L’ordre dels factors (polítics)

L’ordre dels factors (polítics)

Vivim una època una mica extravagant. La gent lloga cadires allargades a la platja per no tocar l’arena. Però quan la platja queda com un macar i sense arena, com passa aquest any a Sant Tomàs, ningú vol llogar cadires. Llavors, l’Ajuntament planteja dur-les a Binigaus, platja verge on hi queden parts amb arena, amb l’objectiu que la gent pugui llogar les cadires i així no tocar l’arena. El món va d’aquesta manera.

El fenomen del sobreturisme està esclatant com a problema al nostre món proper. Fa temps que es viu a zones com Venècia o l’Everest, però les manifestacions succeïdes a Canàries el passat abril, han obert la caixa dels trons també a les nostres illes.

Aquestes darreres setmanes hi hagut mobilitzacions sobre aquest tema a Eivissa, a Mallorca i també a Barcelona. Però ves per on, la concentració que va omplir de gent la plaça Biosfera de Maó va ser interpretada per l’equip de govern del Consell Insular com una manifestació amb finalitats “polítiques”. Aquesta estratègia de posar la notícia en un marc d’intencionalitat política pateix de dos defectes encadenats.

En psicologia es sol explicar que els nostres pensaments flueixen al cervell de manera bastant automàtica i que, de vegades, no encaixen amb el moment i l’entorn on ens trobem. Un d’aquests pensaments distorsionats apareix quan usem un mecanisme conegut com projecció, que fa que imaginem que la gent pensa i reacciona com ho faríem des de la nostra òptica.

Quan un càrrec públic explica la manifestació com una operació orquestrada per les formacions adversàries, mostra un esquema analític on la política queda relegada a la participació activa en partits i on no es concep que hi puguin haver activismes polítics que no estiguin prèviament mediatitzats per aquestes estructures que ara es troben a l’oposició.

I aquest és el segon defecte que s’evidencia: pensar que la gent només es pot posicionar en base al que diguin les formacions polítiques i no al revés. L’ordre dels factors aquí és important, molt més quan es tracta d’un exercici democràtic impulsat per associacions cíviques. Moltes de les temàtiques que afecten la societat, son advertides des de la ciutadania. Pensar que sempre ha de ser al revés és mirar la democràcia d’una manera molt segmentada.

Oblida qui així ho analitza -intencionadament o no- que exercir la política directament des de la gent no hauria de ser un motiu de crítica institucional -que destil·la enyorament de temps arxivats- sinó objecte d’aplaudiment.

Oblida que, si bé l’article 6 de la Constitució diu que els partits polítics son un instrument fonamental de la participació política, l’article 9 diu que els poders públics han de facilitar la participació de la gent en la vida política, econòmica, cultural i social.

D’això anava la concentració, divertida i amb contingut, de la plaça convertida per un dia en Cala Biosfereta, on si que hi havia remei a llogar cadires.

Anava d’analitzar i suggerir modificacions al model econòmic, de defensar valors culturals i territorials, de posar veu a la indignació d’una societat que veu que creix en turistes i baixa en resultats positius.

Anava, idò, d’opinar i proposar mesures, de fer política de la bona. Directament. Amb organització i amb una voluntat clara de continuïtat.

(Article publicat per Miquel Camps, com a coordinador de política territorial del GOB, al diari Menorca de 24/06/2024)

Views: 265

Share

5 respostes

  1. Ya es hora de que los políticos locales, las pequeñas empresas locales y los turistas de corta estancia entiendan que una playa de arena no es necesariamente un elemento permanente. El mundo natural no funciona de esa manera. Es lamentable que algunas playas de los alrededores de Menorca hayan perdido su arena debido a las tormentas del pasado invierno. Es probable que sea el resultado de nuestro clima cambiante con extremos cada vez mayores. Sin embargo, a lo largo de la historia, ¡las playas pueden ir y venir! Reemplazar artificialmente la arena perdida por la mano del hombre es un total desperdicio de dinero público. La arena que cubrió las playas este verano podría desaparecer antes de la próxima primavera. Además, ¿de dónde viene la arena y qué impacto negativo tendrá en el lugar de donde se retira? ¿Podrían los políticos responder a esa pregunta? En cuanto a la gente que se ha quejado de la posidonia en las playas; necesitan que se les enseñe qué es y qué importancia tiene para las costas y el mundo animal marino.

    No se puede luchar contra la naturaleza, sólo posiblemente retrasar lo inevitable a largo plazo, ¡sea lo que sea! Mantengamos Menorca como dicta la naturaleza y no intentemos convertirla en un parque temático.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Arxiu de notícies

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Llista de correu

Omple el formulari t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

El Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa de Menorca (GOB Menorca).

No et perdis res!

Subscriu-te al butlletí  i t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

Tenim WhatsApp de difusió setmanal amb activitats i notícies. Envia ALTA + nom i cognom al +34 722 182 286