El Govern Balear ha anunciat que segueix treballant en un decret que serviria per a legalitzar totes les construccions il·legals en rústic. A Menorca, la major part es troben a hortals, on el GOB ha constatat l’existència de dotzenes de cases que superen àmpliament els 300 m2. Es tracta d’una operació d’especulació urbanística com se’n poden recordar poques en democràcia.
Legalitzar una casa en sòl rústic representa actualment una revalorització espectacular del preu que es paga als mercats immobiliaris. Ahir també es va saber que el Govern preveu que més endavant aquestes cases, ara il·legals, podran formar part de l’oferta de lloguer a turistes. Des del GOB es considera un insult a la majoria de la ciutadania, que ha fet les coses bé.
Els nuclis rurals de cases il·legals acumulen problemes de fosses sèptiques que contaminen els aqüífers, de consums d’aigua sense cap control i d’impactes paisatgístics considerables. Ara es volen legalitzar les cases dels que no han volgut organitzar-se per solucionar primer aquests impactes sobre el bé comú.
Ajudar als infractors urbanístics era una pràctica habitual als anys setanta i vuitanta, on els que ostentaven el poder i els que tenien la propietat, es repartien després els beneficis. Molts cassos van acabar als tribunals.
Que un Govern del segle XXI inclogui en les seves polítiques premiar als que han vulnerat la disciplina urbanística és una vergonya pública, però també entra en contradicció amb altres compromisos formals.
El GOB està estudiant les accions a emprendre davant una actuació que es considera mancada d’ètica i contrària al sentit comú.
Views: 495
19 respostes
Totalment d’acord. Endavant.
Honesta y personalmente, el sentido común es lo menos vulnerado, me parece coherente desde todo punto de vista, legalizar las construcciones que se han realizado en terreno rústico.
Esto claramente me parece motivante luego que con tantas restricciones para el común denominador de la gente que con tanto ahínco a conseguido una vivienda, mucha que ha luchado toda su vida para eso, y ni siquiera podían llegar a tenerla, tantos, tanta gente pobre que ha vivido precariamente en estas protoviviendas limitadas sin servicios dignos; ahora finalmente podrán tener su vivienda valorable y con agua, electricidad y recogida de basura. Sé fehacientemente que esta oportunidad beneficiará a algunos especuladores los que seguramente los hay en todos los ámbitos, personas que aprovechan las leyes acomodarse-
Hasta ahora y en el marco de las políticas socialistas, a lo único que se echó mano fue a la restricción y a la limitación. Este ha sido el paradigma de los que teóricamente buscan la igualdad. Por cierto es la igualdad de que nadie pueda tener nada por encima de la media, pero esa media es la vara de la mediocridad-
Por otra parte, este ordenamiento urbanístico puede ser el punto de partida para que luego de conseguidas las legalizaciones se trace una linea de partida para observar y censar todas las viviendas apócrifas existentes y además luego se pueda decidir un plan mas racional pero que desde este momento, consiga que la gente que se ha construido su vivienda en un terreno rústico pueda vivir en paz sin la amenaza de ser denunciado y a continuación, multado y luego se le derrumbe la vivienda
La legalitzacjo de les vivendes ya existents i fora dordenament es positiu des del enfoc medioambiental estetic i practic pels ciutadans de menorca que es veuen obligats a malviure i malgestionar els residus per falta dinfraestrucrura i la creixent pujada de preus per la alta demanda de llogers dignes.
Recolço la proposta de la nova a politica.
en primer lloc, la gent –”pobra” o “rica”– que ha construit la seva vivenda en terreny rústic d’entrada, JA HA COMÈS UN DELICTE. En aquest país, feta la llei, feta la trampa, i si abans no es podia construir, per quina raó ara s’han de legalitzar construccions fetes en lloc no legals? Ah, és que ara hem canviat les polítiques, i ara tot s’hi val. Vaja, quin país.
I tots els que han fet ses coses bé?
Poca vergonya tenen
En este país o en esta autonomía? Primero hay que situarse objetivamente.
España es uno de los países mas restringidos y en los que para hacer cualquier trámite o cualquier autorización la cuál se requiere hasta para los lugares inesperados, hay que pagar y encima existe una autoridad restrictiva cara, burocrática y dificultosa. Encima Baleares tiene otro grupo de leyes constrictivas que impiden edificar en terreno rústico.
