Inseguretat al litoral i massificació nàutica

Inseguretat al litoral i massificació nàutica

La gran densitat d’embarcacions que es mouen pel litoral menorquí a l’estiu està generant problemes de seguretat amb els banyistes i altres usuaris de la franja propera al mar. La velocitat i el soroll permanent representen també impactes per al medi marí.

Fa unes setmanes, el Capità Marítim de Menorca advertia del caos que es viu al mar de la nostra illa durant l’estiu. L’increment d’amarraments als ports i de boies de fondeig a la costa, s’ha vist sumat a l’alta activitat que es registra en algunes rampes de varada, on no només hi acudeixen particulars sinó també empreses.

Un Pla que ordeni els usos marins del litoral

En els anys 2007 i 2008 el GOB va dinamitzar una campanya sota el lema Jo dic PIC (Pla Insular de la Costa). El 2009 es va iniciar un interessant procés de concertació de les administracions i els agents implicats en les activitats al litoral, sufragat pel Ministeri que albergava Costes.

Es van reunions que generaven un alt consens i es van ordenar espais molt afectats pel descontrol, com la platja des Grau. També es van fer vols aeris per comptar quantes embarcacions hi havia realment a Menorca. Però el canvi polític de 2011 va frenar aquell procés virtuós i no s’ha tornat a emprendre.

El GOB ha continuat demanant una ordenació que racionalitzi els usos i la intensitat d’embarcacions al litoral. Aquesta petició es troba recollida en el Pla Territorial de Menorca sota la denominació de Pla per a l’ordenació de litoral, un instrument que tindria la categoria d’un Pla Director Sectorial.

La capacitat de càrrega nàutica ja està superada

També s’ha de tenir en compte que l’any 2020 es va aprovar el Pla General de Ports de Balears i que va incorporar un estudi de la capacitat de càrrega nàutica de cada illa fora dels ports. Comparant la capacitat resultant de les diferents cales i platges de l’illa (2.115 embarcacions) amb les barques fora de port detectades en el vol aeri fet pel Consell Insular l’any 2010 (2.344 embarcacions), es conclou que fa 14 anys que ja es superava la capacitat de càrrega.

A partir d’aquestes dades oficials i de la constatació del reconeixement públic de la necessitat de millorar les condicions de seguretat, caldria iniciar els treballs per a una visió de conjunt, per tornar a asseure les diferents administracions amb competències sobre la costa i aconseguir racionalitzar els usos.

Els banyistes, el col·lectiu oblidat però més nombrós

Entre les deficiències de regulació, la massificació existent i la manca de vigilància efectiva, hi ha un col·lectiu que acostuma a quedar oblidat, perquè cap sector econòmic el representa: els banyistes.

La gent que va al mar des de terra representa el major gruix d’usuaris del litoral, però no es troben mai representats a les taules de decisió. Les administracions haurien de tenir molt present que hi ha un alt risc d’accident quan les embarcacions no respecten les distàncies de seguretat o obliden que cal circular amb velocitats que no representin perill.

Anar molt ràpid també provoca impactes ambientals considerables, perquè es remouen els fons i augmenta la turbidesa, i perquè els sorolls es propaguen molt fàcilment dins l’aigua, amb una afectació important a la fauna marina.

Frenar la velocitat, augmentar protecció i establir vigilància

El GOB de totes les illes, juntament amb Mallorca Blue, han difós aquests dies un vídeo on es mostren imatges d’embarcacions circulant a tota velocitat malgrat trobar-se al costat d’altres usuaris.

Es demana que s’augmenti la franja des de la costa on es limita la velocitat, que hauria de passar del 50 metres actuals als 300 metres, com tenen per exemple a França.

Les zones de protecció dels banyistes també hauria de ser molt més gran del que acostuma a ser. En algunes cales i platges, les embarcacions s’atraquen molt a la zona on neda la gent i això representa un perill evident. Els ajuntaments poden demanar a Costes que les senyalitzacions a cales i platges es posi a una major distància de la vorera.

Al mar, com passa a les carreteres, hi ha vehicles que circulen i que han de respectar unes normes. Però a diferència de la zona de terra, al mar pràcticament no hi ha vigilància. Per aquests motius, l’administració ha de dotar de serveis que vigilin, o als quals els particulars es puguin dirigir, a fi de reduir els comportaments fora de norma.

