Ajuda’ns a comptar papallones!

Ajuda’ns a comptar papallones!

Vols fer una activitat a l’aire lliure, en contacte amb la natura, i que a més sigui útil per entendre com està la biodiversitat al nostre camp? Cercam voluntaris i voluntàries per col·laborar en el seguiment de bioindicadors a finques amb acord de Custòdia Agrària.

És una activitat de primavera, oberta a tothom, on aprendràs a observar la natura amb una altra mirada. No cal experiència prèvia, t’ensenyam tot el que cal saber.

Què observarem?

Papallones

Les papallones són bioindicadors excel·lents: són sensibles als canvis en el paisatge, el clima i l’ús del sòl. A més, són fàcils de veure i identificar.
Utilitzam el mètode BMS (Butterfly Monitoring Scheme), un sistema reconegut arreu d’Europa per seguir les poblacions de papallones de manera estandarditzada. Aquest seguiment ens permet detectar tendències a llarg termini: si augmenten, disminueixen, o com afecten els canvis d’hàbitat. Això ens dona pistes sobre l’estat de la biodiversitat i la qualitat del medi.

Plantes entre els cultius

En un camp cultivat, també hi poden créixer espècies silvestres. La presència (o absència) d’aquestes plantes ens diu molt sobre com es gestiona el terreny: si s’hi fa un ús intensiu d’herbicides, si s’hi fan rotacions de cultiu, o si es permet una mica de diversitat.

Un camp amb una certa varietat de plantes espontànies entre els conreus sol tenir un sòl més viu, amb més microorganismes, i pot oferir refugi i aliment a altres espècies com insectes i ocells.

Plantes indicadores de nitrogen

També observarem plantes que creixen en àrees pasturades pel bestiar. Algunes espècies, com l’ortiga o el card gallofer, ens indiquen que hi ha un excés de nitrogen al sòl, sovint relacionat amb una càrrega ramadera elevada. Per altra banda, un sòl nu, sense coberta vegetal, ens pot alertar de poca capacitat de regeneració.

I si no en sé gaire, de plantes o animals?

Cap problema! T’oferim una formació abans de començar i acompanyament a les primeres sortides. Rebràs una guia i unes instruccions clares. No cal tenir coneixements previs, només ganes d’aprendre i participar.

Quan i com?

Formació inicial

  • Dijous 24 d’abril – Sessió teòrica, de 18.00 a 19.30 h al Molí del Rei (Camí des Castell, 53, Maó)
  • Divendres 25 d’abril – Sessió pràctica al camp d’11 a 13:30 h, finca per decidir (centre illa)

Campanyes de seguiment

  • Del 5 al 18 de maig.
  • Del 2 al 15 de juny.

Les sortides es fan en parelles o petits grups, sempre durant el matí. Pots participar encara que no tinguis disponibilitat tots els dies, només calen un o dos matins disponibles per campanya. Entre setmana o cap de setmana.

Inscripcions

  • A través del telèfon del GOB – 971350762.
  • Presencialment, a la seu del GOB a Maó, de 9 a 14h (Camí des Castell, 53).
  • Enviant un correu electrònic a custodia@gobmenorca.com.

Si tens interès per la natura i ganes de contribuir en una iniciativa de voluntariat que promou el respecte cap al territori, t’hi esperam!

Seguiment_bioindicadors_WhatsApp

Views: 243

Una resposta

  1. Enhorabona per aquesta iniciativa. Moltes gràcies pel vostre compromís . Estic contenta de ser socia ja fa uns quant anys. Si fos jove vindria a les excursions, ara segueixo els comentaris tota contenta des de casa.
    Gràaaaaaaaaaacies! i abraçades per a tots !

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Arxiu de notícies

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Llista de correu

Omple el formulari t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

El Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa de Menorca (GOB Menorca).

No et perdis res!

Subscriu-te al butlletí  i t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

Tenim WhatsApp de difusió setmanal amb activitats i notícies. Envia ALTA + nom i cognom al +34 722 182 286

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.