Incògnites en els nous amarraments de Fornells

Incògnites en els nous amarraments de Fornells

A principis d’any, el Consell d’Administració de Ports de les Illes Balears iniciava el procediment d’adjudicació de 51 amarratges. El GOB ha presentat un escrit a l’entitat portuària per demanar la localització exacta on s’adjudicaran aquests amarraments.

Recordem que un dels objectius de les obres comeses al port de Fornells era el d’ordenar els amarraments existents i crear-ne de nous, concretament 77 noves places. Com vam explicar amb anterioritat, la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears, tenint presents els estudis de capacitat de càrrega nàutica, va estipular que els 77 nous amarraments, havien d’estar condicionats al finançament, instal·lació i gestió de 77 fondejos ecològics a cales de dintre i fora de la badia.

A més, l’òrgan ambiental posava una sèrie de condicionants que s’havien de complir abans de poder posar en funcionament alguns dels nous pantalans:

   

   • Ports IB ha d’aportar 30.000 €/temporada al Fons Posidònia, en concepte d’un vigilant de fondejos que vigili, diàriament durant l’estiu, tot el LIC Àrea Marina del Nord de Menorca i tot el LIC Punta Redona Arenal d’en Castell. El primer pagament es realitzarà abans de l’ocupació del pantalà L.

   • Enviar a la Conselleria de Medi Ambient IB

      

      • Fotografies submarines de l’entorn dels pantalans A i B que demostrin que no s’ha dragat l’escull de posidònia delimitat a la cartografia, així com un mapa amb les noves cotes batimètriques resultants del dragat.

      • Fotografies dels pantalans F i G on es demostri que s’han desmuntat els fingers, les cornamuses i/o les anelles dels 41 llocs d’amarrament que s’han d’eliminar.

      • Fotografies de les balises instal·lades que delimiten la zona de navegació prohibida per no afectar el fons marí, així com els canals d’entrada i sortida.

      • Còpia de l’anunci de licitació de les obres corresponents a la instal·lació dels camps de boies ecològiques a la badia de Fornells.

      • Fotografia de les boies ja instal·lades a les cales del llevant de la badia i del costat nord del dic.

      • Còpia de l’anunci de licitació del contracte de servei o, si escau, del conveni signat, o de qualsevol altra forma d’acord vàlida, per a l’execució de la restauració de 5119,92 m² de Posidonia oceanica i Cymodocea nodosa (aquesta actuació ha de dur associat un seguiment de les praderies de tota la zona portuària, especialment de la zona restaurada seguint els criteris de l’acord del Comitè de Xarxa Natura de 27 de maig de 2008).

    • Proposar mesures per minimitzar l’impacte visual de les pilones a la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat.

   El juliol de 2023 el GOB ja va fer al·legacions i un recurs de reposició a l’inici de la concessió per poder construït i explotar cinc pantalans al port de Fornells, entre els quals es trobaven els pantalans condicionats. No s’ha obtingut cap resposta per part de l’administració, per això s’ha enviat un segon escrit recordant el dret d’accés a la informació ambiental i demanant a Ports IB la documentació que demostra el compliment de cada un de les mesures imposades.

   Views: 57

   Deixa un comentari

   L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

   Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

   Arxiu de notícies

   Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

   Llista de correu

   Omple el formulari t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

   El Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa de Menorca (GOB Menorca).

   No et perdis res!

   Subscriu-te al butlletí  i t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

   Tenim WhatsApp de difusió setmanal amb activitats i notícies. Envia ALTA + nom i cognom al +34 722 182 286