Més recursos per protegir la fauna silvestre de Menorca

Més recursos per protegir la fauna silvestre de Menorca

Menorca Preservation i el GOB Menorca signen un acord de col·laboració de 3 anys de durada per enfortir la tasca dedicada a protegir la diversitat de fauna silvestre al territori i mar proper de l’illa. Gran part del suport se centrarà en la implementació de millores al Centre de Recuperació de Fauna Silvestre de Menorca del COFIB (gestionat per la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural) i del GOB Menorca amb l’objectiu de reforçar la qualitat del servei de rescat i assistència a la fauna, la recuperació física dels animals i de la seva reintroducció al medi natural amb millors garanties d’èxit.

Gràcies a aquesta col·laboració es podran millorar part de les instal·lacions, com ara les gàbies de vol, espais on els ocells exerciten el vol abans de ser retornats al medi natural. O l’adquisició de noves unitats de cures per aquelles espècies que requereixen una major vigilància durant el seu tractament i que a més disposaran de sistema de calefacció. També la construcció de nous espais per espècies d’aus marines.

Un total de 1.291 animals van ser atesos al CRFSME el 2024, dels quals 1.220 pertanyien a espècies silvestres i 71 a espècies al·lòctones

L’any 2024, el CRFSMe va atendre un total de 1.220 ingressos d’animals silvestres, entre els quals destaquen un 53% d’ocells, un 37% de rèptils i un 10% de mamífers. D’aquests ingressos, cal destacar una espècie de rapinyaire de gran envergadura que ha ingressat principalment per electrocució en torres elèctriques: 2 exemplars de milà reial (Milvus milvus), espècie resident a les Illes Balears i inclosa al Catàleg Espanyol d’Espècies Amenaçades en la categoria d’EN – En perill d’extinció.

Actuacions de rescat de calàpets en 3 ambients molt diferents de l’illa durant el 2024

Un total de 3 intervencions es van dur a terme al llarg de la temporada de cria del calàpet (Bufotes balearicus): una en piscines de complexos hotelers de Punta Prima abans que s’hi aboqués clor, una altra d’erradicació de la planta llentia d’aigua comuna (Lemna minor) en una bassa construïda específicament per afavorir la reproducció d’exemplars d’aquesta espècie, i la darrera, el rescat de cabots/capgrossos d’una bassa natural del nord de l’illa on hi havia risc que s’assequés abans que poguessin completar la metamorfosi.

Aquests amfibis només es poden trobar a Mallorca, Menorca, Eivissa, Còrsega, Sardenya i la península Itàlica. A les Illes Balears, la població d’aquesta espècie pateix un fort retrocés a causa de la pèrdua i degradació dels seus hàbitats reproductius, cosa que els obliga a recórrer a piscines i basses en desús durant l’hivern.

L’Educació Ambiental al CRFSMe: clau per expandir el coneixement i el respecte pel medi natural i la fauna silvestre

Un dels pilars de la feina del CRFSMe és l’Educació Ambiental, amb la finalitat d’ampliar el coneixement sobre les principals problemàtiques existents envers la fauna silvestre de Menorca, i dotar la ciutadania dels recursos disponibles per ser part activa en la seva protecció. Així, el CRFSMe va rebre durant el 2024 la visita d’alumnat de fins a 9 centres educatius de Menorca, guiats per l’equip tècnic del Centre, on van aprendre curiositats sobre els animals ingressats, coneixements sobre la vida de la fauna autòctona de l’illa i les principals amenaces relacionades amb l’activitat humana a les quals s’enfronten.

 

El Centre de Recuperació de Fauna Silvestre té com a finalitat contribuir al manteniment de la biodiversitat faunística de Menorca mitjançant l’assistència a animals silvestres accidentats o en perill i, paral·lelament, a través de la seva tasca educativa i de conscienciació. El Centre funciona amb un conveni amb el Consorci per a la Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB), depenent de la Conselleria de Medi Ambient del GOIB. També rep el suport del Consell Insular de Menorca, i els ajuntaments de Ciutadella, Maó, Es Mercadal, Ferreries i Es Castell. Col·labora  activament la Fundació Lithica, que cedeix l’espai, i la clínica veterinària de Jaume Pons.

Sigues part de la solució, associa’t al GOB Menorca!
Els reptes són molts i grans. Necessitam el teu suport. Perquè fas falta, fem falta. Associa’t al GOB Menorca!

Views: 156

Una resposta

  1. A veure si aquest conveni serveix per obrir nous llocs de feina i ampliar el personal i millorar-li’s les condicions!. Tant el centre com el personal van molt escasos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Arxiu de notícies

Aquí trobaràs les notícies publicades fins al 25 de gener de 2024.

Llista de correu

Omple el formulari t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

El Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa de Menorca (GOB Menorca).

No et perdis res!

Subscriu-te al butlletí  i t’enviarem totes les novetats del GOB Menorca.

Tenim WhatsApp de difusió setmanal amb activitats i notícies. Envia ALTA + nom i cognom al +34 722 182 286

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.