El febrer de 2023, es van aprovar els Plans d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM) espanyol. Els plans miren d’ordenar totes les activitats que es poden fer als espais marins de tot l’estat, i una d’aquestes activitats és la implantació d’energies renovables a la mar. El document designa dues zones (LEBA 2 i LEBA 3) al nord de Menorca, com a únics espais on es podrien desenvolupar projectes d’eòlica marina a les Balears.
Aquest any, una empresa francesa ha presentat el «Projecte d’Eòlica Marina Gregal», que es preveu a la zona LEBA 2, i el GOB ha enviat un escrit amb una sèrie de consideracions al Ministeri de Transició Ecològica.
Què proposa el projecte d’eòlica marina GREGAL
El projecte se situa a quatre quilòmetres de la costa, és a dir, a la zona més propera a Menorca dins l’àrea designada pels POEM. Això significa que els deu molins de 287 metres d’altura i amb 262 metres de diàmetre de pales, representarien un canvi important al paisatge de llevant, tot i que abandonar les energies fòssils que venim important de molt lluny, implica haver d’assumir alguns impactes territorials.
Cada un dels aerogeneradors incorpora una turbina de 18 MW de potència i va emplaçat sobre una plataforma flotant. Les deu plataformes, una per cada molí, es volen fixar amb cadenes a una sèrie de morts i àncores de mides descomunals que es trobarien al fons marí. El parc es vol connectar amb l’illa gràcies a un cable submarí soterrat, que entraria a terra ferma per Macaret.
Un cop en terra, la línia continuaria soterrada fins a la subestació de Mercadal. El projecte preveu transportar tal quantitat d’electricitat, fins a 180 MW, que es projecta l’ampliació d’aquesta subestació per poder donar cabuda al caudal elèctric que arribaria des del parc eòlic.
Tal com està plantejat, el projecte preveu generar molta més electricitat de la que Menorca podria consumir, i per això necessitarà la instal·lació d’un segon cable Menorca-Mallorca per poder traspassar part de l’electricitat generada a l’illa veïna.
Afectacions al medi
La zona on s’ha projectat acull una riquesa ecològica molt notable, però existeix poca informació en referència a les possibles afectacions d’un parc eòlic flotant sobre el medi marí. S’haurien de tenir en compte diversos aspectes:
- La localització del parc coincideix amb una de les zones proposades pels equips de científics per ser protegida, atesa la riquesa de les comunitats del fons marí.
- La LEBA 2 es troba delimitada per quatre ZEPAs (Zona d’Especial Protecció per a les Aus), per tant, el parc es trobaria en una zona de migració i alimentació de diverses espècies d’aus, com la Baldritja balear (Puffinus mauretanicus), endèmica de les Balears i considerada una de les aus més amenaçades d’Europa.
- L’espai es troba dins la part marina de la Reserva de la Biosfera de Menorca, just davant la zona nucli.
Manquen estudis
L’energia eòlica pot ser convenient per combinar la producció de renovables de Menorca, ara molt enfocada a la solar fotovoltaica. Però estem en un moment de transició i cal buscar projectes el màxim de reversibles i de baix impacte.
En el cas de l’eòlica marina flotant al Mediterrani, manquen estudis que determinin si aquest tipus d’instal·lacions podrien afectar als ecosistemes marins tant per les vibracions, que a l’aigua es transmeten quatre vegades més ràpid, com pels camps electromagnètics o per afectació a les dinàmiques del litoral.
Precisament per aquesta manca d’estudis, el GOB ha proposat seguir l’exemple del Golf de Roses i realitzar una prova pilot amb un aerogenerador i un seguiment científic precís que ajudi a identificar les possibles afectacions i poder determinar mesures de mitigació o de compensació.
Redimensionar
En qualsevol cas, podria molt ben ser que haver de transportar la gran quantitat d’energia excedent, com a mínim fins a Mallorca (potser fins a la península), faci perdre la lògica ambiental del projecte. Potser si es plantejàs un projecte dimensionat a les necessitats reals de l’illa, reduint el nombre i la potència dels molins, es podria allunyar més de la costa i baixar també l’impacte paisatgístic.
Views: 315