Back to top

Una proposta viària indecent

Aquesta gran rotonda soterrada no obeeix a cap necessitat pública.
Imatge de la rotonda inexplicable, capturada del projecte del Consell Insular.

El projecte d'intervenció de la carretera general entre Maó i Alaior es considera per part del GOB una intervenció desmesurada i no justificada. Es poden fer les millores d'una manera molt més austera i no impactant.

La proposta que el conseller de Mobilitat va presentar ahir incorpora la construcció de quatre ponts amb rotondes a un nivell inferior i varis passos soterrats. Pretendre fer això en només 10 quilòmetres de carretera d'una illa com Menorca és una autèntica desmesura, que no es comprèn ni com es pot presentar en públic.

Resulta especialment preocupant veure que es projecta una gran rotonda soterrada en un lloc on no hi ha cap intersecció actual, com és el cas de la dibuixada en la zona de Biniai (veure il·lustracions adjuntes). Com resulta evident, no hi ha cap intersecció, i el creuer de Talatí queda molt lluny. Però el què si que hi ha és un projecte privat per posar una planta de triatges d'obra en sòl rústic, en el lloc de Biniaet. Una indústria que es podria posar al sòl industrial ociós de la IV Fase de Poima però que, de fer-se a Biniaet, obligaria als promotors a haver de costejar les obres de la carretera per entrada i sortida de camions. Sembla que el Consell opta per finançar amb diners públics aquesta discutible iniciativa estrictament privada.

La proposta que sempre ha fet el GOB pel tram entre Maó i Alaior és ampliar els vorals (els arcens) a tot el tram, tal i com es troben actualment a la zona dels dipòsits de butà. Els vorals amples permeten decantar vehicles especialment lents i actuar de carrils d'acceleració i dessacceleració en cas de vials o incorporacions a finques. Això és molt econòmic i factible.

Els girs a l'esquerra que es trobin en zona recta es poden resoldre amb mitja rotonda a la dreta (de fet, el projecte presentat deixa tal i com està la mitja rotonda del creuer de Talatí). Els girs a l'esquerra, que siguin molt usats i que es situen a zones amb poca visibilitat, s'han de desplaçar a un altre lloc o gestionar-se amb rotondes. Per exemple, seria convenient desplaçar el punt d'accés del Camí d'en Kane o d'Alcaidús a una zona de major visibilitat, però això no justifica la macro rotonda soterrada que ara inclou el projecte.

El GOB creu que el Consell ha de reconsiderar seriosament el projecte presentat. No és acceptable que es proposin actuacions tan desmesurades i innecessàries en moments de regressió econòmica en totes les polítiques. No és decent que es proposi una gran rotonda soterrada en un lloc on no hi ha cap intersecció important (però si un projecte estrictament privat que es veuria afavorit).

Els actuals responsables de carreteres han de comprendre la dimensió de les distàncies de Menorca, que requereixen una dedicació de temps absolutament ridícula si es comparen amb les que s'han de fer a la península o fins i tot dins una gran ciutat. A la carretera s'hi han d'invertir els diners estrictament necessaris per millorar els pocs punts conflictius en matèria de seguretat, però res més.

I també haurien de prendre consciència que Menorca acaba de ser anomenada seu mundial per al desenvolupament sostenible. Això vol dir qualque cosa més que declaracions sumptuoses i propaganda turística. S'ha de notar especialment en les actuacions públiques que es projecten sobre el territori. De moment, un projecte com el presentat ni s'apropa al desenvolupament sostenible. Només es pot emmarcar dins el malbaratament territorial i de recursos públics.

Comentaris

Increible ...

Totalment d'acord. Quan avui ho he vist a es diari, he pensat que era el dia d'enganar ... Ara al veure la justificació que dona el GOB (lo dels interessos privats) ho he entès ... o sigui, "si cuela, cuela". S'ha de parar com sigui.

Aquest projecte no és adequat

Aquest projecte no és adequat a la dimensionalitat de l'illa, ni resulta justificable sota cap concepte, ni econòmic, ni d'estalvi de temps ni sostenible amb el medi ambient.

...i no ho volem!

