

En defensa dels banyistes i els ecosistemes costaners
Les entitats que signen abaix, s’han vingut coordinant per plantejar propostes a les diferents administracions responsables per tal de protegir els ecosistemes costaners, així com a tota la gent que empra la mar de manera no motoritzada en els primers metres de costa.
Al creixement d’embarcacions s’hi han de sumar comportaments incívics, velocitats excessives, renous i una sensació d’inseguretat cada vegada més generalitzada. La massificació a la mar, que a Menorca fa anys que supera la màxima capacitat de càrrega establerta pels estudis oficials, es tradueix també en sobreocupació de cales i zones de bany no abalisades, així com el fondeig sobre hàbitats i espècies sensibles.
Se sol·licita una modificació de la normativa vigent amb la finalitat de reforçar la protecció dels valors naturals o patrimonials existents i la seguretat de les persones.
Aquestes són les peticions, que es consideren clares, necessàries i urgents:

Reducció de la velocitat costanera. Proposam limitar la velocitat de les embarcacions i artefactes a motor a 3 nusos en els primers 300 metres de la costa, per reduir molèsties (onatge i soroll) i millorar la seguretat dels banyistes i altres usuaris.

Regulació del fondeig en les zones de bany no abalisades. És necessari establir una franja segura i lliure de fondeig en les zones de bany no abalisades per evitar l’ocupació massiva d’embarcacions en aquestes zones, i minvar així el risc d’accidents i molèsties. Animem els ajuntaments a ampliar la zona de protecció de banyistes a cales i platges.

Cartografia marítima d’hàbitats protegits. Cal fer obligatori l’ús de cartografia marina oficial (mitjançant GPS, plotters o apps) per localitzar i protegir hàbitats marins protegits i aplicar un sistema de sancions àgil, exemplar i efectiu.

Recursos i mecanismes de control. Exigim més mitjans humans i tecnològics per a la vigilància del litoral, especialment durant els mesos d’estiu. Sense control, les normatives no es poden aplicar.

Titulació obligatòria per navegar. Reclamam l’eliminació de l’exempció que permet conduir embarcacions de fins a 5 metres i 15 CV sense cap titulació. És imprescindible garantir un mínim de formació i responsabilitat per evitar accidents i impactes ambientals.
Per una normativa adaptada a la realitat
La normativa vigent ha quedat desfasada davant els nous reptes ambientals i socials que afecten el litoral. Cal adaptar-la a la realitat actual per poder avançar cap a un model de costa on la conservació de la biodiversitat i les activitats de lleure puguin coexistir amb respecte i equilibri.
Si també vols una mar habitable, segura i protegida, ajuda’ns i difon les notícies que es vagin generant.
Podeu veure el manifest sencer i adherir-vos-hi, clicant aquí.
Alianza Mar Menor, Ecologistas en Acción, Fundación Juan Tábara, GEN-GOB, GOB Mallorca, GOB Menorca, Mallorca Blue, Pacto por el Mar Menor, Salvemos Calblanque, SOS Costa brava i SOS Mar Menor.
Views: 278
6 respostes
Quant més pantalans més embarcacions, quan més embarcacions més irresponsables a la mar, quan més irresponsables més degradació del medi marí. Això no té aturador difícil de revertir amb els que governen al Consell Insular
Amb la administració sempre es fará tard i malamente.
Aquest greu problema ve de ayns enrera.
A los hechos me remito…
Molt necessari i urgent col.locar boies a ses platges i racons a on hi ha banyistes i que encare no estàn abalisades.
No demonitzem als mariners. A tots els colectius humans s’hi troba de tot. Qui fa un esforç per tenir un vaixell per gaudir de la Mar es perquè la estima i per tant, la respecta. Amb seny i bones practiques no caldrian un excés de boies que embruten el paisatge i tantes normes relatives. Navegar a menys de 3 nusos es un plaer. Fer-ho amb formació, sentit comú i responsabilitat un deure.
Muy interesante y necesaria la propuesta!! El respeto por el medio ambiente,(incluyamos a las personas también),puede ser que esté relacionado con un sistema de valores que no todos comparten,y que,tal vez,tendría su raíz en la manoseada educación….?Los títulos náuticos que se otorgan hoy día no aseguran conocimiento porque se basan principalmente en teoría no aplicada.
Pienso que estamos dentro de un círculo “ROTO” del que no saldremos nunca si no hay un cambio en la realidad educacional que impulse al individuo al desarrollo del pensamiento crítico y la consideración por el prójimo
Fora de tema: a Facebook hi ha varis perfils que publiquen fotos de platges desertes i imatges bucòliques d’altres indrets. Suposo que al darrera aquests perfils hi ha algu amb interessos turístics. Proposo inundar el Facebook amb perfils que penjin imatges de la Menorca massificada, colapsada i gens bucòlica. Repetiré el missatge.