Cala en Porter: Facilitar aparcament en zona prohibida

Cala en Porter: Facilitar aparcament en zona prohibida

La recent polèmica sobre la zona d’aparcament annexa al torrent de Cala en Porter suposa un cas on les administracions actuen en contra de la legislació vigent. El GOB s’ha dirigit a diverses institucions públiques per demanar la seva intercessió.

L’espai que queda a la dreta segons s’acaba la costa d’arribada a la platja, és un terreny que forma part del domini públic marítim terrestre. És també Àrea Natural d’Alt Nivell de protecció, es troba catalogat com a zona humida, figura com Àrea de Perill de Risc d’inundació, té protecció especial per trobar-se a l’Àrea de Protecció Territorial dels 500 metres de la costa i forma part de la Xarxa europea d’espais protegits Natura 2000, en la categoria de Lloc d’Interès Comunitari -LIC- i Zona d’Especial Protecció per a les Aus -ZEPA- (veure il·lustracions annexes).

Cadascuna de les esmentades figures prohibeix l’estacionament per diferents normes. Un aparcament que ha vingut funcionant per omissió administrativa, però que agafa un caire diferent quan és una administració pública -en aquest cas, l’Ajuntament d’Alaior- que actua amb inusual celeritat per a restablir l’accés de vehicles sobre una zona protegida.

Preguntes a les institucions implicades

Recordem que un particular va tancar l’accés als vehicles a la zona en qüestió dipositant roques que permetien el pas de gent però no de cotxes. Es desconeix la potestat que tal particular podia tenir per fer una cosa així, però l’actuació municipal retirant les roques per deixar-hi aparcar cotxes representa una aposta institucional activa que contradiu frontalment nombrosa legislació.

Per aquests motius, el GOB ha demanat per escrit si Costes ha autoritzat que l’Ajuntament dugui a terme una actuació amb maquinària dins terrenys de domini públic amb l’objectiu de deixar-hi aparcar vehicles. Perquè tal cosa contradiu la Llei i el Reglament de Costes que diuen que, en cas de necessitat d’aparcament, sempre s’han de posar fora de la servitud de trànsit, és a dir, fora del domini públic.

També s’ha dirigit al departament que gestiona Xarxa Natura 2000 per saber si s’ha elaborat qualque informe que contradigui allò que ve regulat per aquests espais tutelats per Europa. Cal recordar que la Llei de Patrimoni Natural i la Biodiversitat diu que als LIC i ZEPA s’han de prendre mesures apropiades per evitar el deteriorament, la contaminació, la fragmentació dels hàbitats i les pertorbacions.

S’ha escrit també a la Direcció General d’Avaluació Ambiental del Govern Balear per saber si l’òrgan unipersonal que substitueix a la Comissió de Medi Ambient ha informat sobre l’avaluació d’impacte ambiental de l’aparcament que es troba en sòl rústic d’especial protecció.

Un escrit s’ha dirigit així mateix al Consell Insular per saber si s’ha declarat d’interès general aquest aparcament i si la institució insular ha emès qualque tipus d’informe al respecte de la retirada de roques per a permetre l’aparcament, tota vegada que la Llei d’Espais Naturals, les Directrius d’Ordenació Territorial, la Llei de Reserva de Biosfera i el Pla Territorial Insular no permeten aparcar en una zona d’aquesta categoria.

A cadascuna d’aquests administracions, se li ha demanat un acte d’ajustament a dret per fer aplicar la legislació vigent i que informin si han emès qualque tipus de pronunciament favorable a la iniciativa municipal tendent a permetre activament l’estacionament de vehicles en una zona no permesa per tantes i diverses normes.

24 hores a Cala en Porter, 5 anys amb les piscines il·legals

Molta gent s’ha sorprès de la rapidesa amb què ha actuat l’Ajuntament d’Alaior, per actuar en una zona que no és en realitat de la seva competència i on, com ja s’ha dit, no es pot aparcar legalment. Entre que l’esmentat particular va dipositar roques al perímetre de la zona protegida i que l’Ajuntament les va retirar, no van passar ni 24 hores.

En canvi, fa cinc anys que es van denunciar unes piscines il·legals, a partir d’actes alçades per inspectors d’urbanisme i de medi ambient, i l’Ajuntament d’Alaior no ha tingut encara el temps de decidir si són o no legalitzables. Mentrestant, les piscines, que havien de ser dipòsits per estalviar aigua, segueixen formant part de l’oferta de l’agroturisme de Torre Vella.

 

 

Views: 397

Share

8 respostes

  1. Ara més que mai, hi ha que protegir i defensar els espais naturals.
    Ningú a s’Ajuntament d’Aló s’ha adonat que aquesta actuació ès il-legal???
    Ho dubto molt.
    Está ben clar qui comana a s’Ajuntament.
    I ancara demaneu que sa gent vagi a votar??? Quina pena i quin fastic.

    1. Ahora màs que nunca es importante que la gente vaya a votar. Es muy peligroso el desprecio global de los políticos. Hay quienes han entrado en la política con la idea de servir a la sociedad.
      Si no votas, no te quejes de lo que pueda ocurrir. Tu opinión cuenta!

  2. Come on, there is more at stake here than political differences. The use of this area for parking allows beach access to residents and tourists alike.

    1. The GOB is making the point that protected territory should be protected and the law obeyed. Menorca is in the eye of the storm, dozens of investors keen to get a piece of the action. Do you really want to see Menorca go the route of Mallorca, Ibiza, the Costa Brava, Costa del Sol and all the rest? Why do you think the French are coming in droves to buy property?

  3. De nuevo ahora tenemos que reivindicar a l@s diferentes administraciones la protección de todos los espacios ya protegidos por ley desde hace años. Es terrible ver como menorca esta en el objetivo inversor y como se está permitiendo poner zarpitas primero que más tarde o más temprano serán grandes zarpazos al territorio. Da mucha pena ver como han destrozado las demás islas y ahora, no contentos, la toman con la única que tenía cierto blindaje proteccionista, nuestra Menorca estimada. Mucho jaleo tiene que formarse para que estas voraces planeadoras desistan. Ya se hizo en los años 80 con una gran lucha por preservar el territorio y se consiguió gracias a la lucha del GOB respaldado por la sociedad menorquina, mi deseo es que aun estemos a tiempo.

  4. Simplement no sols s’ha de pensar en el turista, aquest que és creu que el illenc ha d’estar a les seves ordres.
    Els que si estant a les seves ordres és l’Administració que no l’importa carregar-se espais naturals, protegits i que son dels illencs. La obligació del turista es d’adaptar i respectar l’entorn natural.
    Aquesta reflexió s’ha de fer entendre a les administracions.
    GOB la feina és dura i llarga estic amb vosaltres

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Arxiu de notícies

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Llista de correu

Omple el formulari t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

El Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa de Menorca (GOB Menorca).

No et perdis res!

Subscriu-te al butlletí  i t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

Tenim WhatsApp de difusió setmanal amb activitats i notícies. Envia ALTA + nom i cognom al +34 722 182 286