Sin embargo en muchos sitios del planeta esa limitación no existe, si la tierra es de uno, que le importa al resto?
Está bien que exista algún tipo de ordenanza que regule esa situación; pero no estoy de acuerdo con el extremismo que se maneja en Baleares y sobre todo en Menorca.
Para criar 8 gallinas tuve que obtener una licencia ganadera, ni se pueden imaginar la cantidad de documentos que tuve que conseguir para ello; hasta un acta catastral el cuál luego de hacer la inspección se comprobó que la escritura tenía errores y tuve que pagar a un notario y luego al registro de la propiedad otro tanto por no haber advertido en el tiempo perentorio del error; todo para ocho gallinas. En aquel momento, pregunté al funcionario que me aprobó el trámite en el Govern Balear, que pasaría si criara gallinas sin ese permiso si es tan común esa práctica? “Te hubieran puesto una multa de 3000 euros” Pregunten a alguien que tiene un burro en su Tanca,
Seguramente los que responden en este hilo han pagado todos los canones y todos los impuestos.
Pero honestamente, si hubieran podido conseguirse una tanquita para edificar o modificar una boyera y el sistema hubiera hecho la vista gorda, ¿No lo hubieran aprovechado?
Seguramente les dará envida o enojo que para conseguir una vivienda algunos la hayan conseguido mas fácilmente, este sería el caso, ¿no será que el enfado proviene de la envidia? Al final muchos son como el perro del hortelano, no come ni deja comer; todo para que se cumpla la ley constrictiva. Total yo pago los impuestos.
Señores, esto no es así, no lo és, si realmente las personas que disponen de un huerto para vivir estuvieran haciendo algo ilegal en serio, ya los hubieran frenado mucho antes.
Y los que han hecho las cosas bien somos todos los otros, tampoco las han hecho tan mal los que ahora estan en la mira de este hilo de protesta político.
Si pagaste los impuestos es lo que se debe, que importa que de al lado no lo haga, es su problema. Usted mire su pecunio y ocúpese de lo suyo y no sea envidioso.
Los dueños de los hortales también pagan muchos impuestos inclusive el de basura y no tienen recolección ninguna.
És evident la jugada de destruir el territori sense cap paràmetre de control. Una tristíssima notícia que només farà que perpetuar amb la problemàtica de la vivenda, disminució de recursos hídrics, etc.
Una mesura que només obre les portes a l’especulació.
Ara que hem cremat Eivissa i Mallorca, ara toca Menorca.
Entendre que vivim a una illa i que aquesta té uns límits a nivell de recursos, és fer-se adult. La resta, respon a una visió infantil del “Jo Vull”, des de la meva situació individual i que no aten al bé comú.
Què podem fer? Quina acció es pot emprendre?
Em sembla vergonyòs!!!
Sigui petita, gran, en mans de rics o de humils, fer les coses fora la llei hauria d’estar penalitzat. Aixó no passa a paissos a on la seva població sap seguir les normes, aqui sembla “ campi qui pugui”, “feta la llei feta la trampa”, i culpo als governs q han fet veure que no ho veian.
Aixi no anirem mai be.
Però els politics veuen que podrien cobrar impostos q ara no cobren.
Hem de aconseguir evitar que tiri endavant , per aconseguir aixó hauràn de canviar els plans urbanistics, no?, xq sòl rural és sòl rural.
Portem-ho allà on calgui x evitar tiri endavant aquesta mala ideia!!!!
Estic completament d’acord amb vostè en que som una autonomia molt restrictiva. Aquestes illes són un territori molt golós, tenen uns recursos limitats i són extremadament vulnerables, per això són necessàries les restriccions. No sé quina part del discurs costa tant d’entendre.
Crec que no coneix vostè les polítiques urbanístiques d’alguns països nord-europeus, que per alguna raó tenen fama de ser gent més cívica que nosaltres. Com a ciutadà pots sol.licitar una llicència d’obres sense tanta burocràcia com aquí. Però quan els tècnics passen la inspecció, qualsevol irregularitat comesa, es castiga amb l’esbocament.
Aquí això és impensable, per tant no sé amb qui ens compara quan diu que som tan restrictius.
