El GOB ha demanat al Consell Insular la revisió de les autoritzacions turístiques que consten sobre 53 edificacions que no tenen reconeguda la seva legalitat urbanística.
Tal situació s’entén frontalment contrària a Llei i es sol·licita la revisió d’ofici en entendre que es tractaria de llicències turístiques nul·les de ple dret, o de declaracions responsables que no observen el compliment de la legislació vigent.
En les dades de lloguer turístic publicades pel Consell Insular es poden detectar diferents casos d’edificacions situades dins Nuclis rurals que no compten amb Pla Especial aprovat, o cases declarades fora d’ordenació, sense menyspreu d’altres edificacions situades en sòl rústic que també puguin trobar-se en situació d’il·legalitat urbanística.
Actes nuls de ple dret
La Llei de Procediment Administratiu diu que seran nuls de ple dret els actes expressos o presumptes contraris a l’ordenament jurídic pels que s’adquireixen facultats o drets quan no es disposin dels requisits essencials per la seva adquisició.
En aquest sentit, s’entén que les llicències concedides en sòl rústic per a Habitatges turístics de vacances, Habitatges d’ús residencial que comercialitzen estades turístiques o Canvis d’ús en edificacions existents per a la implantació de les instal·lacions i els establiments turístics, a habitatges que no haguessin estat prèviament legalitzats, no disposaven ni disposen dels requisits essencials per l’adquisició d’aquesta facultat.
Així mateix, les declaracions responsables d’inici d’activitat turística que s’hagin tramitat per ser aplicades a edificis no alineats amb la legalitat urbanística, han de ser revisats, clausurats i sancionats, d’acord amb l’article 106 de la Llei 8/2012 de Turisme de les Illes Balears.
Els edificis han de ser habitatges antics i amb explotació agrària
La Llei de Turisme de les Illes Balears diu que les estades turístiques s’han de fer sobre edificis que tenguin la condició d’habitatge residencial. Les cases il·legals no tenen aquesta condició.
Des de la vigència del Pla Territorial Insular de 2003, l’habitatge turístic de vacances en sòl rústic només es permet en habitatges anteriors a 1960 i en els quals es constitueixi una finca o unitat rústica on funcioni efectivament, segons certificat expedit per la Conselleria competent en matèria d’agricultura, una explotació agrícola, ramadera o forestal.
Per tant, totes aquelles llicències o declaracions responsables tramitades amb posterioritat, que no compleixin aquests requisits, hauran resultat contraris a aquestes condicions bàsiques.
En la nova ordenació territorial del PTI de 2023, la figura de lloguer turístic en rústic ja no es contempla, atès que l’activitat en aquests terrenys es vehicula a través d’hotels rurals, agroturismes o agroestades.
Nuclis rurals i edificis fora d’ordenació.
Una bona part dels casos detectats a Menorca son edificacions dins Nuclis Rurals, és a dir, terrenys on han sorgit edificacions sense llicència urbanística habilitant. Ni son cases residencials, ni son anteriors a 1960 ni responen a una activitat agrària professional. A més, cal recordar que, dins aquestes zones també anomenades d’hortals, l’ús turístic no figura entre els usos permesos.
La resta de casos es localitza a edificis declarats fora d’ordenació. Es tracta, en aquest cas, d’edificis que no han disposat mai de llicència urbanística.
Infraccions i sancions
La Llei de Turisme és clara quan diu que s’ha de considerar infracció per canvi d’ús, entre d’altres, donar d’alta l’edificació com a habitatge destinat a estades turístiques d’acord amb la normativa turística sense que l’habitatge disposi del títol urbanístic preceptiu que l’habilita per al seu ús.
També diu que s’ha de declarar la impossibilitat de continuar l’actuació, sens perjudici de les responsabilitats penals, civils o administratives que corresponguin al fet, des del moment en què es tengui constància de l’omissió de caràcter essencial en qualsevol dada o la inobservança dels requisits imposats per la normativa aplicable.
Quan es detectin casos així, l’administració turística competent ha d’imposar l’obligació al responsable de restituir la situació jurídica al moment previ al desenvolupament o exercici de l’activitat i incoar la instrucció del procediment sancionador. En cas de detectar la inexactitud, i sens perjudici d’imposar la restitució de la situació jurídica, l’administració turística podrà incoar la instrucció del procediment sancionador i declarar la baixa definitiva de l’activitat turística.
També és clara la legislació estatal en la matèria (Ley del Suelo), que té caràcter essencial. En aquest sentit, diu que si en una declaració responsable l’edificació no compleix els requisits necessaris per a la destinació a l’ús previst, l’Administració ha d’adoptar les mesures necessàries per a cessar la utilització comunicada.