Allà va! els interessos privats han de passar per damunt de l'interès "general"? No ho necessitam, no ho podem pagar... i el més important: no ho volem!

no aprenem

8 rotondes en 10 km??? O manifestació o recollida de firmes. Ja està bé de tanta bestiesa i ganes de fer malbé sa nostra illa. I tot per un suposat interès general i per fer més passables quatre dies des mes d'agost!!

"Semos" peligrosos

Aquesta gent no sols ja han aconseguit que no els hi tengui cap confiança ni respecte, si no que també estan acabant amb la meva capacitat de sorprendrem.

desmesura

Sa variant de Ferreries amb rotonda i ponts SÍ que és una desmesura, es dic de Ciutadella SÍ que és una desmesura (i a més provoca sa competéncia entre es menorquins), tenir només 4 molins a Menorca quan podríem ser energèticament autosuficients també és una desmesura, tenir Consell i 8 ajuntaments també és desmesura... A Menorca sa classe política (PSOE PSM PP) mos fa ballar com vol!!! No se salva casi ningú.

la locura de los rotondas

irracional me parece el proyecto en su conjunto y planteaniento. Dentro de unos miles de años los que vivan seguiran admirando la cultura Talayotica, y se partiran de risa al contemplar oho rotondas en diez kilometros, La idea del carril de aceleracion, y la del desvio como la islrta de entrada a La Argentina, tienen sentido

Posa els pels de punta! No

Posa els pels de punta! No puc entendre que volen fer amb l'illa........Francament em supera veure com es pot tenir idees com aquestes. No han entès res.... Fan venir ganes d'agafar els atapins i marxar!

Calitat de Vida.

Cada vegada que la adimistracion del Consell Insular presenta un projecte, vol dir que ja podem començar a tremolar. Menorca ha de seguir donant un exemple de qualitat de vida, i no importa dir que és coveniente saber que l'hem de seguir mantenint. El debat sobre la carretera general, està sent ultimante un debat més que necessari. Es fa en aquests moment més que necessari obrir aquest debat sobre les futures intervencions que crec necessari per poder planificar les actuacions sobre la carretera general. Crec que ha arribat el moment que els ciutadans sàpiguen valorar entre la conservació dels nostres valors ambientals i paisatgístics, i les comoditats dels que vivim aquí i dels que ens visiten esporàdicament. Es fa molt important un debat sobre l'interès general, perquè aquí hi ha la clau. Si no aconseguim aturar aquest disbarat, aquest Consell Insular crearà un precedent històric de greus conseqüències per a un dels nostres valors més importants com a reserva de biosfera, que és el valor paisatgístic de la nostra Illa Endavant i força. Manolo.

Malbaratament de doblers i paisatge

Us heu adonat que surt a 1 milió d'euros per kilòmetre? Es una barbaritat malmetre els doblers públics d'aquesta forma i atemptar contra el paissatge i la naturalesa. No tenen dret! No ens representen!

ningú

No ens representen ni aquets ni PSOE-PSM ja que es dic de Ciutadella té impacte paissatgístic, ambiental i econòmic, Gràcies a na Joana Barceló. No defens a PP però no és lo mateix agafar un parell de metros més a s'ample de sa carretera que fer un dic a una zona verge!!! Lo increible és que es doblers, ses comisions (a final d'obre tot es duplica) i ses subvencions sempre callen ses boques!!! GOB rebía 80.000€ anuals en subvencions de PSOE-PSM i així van fer callar es GOB i mos van encolomar es dic... Es doblers fotrà Menorca perque tots s'acaben venent

ningú.

Senyor Joan Pons, aquí els únics que s'han venut, i han tingut la veu callada, han estat aquells que la seva sensibilitat en comptes de tenir-la en el seu entorn natural, la tenen en la seva butxaca. Menorca té uns ciutadans veritablement sensibilitzats per defensar-la dels devoradors de la terra. Encara sort de les subvencions que el GOB rep, sinó un altre gall cantaria en la nostra illa, haurien de tenir més ajuda de la Admistració.

Disparat.

Proposo que s'organitzi una excursió de Maó - Alaior, per començar el debat del despropòsit i desfeta econòmica del Consell Insular davant aquesta massacre sobre el nostre territori, només són onze quilòmetres. Ja està bé de malgastar els diners públics, quan a Menorca hi ha gent que passa gana i no hi ha diners ni per les guaderias infantils. Més d'un milió d'euros per quilòmetre costa la broma de la carretera de Maó - Alaior. Al carrer que ja és hora.

