Back to top

Una carretera sense suport tècnic (1)

El Conseller de Mobilitat, Sr Luís Alejandre, deia fa poc que en el projecte de la carretera havien estat estrictes en l'aplicació de normes ambientals.

Us convidam a llegir alguns dels comentaris dels tècnics que han informat l'expedient, perquè us pugueu fer una idea del cas nul que s'està fent dels requeriments que es formulen, i de quina manera s'està insistint en mantenir el greu error de les macrorotondes a diferent nivell.

Vegeu un dels casos més simptomàtics, el de la rotonda que es vol fer a Biniai, on no hi ha cap encreuament ni cap entrada principal. Es tracta de l''informe tècnic de la Comissió de Medi Ambient:

Què diuen els tècnics

“Aquesta és una de les actuacions més impactants del projecte. Precisa d'un important moviment de terres, la superfície afectada és notable, no connecta cap encreuament previ, sinó que es construeix de bell nou simplement per crear un punt de canvi de sentit, comporta la construcció de desmunts de considerable alçada a la capçalera d'un torrent, i desconnecta definitivament el camí de Biniai Vell amb Binaiai Nou i s'Estància de sa Font d'en Simó. (...)

Per altra banda, aquesta acumulació d'infraestructures en un entorn rural ben conservat, que a més coincideix amb la capçalera d'un torrent, ha estat desaconsellada, per qüestions de seguretat, per l'informe emès pel Servei d'Aigües Subterrànies, que recomana la ubicació de l'enllaç fora d'aquesta coma. (...)

Per tant, sembla necessari plantejar com alternativa a aquest pas inferior, la possibilitat de mantenir la connexió del camí rural de Biniai amb un pas inferior i ubicar el canvi de sentit (si és necessari) a un altre lloc més apropiat, coincidint amb l'accés d'un camí rural, per exemple on actualment existeix una rotonda en forma de mitja lluna per incorporar-se al camí de Talatí de Dalt-Son Orfila i per ingressar amb relativa seguretat al disseminat rural de cases de Talatí de Baix Vell, que es pot substituir per una intersecció canalitzada amb carril central de gir a l'esquerra o una rotonda a nivell.(...)

En conclusió, tots els impactes ambientals (degradació d'entorn rural ben conservat, moviments de terres, construcció de desmunts a la capçalera d'un torrent, l'impacte paisatgístic, substitució d'obres de drenatge i pas de fauna) desaconsellen la construcció d'aquesta infraestructura en aquesta posició.”

Què fa el Consell Insular

Amb la col·laboració del president de la Comissió de Medi Ambient (càrrec polític) i la presència del Sr. Alejandre i del Director Insular de Mobilitat, eviten que el Comitè Tècnic voti la proposta que hi havia d'eliminar aquest enllaç. Acorden només que “s'ha de reduir el dimensionament per minimitzar l'ocupació”.

El resultat és que el Consell manté aquesta megarotonda a Biniai, la declara d'Utilitat Pública i comunica als propietaris la intenció d'expropiar 30.537 m2 per a fer-la.

Observacions a considerar

Ningú s'explica per a quins motius es vol ubicar aquest enllaç a un lloc on no hi ha res a enllaçar. L'obra implica fer una rotonda un pis per davall de la carretera, d'un diàmetre de devers 90 metres, amb els corresponents carrils d'accés i sortida a cada banda, només per si qualcú vol canviar de sentit. Un dineral públic que no sembla justificar-se.

Allà devora hi ha un grup d'empreses de construcció que volen fer una planta de triatges. Segons la llei, en el supòsit que aquesta planta s'arribés a autoritzar, requeriria adequar la carretera amb el cost a càrrec de l'empresa promotora. Però si hi ha una gran rotonda bé al costat, per fer canvis de sentit, i pagada amb diners públics, tot això que s'estalvien.

Comentaris

Macrorotondas

Puesto que los politicos locales estan empecinados en llevar adelante este proyecto ridículo contra toda aviso tecnico y de sentido comun, no sería posible ampliar el debate al avisar a un medio investigativo nacional, como El Intermedio, o Equipo de Investigación etc. Me imagino que este tipo de publicidad de los intereses involucrados podría tener mas efecto en hacer dichos politicos cambiar de parecer?.

Macrorotondas,

Me sumo al comentario de Peter.., denuncia al máximo nivel de publicidad posible y manifestaciones en la puerta de su casa..., ahhh y habría que ver quien sale beneficiado de todo esto..(aunque ya nos lo imaginamos).

Rotondes

Ja ho dit alguna altra vegada. El senyor Alejandre ve d'un estament de "ordeno y mando" i això com es diu en castellà "imprime carácter" o sigui que entre el general Alejandre i tota la tropa del PP ho tenim molt i molt fotut. "Para muestra un botón", que també diuen en castellà, la megarotonda de Ferreries-Cala Galdana, un disbarat monumental.

