L’aigua de Maó: entre la urgència i la importància

L’aigua de Maó: entre la urgència i la importància

Haver sobrepassat de nou els límits dels nitrats en l’aigua potable de Maó ha generat una sèrie d’urgències, que cal abordar amb la suficient informació.

També hi ha una llista de coses importants, que es troben a l’origen del problema que generen les urgències, i que no hauria de quedar oblidada rere la batalla dels titulars de premsa.

El GOB considera que és el moment de revisar tarifes a la baixa per a qui consumeix un volum raonable, i de pujar de manera considerable qui consumeixi per damunt d’aquest volum.

Els nitrats no són organismes vius

La presència de nitrats a l’aigua potable no indica contaminació fecal ni de patògens. Els nitrats són sals que s’acumulen a l’aigua de l’aqüífer, generalment com a conseqüència d’activitats humanes. Però també es poden trobar a moltes verdures, a alguns embotits, a determinades carns, etc.

Per aquest motiu, bullir l’aigua no és recomanable en el cas dels nitrats, perquè no hi ha organismes a eliminar. Al contrari, pot passar que, en evaporar aigua, la concentració de nitrats -que no s’evaporen- augmenti.

Pels mateixos motius, no hi ha problema per usar l’aigua per dutxar-se, per rentar el menjar, per a bullir pasta o per altres usos domèstics. Només cal tenir mesura en la ingesta directa d’aigua (sigui aigua natural o aigua cuinada prèviament), si la persona entra dins les poblacions vulnerables.

Risc per a nadons i poblacions vulnerables

Ingerir un excés de nitrats, per la via del menjar o del beure, pot generar problemes a grups de persones molt determinats. Bàsicament, els nadons, les dones embarassades, o alguns adults que tenguin deficiència de circulació.

Una presència excessiva de nitrats al nostre organisme pot disminuir la capacitat de la sang de transportar oxigen. Com s’ha dit, això afecta especialment a poblacions que presentin vulnerabilitat en aquest sentit.

La normativa que estableix un màxim de 50 mg/l per a l’aigua potable està pensada bàsicament per a poder fer biberons sense risc per als nadons.

Podeu trobar més informació específica sobre els nitrats aquí.

L’aigua embotellada: més cara i molt poc sostenible

L’aigua que es compra envasada ve tota de fora de Menorca. Per tant, implica una despesa energètica normalment molt alta, perquè requereix transport terrestre, transport marítim i nova distribució terrestre.

Acostuma a ser unes cinc-centes vegades més cara que la d’aixeta. Si és en botella petita, unes mil vegades més cara.

Tots els envasos s’han de tractar després com a residus, amb una dificultat especial en els plàstics, que no sempre resulten fàcils de reciclar.

De manera que, també per motius ambientals, ha d’interessar que l’aigua que es serveixi a la població tengui garanties de potabilitat. I quan no pugui ser així, que hi hagi una informació clara i precisa de quins son els usos que es poden dur a terme sense problemes.

Tarifes: rebaixar el primer tram i multiplicar el tercer

Cobrar un euro (de mitja) per una tona d’aigua, vol dir que el litre d’aigua és quasi regalat. Qui diu que l’aigua a Menorca es paga a preu d’or, no ha anat a comprar or en la seva vida.

Precisament aquest baix preu permet abusos en el consum que ara, enmig de la crisi de l’aigua de Maó, caldria aprofitar per a reconduir.

Essent que ara mateix l’aigua no compleix amb les garanties sanitàries per ser beguda, i això implica despeses afegides a algunes famílies sense que s’hagi anunciat un calendari de curt termini per a solucionar-ho, seria lògic baixar el preu dels primers 100 litres per persona i dia.

Ja que l’aigua si que serveix per a la resta d’usos domèstics, es podria mantenir el preu fins els 250 l/per/dia, que és la xifra que planteja el Pla Hidrològic de Balears com a acceptable com a màxim de consum.

A partir d’aquesta xifra, el preu s’hauria de multiplicar per molt, a fi que servís per desincentivar l’excés de consum i, al mateix temps, compensar la rebaixa del preu en el primer tram.

Si es poden mantenir bones reserves d’aigua dins l’aqüífer, la concentració de nitrats baixa, de manera que racionalitzar el consum -que vol dir evitar els abusos- també ajudaria a anar solucionant el problema de fons.

Comptadors als pous

Fa més de vint anys que és obligatori que tots els pous tenguin comptadors, però a Menorca n’hi ha molts que no en tenen i encara manco que duguin a terme un mínim control sobre les extraccions autoritzades.

En el context de crisi hídrica actual, seria bo que Maó demanés a Recursos Hídrics del Govern Balear un pla d’urgència per a instal·lar comptadors intel·ligents als pous dels municipi.

Recuperar fonts públiques d’aigua tractada

Impulsar les fonts públiques que fan un tractament previ per rebaixar els nitrats, com ho feia la font de Calàbria, seria un bon servei per a tota aquella gent que prefereixi anar a cercar-hi aigua abans que anar-la a comprar embotellada.

Això permet evitar el cost afegit de la compra així com la producció de residus.

Com que no es detecten solucions a curt termini que no siguin les tecnològiques (que, com s’ha vist, poden tenir interrupcions), potser convindria mantenir sempre operatives algunes fonts públiques amb totes les garanties de salubritat.

Vigilar els nitrats en origen

Els estudis realitzats per identificar l’origen dels nitrats a Menorca apunten que la majoria dels casos estan principalment lligats a l’aplicació de fertilitzants químics, si be una proporció de les mostres també es podria explicar com una barreja entre fertilitzants químics i una font orgànica.

Assegurar-se que s’està oferint un assessorament correcte en l’ús de fertilitzants químics, així com que es van prenent mesures per a clausurar les potencials contaminacions orgàniques, seria una altra tasca a emprendre en el municipi, si es vol que el problema de l’abastiment d’aigua de qualitat vagi millorant en el futur.

Views: 443

Share

9 respostes

    1. Hola Núria. Fins on sabem, hi ha diferents tipus de filtre. S’ha de tenir en compte que alguns requereixen d’un manteniment periòdic per funcionar correctament.

  1. Això és així ara en el cas de Maó i abans també, fa molts anys q hi ha un exces de nitrats a molts de punts i aquest nivell fluctua durant l’any depenent del regim de plujas etc,. La OMS puja el nivell recomanable fins els 100mg/l, però el que no es de rebut es fer pagar s’aigua com a potable quant segons sa legislació Espanyola no ho és. Ni alarmisme ni presa de pel per part de s’ajuntament, el color politic no garanteix res i les critiques no tindrien que fer-se en funció de que governa…

  2. Totalment, D acord , No es correcte que es pagui per un Servei que no és el que s ha contractat
    i que a sobre ,sigui perjudicial per la salud , A que li competeixii , que es trobi ja, urgenment la sulució definitiva

  3. Molt bé la proposta de canviar el preu de la tarifa i estic totalment d´acord en que s´obrin un
    altre cop las fons públiques i pensar que no tothom pot pagar aigua embotellada.

  4. Bones propostes!

    Altres

    Incentius per restaurar l us d antigues cisternes

    Obligacio de construir aljubs a les noves construccions

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Arxiu de notícies

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Notícies recents

Llista de correu

Omple el formulari t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

El Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa de Menorca (GOB Menorca).

No et perdis res!

Subscriu-te al butlletí  i t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

Tenim WhatsApp de difusió setmanal amb activitats i notícies. Envia ALTA + nom i cognom al +34 722 182 286