els indicadors de biomassa o de densitat no només no augmenten, com a la resta de reserves de les Balears, sinó que davallen respecte als últims estudis realitzats per Tragsatec.

En aquesta zona regulada es fan estudis periòdics per veure l’evolució dels peixos. Entre 2011 i 2017 es va observar una pèrdua d’entre el 70 i el 80% de peixos emblemàtics, com l’anfós, l’escorball o el tord. Entre 2017 i 2019, després de diverses denúncies públiques i de la convocatòria d’una cadena humana al voltant de la reserva, havia recuperat un poc, però ara ha tornat a baixar. L’actual no és una davallada tan desmesurada com l’anterior, però continua mostrant una pèrdua, quan hi ha reserves a les Balears que estan progressant molt positivament.

Per tant, relacionar aquesta baixada de la biomassa a la Reserva amb la baixa activitat que mostra la quantitat i l’import dels expedients sancionadors oberts en els darrers anys tindria molt de sentit i es podria interpretar que hi ha una sensació d’impunitat per males pràctiques tant en la pesca com a l’hora de comercialitzar els productes agafats de manera furtiva.

Views: 178

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Arxiu de notícies

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Llista de correu

Omple el formulari t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

El Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa de Menorca (GOB Menorca).

No et perdis res!

Subscriu-te al butlletí  i t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

Tenim WhatsApp de difusió setmanal amb activitats i notícies. Envia ALTA + nom i cognom al +34 722 182 286