La rampa de Cala Teulera, projectada sobre una zona protegida

La rampa de Cala Teulera, projectada sobre una zona protegida

Autoritat Portuària ha tret a licitació la construcció d’una rampa de varada al port de Maó, en una zona protegida, sense possibilitat d’aparcament i amb el perill d’afectar espècies en règim de protecció especial. El GOB ha enviat un escrit a l’ens portuari advertint d’aquestes importants deficiències.

El problema de no fer estudis previs d’impacte ambiental al port de Maó

Als plecs tècnics de la licitació s’afirma que el projecte no s’ha de sotmetre a cap estudi d’impacte ambiental.

Des del GOB es discrepa d’aquesta interpretació que fa Autoritat Portuària, ja que s’està operant sobre un port natural que alberga encara destacats valors en alguns indrets. Fer una avaluació ambiental prèvia evita, per exemple, que es produeixin casos com el de Cala Corb, on es va afectar una espècie protegida quan es van abocar materials al fons del mar per fer un moll d’obra, la qual cosa ha representat una paralització de cinc anys.

Els estudis previs d’impacte ambiental serveixen per evitar, com és el cas actual, que es projecti una rampa de varada sobre una zona protegida, on no s’ha previst que no hi ha espai per aparcament de vehicles i remolcs, i on es pot tornar a afectar espècies marines altament protegides.

L’actuació es preveu en sòl rústic d’especial protecció

Segons la cartografia oficial, la zona on es vol actuar, inclòs l’espai on es construiria la rampa i la zona d’operacions, és sòl rústic d’especial protecció sota la figura d’Àrea Natural d’Interès Territorial (ANIT).

Val a recordar que aquesta ANIT fa una labor de connectivitat ecològica amb terrenys d’ANEI d’Alt Nivell de Protecció, tant al nord com a ponent i amb Xarxa Natura 2000, en concret amb la figura de ZEC-ZEPA.

Sembla clar que es dóna una incompatibilitat manifesta entre el règim de protecció dels terrenys i les obres previstes.

Sense espai per aparcament de vehicles i remolcs

Una rampa de varada requereix de zones de maniobra de vehicles articulats amb remolc i d’un espai on poder aparcar per part d’aquells usuaris que es desplacen fins al lloc i posen l’embarcació al mar.

Com s’ha dit, la rampa que ha sortit a licitació, es planteja sobre uns terrenys rústics d’especial protecció, que connecten amb altres terrenys que estan catalogats com d’alt nivell de protecció. No sembla possible ni fer la instal·lació ni habilitar-hi un aparcament de la dimensió que requereix la dotació que es vol construir.

Tampoc sembla que la carretera de la Mola sigui un vial adequat per a promocionar la circulació de vehicles i embarcacions de mida considerable. La planificació territorial serveix per posar lògica a les activitats humanes i cala Teulera no respon als criteris per ubicar una instal·lació que atregui vehicles i embarcacions.

Al costat d’espècies marines en règim de protecció especial

Segons les regulacions actuals, queda prohibida la destrucció de qualsevol espècie que es trobi al Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial.

A Cala Teulera hi ha presència de diverses espècies incloses en aquest llistat:

  • Cymodocea nodosa – Considerades formadores d’hàbitats, aquestes fanerògames marines estan protegides en l’àmbit estatal i europeu.
  • Cystoseira foeniculacea – Algues creadores d’hàbitats essencials per a moltes espècies d’epífits, invertebrats i peixos.
  • Treptacantha barbata – Dins el litoral espanyol, llevat de llocs puntuals on s’han fet programes de reintroducció, aquesta alga només es troba a les badies de Fornells i cala Teulera, per tant, el projecte afectaria una àrea crítica per a l’espècie.
  • Cladocora caespitosa – Espècie que, a més, es troba classificada “en perill” a la Llista Vermella de la UICN.
  • Algunes espècies de signàtids – Les praderes de Cymodocea nodosa es consideren l’hàbitat principal de moltes espècies de singnàtids amb presència a cala Teulera, per tant, el projecte tindria una afectació sobre els seus hàbitats.

Es demana la revisió de l’inventari d’espècies protegides que s’ofereix al projecte en licitació, així com la realització d’un estudi d’impacte ambiental complet, atesos els valors naturals presents a la zona.

Les espècies no es poden traslladar sense autoritzacions prèvies

En els plecs tècnics de la licitació, es confirma la presència de dues espècies d’especial protecció (Cymodocea nodosa i Cladocora caespitosa). La solució que es planteja és que es farà el trasllat d’aquestes espècies a una altra ubicació.

Com s’ha exposat el nombre d’espècies protegides no es redueix a les dues que aquí se citen, però en qualsevol cas, no es pot licitar una obra que pot donar drets als adjudicataris sense disposar, de manera prèvia, d’autoritzacions expresses emeses pels organismes competents per cadascuna de les espècies afectades, amb detall del lloc de destinació i de la metodologia i els agents autoritzats per a fer-ho.

El GOB ha demanat la realització d’un inventari detallat dels valors naturals de la zona i, en tot cas, comptar amb les autoritzacions expresses emeses prèviament pels organismes competents pel trasllat de cadascuna de les espècies que podrien quedar afectades.

La legislació ambiental és igual d’obligatòria que les altres legislacions. 

Els organismes públics han de ser els primers en donar exemple.

Visits: 66

2 respostes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Arxiu de notícies

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Llista de correu

Omple el formulari t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

El Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa de Menorca (GOB Menorca).

No et perdis res!

Subscriu-te al butlletí  i t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

Tenim WhatsApp de difusió setmanal amb activitats i notícies. Envia ALTA + nom i cognom al +34 722 182 286