Disparat.

Totalment d'acord, hem de sortir al carrer a manifestar-nos. Ens estan massacrant l'illa poc a poc, ni reserva ni res, és una vedadera vergonya. Que la societat Menorquina surti per defensar la nostra terra, perquè al final serà l'única cosa que ens quedarà. Ja està bé. Ens hem de manisfestar com vam fer amb Macarella, l'Albufera des Grau, camí de cavalls. Un milió d'euros per quilòmetre, que vergonya. A on anirem a parar. Que aixequi la veu dels ecologistes i defensors del nostre territori.

Marxa ja !

Amic Mussol, no sóc un estusiasta de caminar ... però ja pots comptar amb mi per la marxa Alaior-Maó.

Marxa ja !

Amic Mussol, jo també m'apunto a la marxa reivindicativa. Que algú comenci a prendre bandera d'aquesta qüestió. Segur que serem centenars de menorquins que sortirem a caminar aquest dia. Aupa idó, endavant aquesta marxa ja.

Marxa Ja!

Senyor Mussol, m'apunto També, jo i tota la meva família a caminar de Maó-Alaior, i ja he parlat amb diversos amics fa un moment, som més d'una dotzena. Endavant amb la proposta. Ànims Mussol.

Aixo ja marxa!

No se que collons passa però cada cop que el Consell Insular te una diarrea mental, ... jo acabo caminat .... Hahahahahaha!!. Estic content de veure que “Sa Marxa” esta ja en marxa.

surrealista

Simplement surrealista. Perquè es la realitat, sino podria passar perfectament com a guió d'una comedia surrealista. Es ben cert, la realitat supera la ficció.

consulta

Hola soy Alex de la cala san Esteban. Este verano llame para que vinierais a buscar un pequeño buho. Me gustaria saber como esta. Un saludo y gracias por salvafr Menorca.

Consulta

Hola Àlex aquest any han ingressat 46 mussols al centre de recuperació, però a la base de dades no en consta cap de la Cala Sant Esteve, ni entregat per "Alex". Agrairiem que fessis un mail a info@gobmenorca.com indicant com ens va arribar el mussol: el vam venir a cercar nosaltres/ ens els vas dur al nostre local/ el vas entregar a la policia municipal;  el vas entregar tu o una altra persona? Saps  quin dia va ser? Gràcies

Reasignació doblers

No podrien fer una millora puntual dels punts negres i reasignar la doblerada que el projecta suposa a educació, sanitat, assistència social, etc. !!!!!!

Marxa JA!

Hola amics, aquesta proposta a part de ser indecent, és la proposta més contradictòria que s'hagi vist a Menorca després de la del Dic de Ciutadella i la variant de Ferreries. Aquests polític actuals ens estan conduint a la més misèria de la realitat del progrés, això no és ni de bon tros la filosofia de la Reserva de Biosfera, i aquests no s'aturaran, ens faran una darrera l'altra fins que no es vagin del govern insular. Ja no n'hi ha prou amb només queixar-se, cal passar a l'acció. Estic d'acord amb és Mussol, una marxa ja, per demostrales que ens estan destrossant l'illa a marxes forçades. O ens espavilem o ens passaran per sobre.

I un altre ...

És increíble; jo també opino que podrien fer servir els diners per tot el que ja ens han anat treient: sanitat, educació, atur ...etc.etc. Si feu recollida de firmes, jo hi firmaré, i si feu una marxa, hi aniré. Hem d'aturar totes aquestes bojeries, tots aquests projectes que només ajuden a butxaques privades principalment, i hem de dir la nostra, per que ells s'obliden (i de vegades nosaltres també) que treballen per la societat, o sigui, nosaltres, i que estàn aquí per fer una bona utilització dels nostres doblers, i per tant, si no ho fan, els hi hem de cridar l'atenció i els hi tenim que dir NO. Compteu amb mí!

