Dijous 14, la massificació de Menorca a debat a Llucmaçanes

Dijous 14, la massificació de Menorca a debat a Llucmaçanes

Els reptes de la nostra illa respecte a la massificació turística, l’accés a l’habitatge, el monocultiu econòmic o la disponibilitat d’aigua, seran motiu d’anàlisi i debat a la xerrada que s’ofereix aquest pròxim dijous, dia 14, a les 19.30 h, a l’Associació de Vesins de Llucmaçanes.

Menorca ha d’escollir entre seguir el procés de balearització en què ha entrat els darrers temps, o retornar a la senda de l’equilibri que havia caracteritzat l’illa tradicionalment. Hi ha algunes receptes.

La xerrada que s’ofereix s’ha preparat després del cicle Menorca a la deriva, que l’entitat ha duit a terme a diferents pobles.

Aquest territori ha vist com es disparava l’afluència turística (més de 200.000 persones a l’illa durant dos mesos aquest estiu), al temps que s’agreugen els problemes de l’aigua dolça, de la depuració de les aigües residuals, de la congestió de les platges o de l’enorme problema de l’accés a l’habitatge.

Quan la resposta institucional es redueix a més turisme, més promoció i més creixement nàutic. Quan la inspecció turística no funciona enmig d’un enorme volum d’oferta il·legal, cal demanar-se com serà Menorca d’aquí a quinze anys.

La nostra illa navega cap als models de les illes germanes, que sempre s’han volgut evitar. És el que es coneix com la balearització.

En el moment que es celebren els 30 anys de la declaració de Reserva de Biosfera, després d’haver tingut una ordenació territorial que ha rebut premis internacionals, és hora de veure l’evolució que tenim en diferents paràmetres.

Entendre on i quan ens hem desviat de la senda que ens havíem marcat és clau per pensar què pot fer la ciutadania per tornar a trobar el camí d’allò que s’anomenava sostenibilitat, és a dir, no basar-se només en el creixement de tot sinó en una visió més àmplia de la vida.

Dijous tenim oportunitat de parlar-ne.

Visits: 207

Share

5 respostes

  1. Us felicito pel debat. Molt necessari i oportú malgrat les circumstàncies no siguin gaire engrescadores.
    Un dubte que tinc és si penseu retransmetre el debat online. M’agradaria seguir-lo i en aquestes dates sóc fora l’illa.
    Gràcies

    1. Hola Xavier. Aquesta vegada no està prevista la connexió online. Però hi haurà més actes pròximament relacionats amb aquesta temàtica.

  2. Igualment, felicitacions. No podré assistir, però, per si servís a algú, aquí un apunt sobre aigua regenerada (depuració terciària)
    Es fa servir per a usos ambientals (cabals ecològics, recàrrega d’aqüífers i manteniment de zones humides), industrials (refrigeració d’instal·lacions), agrícoles, lúdics (com el reg de camps de golf) i municipals (reg de zones verdes, baldeig de carrers)
    A vegades utilitza tractaments d’ultrafiltració més osmosi inversa, filtració més electrodiàlisi reversible i tractaments físics i químics més filtració i desinfecció.
    (És un text mig copiat i adaptat de
    http://www.sostenible.cat/article/que-es-laigua-regenerada
    I més detalls p. ex. a
    condorchem.com/es/electrodesionizacion/

    Bons desitjos GOB Menorca
    🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Arxiu de notícies

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Llista de correu

Omple el formulari t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

El Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa de Menorca (GOB Menorca).

No et perdis res!

Subscriu-te al butlletí  i t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

Tenim WhatsApp de difusió setmanal amb activitats i notícies. Envia ALTA + nom i cognom al +34 722 182 286