Adeu Menorca

El turisme no vol aixó. Volguem o no Menorca viu dels milers de visitants que aprecien l´estat natural i el paisatge. Amb la construcció d´aquests grans nusos vehiculars es destrueix l´essència de l´illa i en breu temps passarà factura perque la gent deixarà d´anar-hi. Per veure rotondes i més ciment em quedo a la meva ciutat. Una verdadera llàstima que per interessos politics i embutxacament de diners publics a través de comissions es vagi perdent aquest peradís natural que és Menorca. No sóc d´allà però per Menorca faig el que sigui!!! Aturem aquests projectes infames i denunciem a través dels mitjans de comunicació. Encara som a temps!!! Per el bé de tots!

rotondas

totalment dácord amb el Sr Peter.Que no passi desapercebut ,maxima difussiò i tots a una perque no acabin amb Menorca

megarotondas

Maxima difusion, medios nacionales que impacten, medios catalanes, vascos, madrileños, ingleses...hay mucha gente que viene de estos lugares, Reserva de la biosfera, si tenemos direcciones de contactos bombardeamos los medios con peticiones y firmas, hay que exteriorizar el problema, que sepan que el Sr Alejandre y sus seguidores quieren aumentar la comodidad de los que vienen a visitarnos para que no se pongan nerviosos y no se accidenten por ello. Lamentables declaraciones las del Sr Alejandre de lo que no es justificable por ningun lado

Nova rotonda

Essent Menorca Reserva de la Biosfera, penso que aquest tipus d'obra s'haurien de posar en coneixement de la UNESCO, si més no per demanar-los-hi una recomanació formal. D'altra banda no se si a Menorca hi ha cap política d'implementació d'una mobilitat més sostenible: un bon servei de transport públic amb ptreferència en alguns trams, vehicles elèctric i centrals fotovoltaiques de càrrega, vies verdes per bicicletes... Des de La Garrotxa i amb Menorca al cor.

Creo que sería interesante,

Creo que sería interesante, poner todo este tema en conocimiento de la Unesco, de los departamentos de medio ambiente de los principales Tour Operadores, como Tui, y tambien intentar que los medios de comunicación de nuestros principales mercados turísticos, tanto nacionales como extranjeros, se interesen por ello. Quizás sea otro esfuerzo baldío, pero vale la pena intentarlo.

macrorotonda i medis

Jo també estic d'acord amb en Peter, necessitem que la gent sàpiga aquest disbarat, que se n'enterin no només els que som d'aquí, sinó els que ens visiten de fora i, també, els que no ens visiten i altres grups activistes que potser poden ajudar a fer més pressió. Crec que tothom ha de saber aquest disbarat, i que els senyors que passen de tot i de tothom sàpiguen que no es poden fer aquests disbarats i quedar amb impunitat total. Estaria bé que, a més, existís una sanció per tots els polítics, siguin del color que siguin, que atenten contra la natura sense més sentit que la seva butyxaca o interessos particulars. Això sí que s'hauria de castigar, de totes, totes!!!

merdoredonda

Vaig viure un any i mig a Ferreries. Vaig tenir temps de visitar molts indrets, em vaig enamorar de l'Illa. Maleeixo els ossos d'aquesta gent, sàdics del paisatge, destructors de tot quan albiren. Gent forana que només esperen el 'sobre', el premi a la seva feina bruta... No tenen perdó de déu!

corrupcio

un cas mes de interesos privats que volen finaciar amb diners publics. El senyor Alexandre y els seus amics sembla que també esperan part del pastel, no? A la fi s´acabara sapiguen tot.

Rotondes

M'adhereixo a les propostes de portar el tema a la UNESCO i, de passada, reflexionar què són i per què serveixen les majories absolutes.

Rotondes

I tant! UNESCO i el que sigui per tal que no continuïn la destrucció de Menorcca i nos? no podem fer quelcom?

rotondes

Està demostrat que mentre el polític de torn no sigui ocupat per sa persona adequada o sigui regentat per un sabedor en sa materia,ses coses aniran com van i està comprovat que per desgràcia quant un partit polític governi en majoria aquesta es conventida en un dictadura, precisament ses coses van com van ....Andreu

Propostes d'actuació contra la carretera

Totalment d'acord amb en Peter Harling: aconseguir que s'hi interessi algun mitjà nacional com l'Intermedio, un dels pocs mitjans de comunicació no controlats per la dreta. Així mateix, també es podria iniciar alguna campanya tant de moda per les xarxes socials per recollir signatures en cotra de manera global, estil, change.org o similar

REBELIÓN

Hola a todos. Creo que el trabajo de difusión y denuncia es muy importante. Pero lo más importante es actuar a nivel local, pero no con la intención de "reducir el impacto" o "negociar" o "dialogar" con estos DELINCUENTES. Sino que hay que recurrir a la ACCIÓN DIRECTA, boicot a las obras y empresas responsables (Antonio Gomila s.a. y Dragados s.a.), persecución de los políticos responsables por la calle y sus casas (Santiago Tadeo, entre otros), manifestaciones masivas. Creo que la conciencia del pueblo menorquín puede conseguir echar a esta gentuza. En enero el pueblo de Gamonal (Burgos) consiguió frenar con protestas masivas diarias la construcción de un boulevar por 8 millones. Aquí serán 9 MILLONES de euros de NUESTRO BOLSILLO! y hay quien no tiene ni para comer señores! Esto es una aberración y estoy dispuesta a defender nuestra isla con uñas y dientes. JUNTS PODEM! REBELIÓ!

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.