Back to top

Una passa enrere en la protecció de la mar de Menorca

Comparativa de la zonificació de la Reserva Marina després de la nova modificació del decret.

Més d’una quarta part de l'àrea especial de busseig de la Reserva Marina de l’Illa de l’Aire ha quedat desprotegida, tot i mostrar una resposta positiva al règim de protecció que se li aplicava. El GOB ha demanat poder veure els informes que han justificat tal desprotecció.

Fa unes setmanes ens sorprenia la modificació del Decret 26/2019, que regula la Reserva Marina de l'Illa de l'Aire. Entre altres coses que s'han canviat, una de molt important és que es redueix més d’un 25% la ja minsa Àrea Especial de Busseig. En aquesta zona només estava permesa la pesca amb canya des de terra i el busseig sense captura. Ara s'hi permetrà la pesca professional i la recreativa.

Aquesta modificació del decret no fa sinó agreujar un problema molt crític i és la poca protecció que tenen els nostres ecosistemes litorals. El GOB ja fa temps que ve denunciant la manca de vigilància efectiva que pateixen les àrees marines protegides de Menorca, si a això li sumem la reducció d'aquestes àrees, sobretot les de màxima protecció, el que fem és dilapidar els ecosistemes marins, un recurs del qual no només depèn el sector pesquer sinó també molts altres sectors comercials de l’illa com el turístic.

Unes declaracions fetes pel servei de Recursos Marins a la premsa apunten que aquesta modificació respon, en part, a peticions fetes pel Consell Insular de Menorca. Per aquest motiu des de l'organització hem enviat escrits a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern Balear i a la conselleria d'Economia i Territori del Consell Insular de Menorca per demanar veure l'expedient i els informes que han fomentat la desprotecció d'aquestes zones.

No sembla que aquesta decisió s'hagi fet amb criteris científics. Els darrers estudis apuntaven a un augment de la biomassa i la mida de certes espècies a les zones que amb la recent modificació del decret han quedat desprotegides. La Reserva, creada just en 2019, començava a fer una funció interessant, que ara probablement es perdrà.

Val la pena recordar que la Unió Europea està marcant com a objectiu per l'any 2030 que hi hagi un mínim del 10 % de la superfície marina que tengui el màxim nivell de protecció (conegudes com a zone No Take). Menorca està molt enfora d'aquest percentatge. Si s'agafen com a referència les masses d'aigua costanera definides a la Directiva Marc de l'Aigua, tindríem un 2,92 % sota el citat règim de protecció. Si s'agafa com a referència la superfície marina de la Reserva de Biosfera, llavors no arriba ni al 0,31 %.

Per tant, Menorca no només suspèn en la protecció de seu litoral, sinó que fa passes enrere havent-hi estudis que mostren l’efectivitat de les zones amb protecció estricta. Qualcú haurà d'explicar-ne els motius.

Comentaris

ha quedado expuesta la zona de la isla del aire

Em sembla perfecte que algunes restriccions es tornin més laxes, al final no es podia fer res enlloc més que caminar i pescar amb una canyeta des de la costa, com si això que ara han obert canviï una mica del llit marí en aquesta zona , crec fermament que hem d'explotar el que tenim per tal de sobreviure turísticament, l'altre que pretenen és anul·lar i tornar als Menorquins als Talayots

Resposta al comentari Sr.Esteban

Hem sap molt greu que encara hi hagi persones amb la mentalitat de que "hem d'explotar el que tenim per tal de sobreviure turísticament" . Sincerament, si "explotem tot" què podrem oferir? Serem un destí més a la Mediterrània sense cap encant diferenciat. Els turistes que venen a Menorca, venen perque l'Illa és com és. Per tant, si explotem tots els recursos què ens quedarà?.. Hi ha molt potencial dins el turisme actiu que vénen a bussejar , es crean molts llocs de feina i està demostrat que un peix a la mar dona beneficis més alts que el mateix peix pescat. Afegir que els peixos dins un àrea protegida també surt d'aquesta àrea i al final les zones adjacents s'acaben repoblant. És molt trist que després de lluitar per protegir aquesta zona en tant poc temps la redueixin, diners per avui i fam per demà.

Hem de fer algo per aturar a Ports

Encara que el meu comentari no tingui res a veure amb s'Illa de l'Aire voldria saber si hem vist el que vol fer Ports a ponent, una ampliació que va en contra de tot el sentit comú d'una Reserva de la Biosfera. Mentre tans i tans ens preocupem per lluitar en defensa del territori i del mediambient, Ports una entitat publica, ens fot una punyalada engrandint del port de Son Blanc per dur creuers a ponent, a 45 kms del port natural mes gran de la mediterranea, de veritat que els partits d'esquerra son els nostres aliats o solament ho fan veure ?

Canvi climàtic, protecció del medi marí i partits polítics.

El comentari del senyor Rafel Oliver, als meus ulls encertadíssim, relaciona el litoral de llevant i el de ponent de forma lògica i clara: el denominador comú d'ambdues zones costaneres es la necessitat prioritària de no malmetre més aquests territoris, amb una perspectiva a curt i mig termini de recuperar-ne l'esplendor paisatgístic, la riquesa biològica i l'encant de poder-ne fruir respectuosament, tant els illencs com les persones que tan desordenadament ens visiten, els turistes. Com bé diuen els companys del GOB, el darrer que ens cal es fer passes enrere. I els que de manera inexcusable han de fer tot el possible, i un poc més, per recuperar la riquesa mediambiental de Menorca, son les formacions polítiques que s'autoanomenen d'esquerres i progressistes. Massa vegades, però, contemplem com el PSIB recula davant dels posicionaments propis de la dreta més irracional i destructiva, de que per a que el turisme pugui desenvolupar-se (hi haurien d'afegir "correctament", però "se n'obliden") hem d'estar disposats a destruir-ho tot... uns clars exemples del que diem son la incomprensible retallada de la Reserva Marina de l'illa de l'Aire i l'ampliació del port comercial de Son Blanc, a Ciutadella. Cal seny, però també cal rauxa, cal que els partits que governen el Consell Insular tinguin més valentia i voluntat en la lluita permanent, continua, per a un futur millor. O es que la calor que ens sufoca a tots plegats ha fet derivar els posicionaments socialistes cap a un tarannà aigualit, poc saborós i cada dia més tebi?

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.