Límit de vehicles (1): les dades de Menorca

Límit de vehicles (1): les dades de Menorca

El debat sobre la limitació de l’acumulació de vehicles que es produeix a l’illa durant l’estiu, és un tema que creix en interès de la ciutadania conforme es va incrementant la massificació turística d’any en any.

L’exemple de Formentera ha aconseguit resultats molt satisfactoris que tenen aspectes positius tant en mobilitat com en millores turístics (d’aquesta experiència en parlarem amb més detall en una pròxima nota),

A Menorca, es disposa de la Llei de Menorca Reserva de Biosfera, que ja permet que el Consell Insular menorquí estableixi un nombre màxim de vehicles a l’estiu.

Existeix també un estudi que analitza la mobilitat actual de l’illa, fet pel Centro de estudios en transportes y movilidad. Un treball encomanat pel Consell, que ofereix dades interessants. El GOB ha consultat aquest document finançat amb diners públics.

Focalitzar-se en els vehicles de lloguer

L’estudi està publicat en 2023 i elaborat sobre la realitat de la mobilitat de l’illa en 2022. Del seguiment de la mobilitat a les carreteres menorquines, es dedueix que els vehicles no residents representen el 45 % dels desplaçaments diaris en vehicle privat que es produeixen.

D’aquest percentatge, un 2 % es duen a terme en vehicle propi (prèviament transportat per vaixell), mentre que el 43 % restant, es faria en vehicle de lloguer. Aquestes dades, malgrat que poden canviar al llarg dels anys en funció de la freqüència de las navilieres, mostra la necessitat de focalitzar-se especialment en la flota que arriba a Menorca per ser destinada al lloguer.

Els mesos i les carreteres que es saturen

L’increment de moviments s’inicia en el mes de maig. Segons l’estudi fet en 2022, es tracta d’un percentatge proper al 2 %, que no requereix mesures més enllà de la promoció general del transport públic.

Però el mes de juny, l’excedent de vehicles en base a la capacitat de la xarxa viària menorquina, es situa en un 17 %. El mes de juliol ascendeix a un 29 %. Arriba al 30 % a l’agost i es manté en un 19 % el setembre. L’octubre ja no és apreciable.

En quan als trams de carreteres més saturades a l’estiu, hi ha la connexió entre Maó i Sant Lluís, la que connecta Ciutadella amb cala Blanca i la carretera general.

Proposta de reduccions progressives als vehicles de no residents

Igual que s’ha fet a Formentera, el treball elaborat sobre la realitat menorquina proposa establir un sistema de control en els vehicles que augmenten la flota d’estiu, i fer-ho de manera que es combinin recomanacions i restriccions.

Es planteja establir una gradació anual i progressiva, especialment sobre els vehicles de lloguer, de manera que es tendeixi a rebaixar el 30 % d’excés que ara es registra el juliol i l’agost, i quasi el 20 % del juny i setembre.

Entre octubre i abril, no caldria aplica restriccions, encara que seria positiu millorar el transport públic i promocionar-lo entre la població resident a fi de reduir també un percentatge de trajectes que ara es fan amb vehicle privat.

En aquest sentit, cal recordar que l’estratègia per descarbonitzar Menorca no es centra només en la part elèctrica, que es pot anar substituint per energies renovables, sinó que també es marca reduir substancialment el combustible fòssil usat en el transport terrestre, que hauria de situar-se en el 50 % respecte dels consums actuals.

Per tals motius, les mesures orientades a restriccions dels vehicles d’estiu de no residents i les dirigides a canviar hàbits cap a una major presència del transport públic, es traduirien en millores de qualitat de vida i de l’experiència turística dels visitants.

Què diu la Llei de Reserva de Biosfera

La Llei 3/23 de Menorca Reserva de Biosfera diu que el Ple del Consell Insular pot determinar la limitació de l’entrada a Menorca de tot tipus de vehicles de motor, el sostre màxim de vehicles que pot circular per l’illa en un període definit, així com el nombre màxim de vehicles de motor destinats a lloguer sense conductor que pot entrar anualment a l’illa per a la seva comercialització.

La regulació de l’afluència d’aquests vehicles a motor es pot fer des de l’aprovació de la Llei (febrer de 2023). També es preveu que s’ha d’establir un distintiu que acrediti els vehicles autoritzats, així com adoptar les mesures adients per a la inspecció i el control de les limitacions que es determinin. En el període màxim de tres anys s’ha de fer un reglament, que no impedeix que les mesures es puguin prendre abans.

Queden exceptuats d’aquesta limitació els vehicles titularitat de persones amb residència a Menorca, o de no residents però que siguin propietaris d’un habitatge a l’illa.

Una mesura que caldria aplicar amb urgència a Menorca

La creixent massificació turística que es viu a la nostra illa, requereix de la presa de mesures urgents, perquè s’està degradant l’oferta que fins ara Menorca mantenia de manera diferenciada i perquè ja està causant seriosos problemes a la població resident.

La limitació de vehicles pot ajudar en gran manera a frenar aquesta dinàmica, que ara porta Menorca cap els models de les altres illes.

El GOB anima al Consell Insular a afrontar aquest debat seriosament, sense fer-lo eina de confrontació partidista.

Cal recordar que a Formentera hi va haver unanimitat política i que Eivissa (governada pel Partit Popular) demana una Llei com la de Menorca per a poder-ho fer.

Visits: 102

Share

5 respostes

 1. Hola! D’acord en tot. Sa falta de llibertat de moviment que tenim els residents en les carreteres i en particular en la general, quan hi ha aquestes caravanes amb velocitat lenta per mor de tant trànsit, i que duen a perdre la paciència a alguns conductors, amb la consequència de conduccions perilloses per tots.
  També sa falta d’ètica d’alguns turistes a l’hora d’aparcar a qualsevol lloc. Encara que estigui prohibit o impedesqui sa circulació. Als cotxes de lloguer, no els importa res.
  Salut!

 2. Completamente de acuerdo.
  La vida de los residentes no puede volverse de pesadilla por culpa del turismo. Turismo sí pero regulado, controlado.
  Por otra parte, las agencias de alquiler de coche de fuera de Menorca no deberían lucrarse a costa de las empresas menorquinas.
  No sé si no vivíamos mejor con el”todo incluido “…

 3. Es horrible, a jo em provoca ansietat s,epoca turistica, em sent molt agbiada: no vaig a comprar mes que quan es superimprescindible, no vaig a cap platge desde fa anys, no vaig amb barca, i es cotxo em posa frenetica. Quan arriba s,hivern faig un ale. No hi ha dret. I encara hem d,aguantar comportaments inadequats de turistes irrespetuosos.
  Endavant gob!!!

 4. Endavant ¡ seguim ¡ Fem propostes d’estada a Menorca d’acord amb el que es: una petita roqueta, illeta en mig de la mar, tant fràgil com nosaltres.
  i I tambe asumim la nostre propìa responsabilitat en quan a fer us del nostre vehicle…, sinó també ens convertim en turistes.
  Siguem viatgers amb seny ¡
  El Turisme es un invent de consum.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Arxiu de notícies

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Llista de correu

Omple el formulari t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

El Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa de Menorca (GOB Menorca).

No et perdis res!

Subscriu-te al butlletí  i t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

Tenim WhatsApp de difusió setmanal amb activitats i notícies. Envia ALTA + nom i cognom al +34 722 182 286