Quina manera de gastar els diners

Es tic d'acord amb tot els que heu dit. I afegiré: I sobre els diners? (els 10 M. d'€) diuen que venen de Madrid!. I venga pujar impostos. A part, a Menorca necessitam que es treballi amb una cosa molt més important, el transport d'avio que sigui públic per tots els menorquins. I la regularitat de vols que no hi ha. I a l'hivern, que no ve enguny no podran venir els pocs que venien. Tots ens resentim. Endavant amb qualsevol iniciativa que aturi aquest desgavell.

No necessitem açò!

Però estan be des cap? No i estic gens d'acord amb aquesta MACRO PROPOSTA del Consell. No necessitem açò! Per suposat que m'apunt a sa manifestació.

Consciència col.lectiva

Quin despropòsit la iniciativa de la Conselleria de Mobilitat. Fins i tot el PTI té en el seu articulat te un apartat on descriu perfectament la qüestió sobre la carretera genaral i la seva visibilitat paisatgística. Ens estan desvirtuant la realitat jurídica que empara aquest gran valor ecològic que és el paisatge, aquest valor no es pot infravalorar perquè va en contra dels valors humans i del territori. Els quaranta quilòmetres que separen Maó de Ciutadella es convertiran en un paisatge de quitrà. Quina serà l'estampa que oferirem a l'exterior?,,, Que pensaran els que creuen que visiten una illa declarada Reserva de Biosfera?,,, Això serà el més gran frau ecològic que es pot executar a la nostra illa Fem cas al Mussol, la consciència col · lectiva és la solució.

¡Marxa JA!

El Consell Insular de Menorca, no té en compte amb aquest macro-projecte entre Maó i Alaior, el gran valor del nostre paisatge, almenys es podria haver estudiat la Carta del paisatge Mediterrani que exalça els valors que tenim les persones, per a l'ús i gaudi del paisatge. La Carta del Paisatge Mediterrani és una iniciativa conjunta de tres regions mediterrànies que data d'una dècada més tard que la iniciativa presa pels països del Benelux, i que s'ocupa únicament del paisatge. El seu interès resideix tant en els seus continguts com en el fet de constituir l'instrument en què es va inspirar la Convenció Europea del Paisatge. La Carta, elaborada sota els auspicis del Consell d'Europa, va ser signada per Andalusia, Llenguadoc-Rosselló i Toscana en 1993.La Carta fa un esforç per definir el concepte de paisatge, i diu que: "El paisatge pot ser considerat com la manifestació formal de la relació sensible dels individus i de les societats en l'espai i en el temps amb un territori més o menys intensament modelat pels factors socials, econòmics i culturals. El paisatge és així el resultat de la combinació d'aspectes naturals, culturals, històrics, funcionals i visuals (...) Aquesta relació pot ser d'ordre afectiu, identitari, estètic, simbòlic, espiritual o econòmic i implica l'atribució als paisatges pels individus o les societats de valors de reconeixement social a diferents escales (local, regional, nacional o internacional). " S'adverteix aquí una gran diferència respecte a les definicions formulades pel projecte que ens vol introduir la Conselleria de Mobilitat, sense argument, ni necessitat immediata, i fins ara sense arribar a reconèixer ni veure, l'existència d'una forma determinada molt negativa de aquest projecte en el paisatge, però no fent especial èmfasi en els aspectes més subjectius en referir-se "relació sensible" entre les persones i el seu entorn, que pot ser afectiva, identitària, estètica, simbòlica, espiritual, a més d'econòmica. Per la nostra part ja ens hem referit a la necessitat de distingir a propòsit del paisatge entre el sensorial i el sensible. En tant, la regressió en aquest aspecte, sobre la sensibilitat de l'entorn paisatgístic, pot convertir en un mal precedent nostra història conservadora del medi natural, i del nostre entorn.

rotondes..

Jo tampoc ho vull. Val més que aprofitin aquests milions € per millorar es transport public (augmentar freqüències de bus i baixar bitllets avió. z

ja posats a veure qui la diu mes grosa

Podriem anar més enllà de les febles bejenades del Consell i demanar una autopista fins Barcelona i una altre cap a València o una via directa per anar a Madrid en Ave des de Ciutadella amb variant a Maò o Mahò o Mahon, No hi ha pitjor cosa que ser comandats per una gernació d´ases vestits. Dimisió de totes ses sangoneres, ja!

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.