Està clar que si es vol construir una casa a la Patagònia, la tundra siberiana o sense anar tan lluny, a l’Espanya vaciada, ningú li posarà tantes traves.
És exactament açò: un insult i cap consideració a sa gent que ha complert ses normes i ha procurat fer ses coses bé. No s’haurien de legalitzar només pagant una multa, per grossa que pugui ser, sino solucionant primer i com a condició “sine qua non” tots els altres problemes (fosses sèptiques, etc.). I només faltaria que encara tinguéssin es premi de poder fer negoci amb lloguer turistic..
Convertir lo il-legal en legal es injusto y absurdo. Además es animar a cometer delitos, con la esperanza de que un día ya no serà delito. Proteger el territorio es una necesidad, sólo hay que mirar las costas del mediterraneo. En gran parte ya destrozadas.
Pero creo que hay un error al principio del artículo, seràn 30m2 no 300m2 verdad?
El GOB està constituït per persones amb formació i ja han demostrat que volen conservar l,illa.
Ara però tothom es creu amb dret a opinar i que els seus interessos siguin més que el bé comú
Tristesa sento per la polida Menorca.
Això és premiar al que ho ha fet malament i un incentiu perquè ho tornin a fer.
A aquest problema se li tenia d´haver donat solució ja fa dècades, al inici i aplicant les sancions i conseqüències de tot tipus que hi haguessin previstes i així evitar-ne la proliferació. No es va fer per que era una qüestió desagradable d´enfrontar i a més no donava vots. Però les coses no es resolen per sí mateixes i un dia o altre s´han de prendre decisions. La regularització perdonant als infractors es el camí més fàcil i………… això sí que pot donar-ne de vots. Però a la vegada dóna peu i cobertura per que es puguin tornar a donar més fets de la mateixa entitat, que al cap d´uns quants anys algú tornarà a perdonar, possiblement argumentant que existeix el precedent de 2024.
Qualsevol incompliment de les regles per les que ens regim, té de ser penalitzat com correspongui. No s´hi val a aplicar draps calents ni mitges tintes.
Hola a totes ses persones que estimem Menorca con un tros de sa nostra pell
Visc a un hortal desde fa mes de 20 anys… amb els veïns que vivim per aqui, fa molts anys varem intentar legalitzar-ho. A s’ajuntament ens van perdre els papers, ho vam tornar a presentar tot i ens van contestat que no estava contemplat legalitzar aquesta zona… fa mes de 20 anys que sa gent viu per aqui!
Personalment hem adaptat sa manera de viure per no fer mal a l’entorn, sabons ecològics i biodegradables, aigües grises separades de ses negres i filtrades amb sistemes aconsellats també per es GOB. Reg per goteig per l’hort…
A vegades tenim convidats a casa, amics i familiars que vénen a passar uns dies, els hi expliquem com ho han de fer…
Si ho poguessim legalitzar no faríem gaire diferent.
Hi ha una finca aquí a prop que lloguen… (9 plaçes uficials però arriben fins a 14 persones a vegades)
Deixen els fems en mig des camí i entren a tota velocitat amb els cotxes…
… ja sabem que passa si no s’expliquen be ses coses…
Paguem ses taxes com tots pero no tenim els mateixos serveis…
Com ho hem de fer?
Independentment de la necessitat o conveniència d’aquest decret del Govern Balear (jo hi estic en contra), es crearà un precedent greu perquè se segueixi infringint i si, a més, es permet que en un futur es pugui especular en lloguer turístic, ja no hi haurà aturall.
Es necessari una solució que ha perdurat tant temps. Es raonable que ses vivendes que están fora d´ordenació es puguin legalitzar , tenint en compta que ja a prescrit qualsevol tipus de falta. Per tant , endavant amb sa regularització i que les condicions de la mateixa serveixin per millorar les condicions des medi ambient ( fossa aseptica,energia renovable .. )
Fins on volen arribar prenent mesures així? Què volen aconseguir? Doblers?
Vaja.. els doblers van i venen, però tenir un territori com Menorca i cuidar-lo és una cosa que perdura sempre. Per tant, menys legalitzar obres il·legals i apreciar Menorca com el que és i ha estat: una illa preciosa on la tranquil·litat i la natura haurien de prevaldre!