L’activitat nàutica ha crescut molt a les darreres dècades i és el moment de racionalitzar-la, redimensionar-la i fer que segueixi sent compatible amb el medi i amb els altres usuaris amb què conviu.



Views: 488

Share

16 respostes

  1. Molt d’acord amb que hi ha una massificació d’embarcacions i velers a les nostres costes i que s’ha de regular. Afegir que els banyistes hem de nedar a les zones delimitades per les boies grogues, i es cas de sortir-ne, ho hem de fer senyalitzats amb una boia d’alta visibilitat per tal de disminuir riscos.

  2. Soy instructor de lanchas motoras y de seguridad de la Royal Yachting Association (RYA), instructor sénior de vela ligera, instructor de buceo en aguas abiertas PADI y tengo un certificado de patrón costero de vela con motor auxiliar de la RYA Yacht Master. Por lo tanto, sé algunas cosas sobre navegación a vela y a motor y cómo los timones de lanchas motoras desconsiderados pueden agregar riesgos adicionales a quienes bucean.
    Hay buenos y malos timones en todo el mundo. Sin embargo, parece haber un gran porcentaje de personas que timonean lanchas motoras en Menorca durante los meses de vacaciones de verano que dejan la cabeza atrás cuando vienen a la isla. Son desconsiderados, parecen pensar que solo hay una velocidad (máxima potencia) y anclan en áreas sensibles. ¡Muchos de ellos no parecen tener conocimiento alguno del Reglamento Internacional para la Prevención de Abordajes en el Mar! Me atrevería a decir que muchos tampoco saben qué es un “cordón de seguridad”. Con frecuencia veo a una empresa de alquiler de embarcaciones a motor que les entrega pequeñas embarcaciones a sus clientes y nunca aparece un cordón de seguridad a la vista o en uso cuando se llevan la embarcación. Estoy de acuerdo en que la vigilancia del mar que rodea la isla no es fácil, pero se debería hacer algo, de lo contrario, los propietarios y los timoneles rebeldes y desconsiderados provocarán algún día daños graves a los bañistas u otros usuarios del agua, como los kayakistas o los remeros. Bien hecho, GOB, por poner de relieve el problema.

  3. Realment s’està arribant a un descontrol a la mar, que sumat a sa massificació de platges,fa que es residents ens aturem de disfrutar de la mar.Seria ben hora que es reprengues un Pla efectiu

  4. Totalmente de acuerdo, es terrible….cada día veo lanchas de alquiler fondeadas en zona de baño y sobre poseidonia,no hay ningún control,hacen lo que les da la gana.

  5. Me sap greu dir-ho peró davant de la massificació i el descontrol actual que hi ha per tot arreu, per moltes lleis que es facin, si no es possen controls, no farem res. Es ridicul que solament hi hagin 2 inspectors. Sencillament lamentable, pq les institucions no fan el que es la seva obligació.

  6. Aqui el que hauriem de demanar es un enllaç o un whats ap de l’administració, si es que no n’hi ha, per denunciar totes les desgràcies que es produeixen, axis tindriem texte, imatges i hora de comunicació.

  7. Totalmente de acuerdo, gracias por poner el foco en este problema que cada año, sorprendentemente, lejos de solucionarse se agrava mas. Parece que a nadie le importa y que solo queda sentir la indefensión y ver con dolor y rabia como tanta belleza y vida se maltrata.

    Muy buena idea un canal donde poder enviar fotos y avisos a la administración.

  8. Ya que el sector náutico mueve tantos millones, quizás deberia ser responsabilidad suya y correr de su cargo todos los gastos y costes que genera esta actividad. Desde el balizamiento y señalización, hasta las embarcaciones, drones y personal necesario para el control efectivo de su actividad. Igualmente deberia correr de su cargo la restauración de los ecosisetmas marinos destruidos por las malas praxis de muchos navegantes. La administración lo único que deberia hacer es verificar que cumplen con los requisitos y autorizar o desautorizar actividades si incumplen. También es urgente derogar la ley de 2014 que permite navegar sintítulo, ni conocimiento en embarcaciones menores a 5 metros y 15 cv.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Arxiu de notícies

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Llista de correu

Omple el formulari t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

El Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa de Menorca (GOB Menorca).

No et perdis res!

Subscriu-te al butlletí  i t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

Tenim WhatsApp de difusió setmanal amb activitats i notícies. Envia ALTA + nom i cognom al +34 722 182 286