Cala en Porter, platja protegida però sacrificada

Cala en Porter, platja protegida però sacrificada

El departament de Costes del Govern Balear i l’Ajuntament d’Alaior estan duent a terme abocaments de materials i importants moviments de terres sobre la platja de Cala en Porter. El GOB ha demanat veure els informes ambientals favorables, atès que es tracta d’una zona especialment protegida.

Com es recordarà, les fortes pluges de mitjans d’agost van provocar una considerable torrentada, entre d’altres, al barranc de cala en Porter, de manera que el torrent va sortir per la seva via natural, que és per enmig de la platja. Es va emportar bona part de l’arena cap al mar i va deixar una gran zona embassada.

Les pressions turístiques i el poc criteri ambiental de les administracions implicades s’han traduït en una important activitat de maquinària pesada. Diverses excavadores i camions operen a la zona. S’han abocat pedres i terres externes sobre el torrent i la part interior de la platja, i s’està construint un dic d’arena per delimitar el contacte amb el mar a la part exterior (veure reportatge fotogràfic adjunt).

Veien la magnitud de la intervenció, el GOB ha escrit a les institucions públiques per recordar que s’està operant sobre la zona inundable on de manera natural ha de desembocar el torrent. Que l’espai és Àrea Natural d’Especial Interès d’Alt Nivell de Protecció. Que també es troba inclòs dins els espais naturals protegits a nivell europeu Xarxa Natural 2000, en qualitat de LIC i ZEPA.

El GOB ha demanat si el departament responsable de Xarxa Natura ha emès cap informe favorable, o al manco cap declaració de compatibilitat de les esmentades actuacions amb la figura de LIC i ZEPA que conflueix en els terrenys afectats. I si hi ha informe favorable, ha sol·licitat poder-ne tenir una còpia.

També ha demanat al departament de Costes que ara depèn del Govern Balear que si no s’ha sol·licitat cap informe ambiental favorable previ, que es paralitzin les obres i que es demani el criteri dels tècnics.

L’aparcament no va tramitar autorització ambiental

Les obres sobre la platja venen precedides de la polèmica entre l’anterior propietari de l’aparcament que hi ha vora la platja i l’Ajuntament d’Alaior. Tothom recorda les operacions d’instal·lació i retirada de grans pedres.

Ja en aquell moment, el GOB va escriure a les administracions implicades per recordar que l’aparcament es troba en una zona inundable (es va tornar inundar amb les recents pluges), en zona de domini públic, en zona protegida per la Llei d’Espais Naturals i en Xarxa Natura 2000.

De les respostes rebudes als escrits que es van remetre, queda confirmat que tant l’Ajuntament com el departament de Costes no van demanar ni avaluació d’impacte ambiental ni informe previ de compatibilitat.

Les obres que ara es fan sobre la platja son d’una rellevància molt més gran que aquell incident. No seria de rebut que les administracions locals o autonòmiques tornin a ignorar les normatives ambientals i sacrifiquin els territoris protegits al servei d’un turisme que, en bona lògica, s’hauria d’adaptar a la realitat natural de la platja.

Views: 517

Share

10 respostes

  1. És tan difícil deixar que la natura segueixi el seu curs? Hem d’intervenir encara que destrossem un espai protegit? Crec que el turista hauria d’apreciar els paisatges de s’illa tal com són, no com els d’una postal fabricada.
    Aquesta administració fa por.

  2. These are the difficult decision that we need to make in the twenty-first century. Nature will always win. However, many short term, money orientated people in positions of authority think they know better. We are in danger of wasting time, resources and money in trying to stop the inevitable. The world has been on a continuous path of change for 4.5 billion years. Do these people really believe that they can change the course of nature for short term again? We are fighting against climate change that has been brought about by an animal that has so called superior intelligence but is greedy for short term gain and a total disregard for the generations to come.

  3. He estat abans i després de la tempesta. Crec que la natura ha de seguir el seu curs. Era preciosa i ho tornarà a ser.
    Tot el que facin les màquines es fer-la malbé.

  4. La prueba q solo les interesa el dinero y los votos, es q las hamacas ocupan el único trozo de arena. ¿De verdad es necesario que sigan allí?
    Es una vergüenza

  5. No puc creure que els qui manen i poden fer-ho bé, continuïn fent-ho malament, és desesperant que no hi hagi cap seny… i sempre és igual, tropecem amb la mateixa pedra i no aprenem rés. Entenc que s’ajudi a restaurar la natura, el paisatge, inclús el comerç, però s’ha de fer bé. S’ha fer com toca. Oblidem que la natura és el nostre tresor, oblidem que les platges són ecosistemes i no només llocs on “plantar” un para-sol i prendre el sol o nedar. Senyors de l’administració, teniu al vostre abast fer les coses bé, feu-ho! … i si heu d’aturar el que no s’està fent correctament, atureu-ho i reviseu o demaneu com es pot fer bé.

  6. Visc gairebé cada dia en primera persona aquest despropòsit
    Incrèdul e impotent devent la manca de sensibilitat en vers la natura.
    I van fent
    I anem al·lucinant
    Enhorabona per la vostre iniciativa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Arxiu de notícies

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Llista de correu

Omple el formulari t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

El Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa de Menorca (GOB Menorca).

No et perdis res!

Subscriu-te al butlletí  i t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

Tenim WhatsApp de difusió setmanal amb activitats i notícies. Envia ALTA + nom i cognom al +34 722 182 286