Fornells ha estat recentment guardonada amb una bandera negra per part d’Ecologistes en Acció per la gestió deficient que s’ha fet i s’està fent a la badia. El GOB Menorca considera que aquesta distinció és, malauradament, ben merescuda. Fa anys que denunciam reiteradament els incompliments ambientals en el projecte de reforma del port, executat per Ports IB, i la situació ha arribat a un punt crític.
Les clàusules del contracte d’adjudicació
Les obres del port de Fornells es van aprovar sotmeses a una sèrie de condicionants tècnics. Però des del primer moment hi hagut “oblits” reiterats. El GOB ja va recórrer l’adjudicació de les obres en 2021 precisament perquè es deixaven de banda nombrosos requisits ambientals, fins que aquests van ser incorporats de nou.
L’organisme responsable de les obres, Ports IB, va tramitar després una modificació de l’avaluació ambiental per intentar desfer-se d’alguns dels condicionants, que segueixen vigents i que es detallen en aquest escrit.
El cas és que, quan en 2025 es liciten i s’adjudiquen les noves dotacions nàutiques, les clàusules ambientals apareixien com obligacions de les empreses adjudicatàries. Però l’activitat s’ha posat en marxa sense complir-les.
En concret, les clàusules que regeixen el concurs d’adjudicació diuen que no es pot procedir a l’ocupació del pantalà L fins que s’hagin presentat les proves documentals que acreditin el compliment dels condicionants ambientals: “…los condicionantes de la tramitación ambiental no permiten iniciar la explotación del pantalán L (lote 5) hasta que la DG de Medio Natural y Gestión Forestal haya comprobado las pruebas documentales que acrediten el inicio de las medidas compensatorias y la ejecución de las medidas preventivas y correctivas que figuran en el Acuerdo del Pleno de la Comisión de Medio Ambiente de las Islas Baleares sobre la modificación de la DIA de la reforma integral Puerto de Fornells…”
Les mesures pendents
El pantalà L i l’increment d’amarraments que ha significat la remodelació del port, fa setmanes que es troben en ple funcionament, però les obligacions que s’havien de complir de manera prèvia, segueixen absents:
- Aportació de 30.000 € anuals al Fons Posidònia, per finançar un servei de vigilància del fondeig a tota la zona protegida (LIC Marina Nord Menorca i LIC Punta Redona – Arenal d’en Castell). L’increment d’embarcacions ja s’està produint, però no hi ha ni l’aportació econòmica ni el reforç de vigilància.
- Instal·lació de boies ecològiques: 8 a Cala Salada, 14 darrere el dic d’abric i 55 a l’exterior de la badia. En aquest cas, Ports ha fet un ingrés al fons Posidònia, però les boies no s’han instal·lat. Per tant, hi haurà un major nombre d’embarcacions que no anirà acompanyada d’un major nombre de boies. Quan l’autorització ambiental va posar aquest condicionant pretenia evitar un major risc de fondeig descontrolat a les zones properes al port de Fornells.
Si aquests requisits figuraven al plec de condicions que va regir la licitació pública i ara no s’exigeix el seu compliment, hi pot haver, no només unes vulneracions en termes ambientals, sinó una competència deslleial respecte d’empreses que potser no es van presentar sabent que haurien d’assumir uns costos que ara sembla que desapareixen.
Canviar les coses a posteriori
Després d’haver fet la licitació, Ports IB ha tornat a demanar -per segona vegada- alguns canvis en les condicions que se li van posar per aprovar l’obra de remodelació del port.
Per exemple, entre les clàusules que regien l’adjudicació de concessions, hi figurava que tots els pantalans flotants s’havien de retirar durant l’hivern. Ara que estan instal·lats, Ports demana que no calgui retirar-los. Això, altra vegada, pot ser una competència deslleial a empreses que potser no es van presentar per no poder assumir la retirada anual dels pantalans.
Igualment, Ports demana replantejar el pagament per a la vigilància dins la badia i clarificar si les obres s’executaran des del Fons Posidònia.
Mentrestant, els pantalans estan plens d’embarcacions, però ni hi ha més vigilància ni hi ha més boies per evitar els fondejos.
Views: 170