La campanya Via Menorca s’ha traslladat a una platja real per a fer història: des de Cala en Turqueta hem imaginat i organitzat un canvi de rumb per a Menorca.
Des de primera hora del matí, un grup de 250 persones s’ha coordinat per trobar-se a l’aparcament i omplir-lo de cotxes residents durant unes sis hores. La trobada ha seguit a la platja per confeccionar diversos missatges sobre l’arena amb l’ajuda de tovalloles i els cossos de les mateixes persones. A partir d’aquí s’han obtingut unes imatges que serviran per transmetre cap a l’exterior la preocupació d’una bona part de la població menorquina per la deriva massificadora que pateix l’illa.
Cala en Turqueta ha tornat a ser avui un espai reivindicatiu. La platja ja va motivar reiterades mobilitzacions per evitar la urbanització que s’havia dissenyat en els anys setanta. Aquells moviments cívics van permetre que hagi arribat fins als nostres dies com una platja verge i icònica, i ens recorden que l’acció ciutadana va permetre llavors una via diferent per Menorca, i que ho pot fer també ara.
D’un temps ençà, aquesta platja duplica o triplica la pressió humana que hauria de tenir teòricament. Segons informes del Consell Insular de Menorca, Cala en Turqueta ha superat cada any des de l’any 2000 la seva capacitat de càrrega.
La realitat d’aquesta platja, i de moltes altres a Menorca, és simptomàtica, i la seva situació descriu també més factors: l’illa rep un 30% més de cotxes a l’estiu dels que pot absorbir, milers de lloguers turístics il·legals dificulten enormement l’accés a un habitatge a residents i treballadors, l’elevada pressió sobre els nostres recursos naturals és cada vegada més gran.
Avui, aquesta acció no ha estat contra el turisme, sinó contra la massificació i el model de turistificació creixent que degrada les condicions de vida de la gent, i que degenera també el mateix producte turístic que tant s’han afanat alguns a promocionar.
Avui des de Cala en Turqueta s’ha reivindicat una altra via per Menorca, per frenar una pressió turística que augmenta i per exigir el dret a un habitatge, per salvaguardar els nostres recursos d’aigua, i per diversificar l’economia i que la gent jove que ha sortit de Menorca per a formar-se pugui tornar a l’illa i trobar-hi una manera digna de viure-hi.
Avui recordam les mobilitzacions que van permetre salvar aquesta platja, perquè sense memòria no es pot anticipar el futur i processar les sortides precises. I com a resposta, imaginam i organitzam un canvi de rumb per Menorca.
Aquesta acció s’emmarca en el context de mobilitzacions que s’estan fent aquest estiu arreu de les Illes Balears i Canàries, Màlaga i Barcelona.
VIA MENORCA
Views: 1245
23 respostes
Molt bona iniciativa, a més la imatge molt aconseguida.
Bravo !!
Bravo, una gran iniciativa.
Gràcies
Moltes gràcies per defensar la nostra illa.
Meravellós!!!
No sabia res, hagués pogut venir
Molt necessari aquestes accions per donar un toc d’atenció tant a la ciutadania com a les administracions. Gràcies a això s’aconsegueixen les coses
Missatge necessari!!! 👏👏👏👏👏
Molt bé!!!!
molt necessari, cal canviar el model turistic, així com és ara no anem bé
Gràcies 🤗
Bravo bravo bravo. Repetir sovint accions com aquesta es la llavor que pot florir cap a una altre Menorca.
Tots els estrems son dolents, vaig a estar a Ciutadella per Nadal, una meravella, al estiu no penso anar. Bona iniciativa.
Molt bona iniciativa, moltes més fan falta, llàstima no haver-ho sabut!!
Ben cert! I prou peninsular i estranger nou vingut! És lo que necessitam, ja en tenim prou de forasters.
Molt necessari el missatge.Totalment d’acord amb es manifest. M’hagués agradat ser-hi.
Moltes gràcies.
Necessaria a presència pública per fer present el malestar i cercar solucions.
Desde Mallorca , vos don la meva enhorabona . No afluixeu !!
Muy buena convocatoria y muy buen mensaje. Ojalá los explotadores turísticos revisen sus políticas y no nos desamparen a los que vivimos aquí
Enhorabuena
Bona iniciativa!!
A veure quan es començará a controlar lloguers turistics il.legals i els treballadors podrán tenir allotjaments i no haber de marxar.
Aquest any quants restaurants, per exemple, no gan pogut obrir per manca de personal?
Quantes persones dormen al cotxe per manqua de habitatges?
I quin rendiment dona el turisme?, “pan para hoy hambre para mañana”
Seguim defensant sa Illa!!!
La opinió de que “no anem be” amb la massificació turística a Menorca, és generalitzada. Les opinions que ho néguen, fan olor de conflicte d’interés. Els primers, aplaudim i/o actuem però, tot i que molts creuen que ens en sortirem, n’hi ha que creuen que, desgraciadament, no arrivarem a temps. Pels pessimistes vull enviar aquesta reflexió: Tot i creient en el fracàs, teniu la obligació de, si més no, intentar-ho; no sigui que us endugueu una agradable sorpresa.
I per aquells que volen seguir amb la dinàmica actual, pel motiu que sigui, vull dir-els-hi que els qui creiem que cal prendre la direcció bona i preservar Menorca lliure d’especulació, estem a favor del turisme, però en contra de la massificació i de les seves conseqüències per Menorca (Reserva de la Biosfera),i per els seus resdidents.
Meravellosa experiència, tot un “subidon” d’ànims i de coratge i més al veure gent jove disposta a prendre el relleu dels que en el seu dia vam defensar Menorca de l’embat de la indústria turística. Està ben clar que la lluita mediambiental a Menorca té un poder de convocatòria com a cap altre lloc. Endavant Gob i moltes gràcies per ajuntar una gent tan maca com compromesa.
Esperança de continuitat amb els joves q ho vareu organizar, juntament, amb els referents .gràcies.