Rebaixar la bombolla turística a partir de mesures concretes
Fa una setmana, el GOB ja va donar a conèixer que s’havien detectat a Menorca més d’una vintena de casos (26 actualment) d’edificacions que feien promoció per a lloguer turístic i no figuraven entre els edificis autoritzats per a tal activitat.
Avui s’hi sumen més de cinquanta casos nous d’edificis il·legals que ofereixen lloguer turístic i figuren a les bases de dades oficials. La relació detallada de cada cas, així com l’argumentació jurídica aplicable, hauria de servir per accelerar l’actuació del Consell Insular al respecte.
L’entitat seguirà treballant sobre les problemàtiques que generen la saturació turística de Menorca, la pressió excessiva sobre els seus recursos naturals, i la pèrdua d’oportunitats i de qualitat de vida de la població resident.
Views: 388
5 respostes
Qui pot donar llicència turística a edificis ilegals? Penelització tot d’una per sa persona O persones, polític o tècnic q ho ha afavorit. I clar llevat tot d’una aquesta llicència. Supos q no se’ls pot sancionar perque se’ls va concedir sa llicència, no?
Gràcies GOB per sa gran feinada q no s’ha fet abans per part del consell
Feta la Llei, feta la trampa diuen, però en aquests casos directament se salten la Llei i no passarà res? Fan mal els espavilats insolidaris, la pela és la pela i l’avarícia, els passarà factura?
¿Por qué el gobierno de Menorca, los políticos y los funcionarios parecen querer castigar a los ciudadanos respetuosos de la ley que solicitan y reciben las autorizaciones y la documentación necesarias para obras de construcción, cambio de uso y alquileres vacacionales? Parece que están recompensando a los vagos que no obtienen las autorizaciones necesarias haciendo caso omiso de su incumplimiento, no demostrando una acción positiva para hacer cumplir las leyes y los requisitos legales y tomando poca o ninguna acción para detener y/o rectificar las malas prácticas. ¿Qué hace que los infractores de la ley sean tan especiales? ¿O es una cuestión de a quién conoces y no de lo que sabes en el mundo político de Menorca?
Aquestes coses són molt negatives per l’activitat. Hi ha gent que ho fa bé, allà on toca, amb un habitatge que té el valor que i que deixa de gaudir com a segona residència, que ho conserva en lloc de vendre un altre tros de Menorca. I en canvi hi ha gent que de qualque manera aconsegueix llicència sense complir la llei. I açò fa ràbia també pels que voten i legislen per fer bones lleis. Que trist veure que després, qui té bo, se la pot passar per l’arc del triomf. Tanta feinada per no res, i l’essència de la democràcia al fems.
Llavors tota l’activitat queda assenyalada, tots els polítics queden qüestionats, es critica la normativa quan en realitat el problema és que no es compleix.
Vam modificar la llei perquè fos una activitat redistributiva de riquesa (límit de llicències per propietari), perquè no promogués el consum de territori (només a habitatges amb 5 anys destinats a l’ús residencial), i òbviament la llei recull també que l’habitatge ha de ser LEGAL.
Totes les activitats tenen externalitats bones i dolentes. Aquesta activitat, ben regulada, permet que els menorquins conservin més part de Menorca i redistribueix mil vegades millor els ingressos turístics que no ho fan les cadenes hoteleres. Amb una Menorca que no atura de guanyar població de forma no natural, el lloguer turístic és una alternativa a seguir venent Menorca, i un incentiu perquè determinat sector turístic (molt procliu a menysprear la cultura i la mà d’obra locals i cercar qui més feina vulgui fer per més poc) pagui salaris més dignes als menorquins.
En tot cas, hauríem de promoure que es destinin els tributs recaptats pel turisme a ajudar els menorquins a viure millor, i evitar que es prenguin mesures per seguir-nos massificant i precaritzant. No tot el turisme és igual, i hem d’apostar per la part de turisme i per les polítiques que ens ajudin a pal·liar o fer front a TOTES les emergències que vivim: la d’habitatge, la d’empobriment, la de massificació, la de degradació i la de minorització lingüística.
Amb açò vull dir que cal posar en valor els productes locals més importants i menys reconeguts: els ciutadans, el territori i la cultura. I que segons quines solucions per a problemes concrets poden resultar només momentànies i inflar el problema general que sofrim. Per especificar més, apostaria més sempre per allò que pugi salaris que no per allò que abarateixi la terra, perquè, tanmateix, al segle XXI hi ha tot un món disposat a comprar-nos-la i fer-ne el que vulgui sense considerar el poble menorquí i el que li és propi.
El GOB està fent la feina necessària per defensar Menorca, sempre GRÀCIES.
I si, Francesc Pons ho exposés com és, talment d,acord