Generar economia a l’àmbit marí d’una manera més eficient i respectuosa és possible amb les noves orientacions regeneratives que van sorgint. Dissabte passat es va celebrar una jornada a Maó amb aquest objectiu.
Ignasi Gairin, investigador de l’Institut de Recerca i de Tecnologia Agroalimentària (IRTA) va explicar el context científic, social i econòmic d’on surten aquestes noves tendències. El col·lapse del mar (amb un 70 % de les espècies comercials sobreexplotades), el problema de l’augment de temperatures que afecta a produccions com el musclo i la perspectiva d’uns preus energètics a l’alça, obliguen a replantejar els models.
A l’IRTA es treballen noves vies d’alimentar la humanitat. Entre elles, s’analitzen les zones més aptes per a les produccions d’aqüicultura i es defineixen les espècies més adequades. Son espais productius que s’allunyen de les tradicionals granges de grans peixos. Perquè si per crear un Kg de tonyina cal pescar abans 10 o 20 Kgs d’altres peixos, l’índex de conversió no és sostenible.
Ara es busquen sistemes que siguin realment circulars. Els peixos son d’espècies que es troben més a baix de la cadena tròfica i que s’alimenten d’algues i de nutrients existents a l’aigua. L’aigua usada pels peixos, que acumula dejeccions animals, alimenta després microalgues, que a la vegada alimenten mariscs.
El segon convidat era Alejandro Simon, tècnic superior en aqüicultura i cofundador de l’empresa Mediterraneal Algae, que treballa des de l’àmbit privat en diferents iniciatives de nous productes. La línia més potent està orientada a la cosmètica a partir de microalgues.
També usen altres algues per a tècniques de bioremediació, és a dir, combatre la contaminació amb mitjans naturals. Com cultivar espècies que tenen gran capacitat de captura de nitrats i fosfats a l’aigua dels ports. O fins i tot capturar metalls pesants. Diversificar les produccions al temps que es troba la rendibilitat de les actuacions, és fonamental des de l’òptica empresarial.
El públic congregat al Claustre del Carme de Maó, que incloïa pescadors, mariscadors, representants de l’administració, biòlegs i altra gent interessada, va participar dels animats debats posteriors a les ponències.
L’activitat va ser organitzada pel GOB Menorca, de la mà de la Fundació Marilles, Menorca Preservation, Autoritat Portuària de Balears i Consell Insular de Menorca.
Views: 241
Una resposta
Felicitar vos GOB, una molt bona iniciativa
La mar estå necessitada de respecte
Gracies