Back to top

Un model 100% renovables per Menorca

DOBGIR, microaerogenerador d'eix vertical dissenyat a Menorca

L'enginyer Eduard Furró, membre de la junta del GOB, va explicar la seva proposta de model energètic sostenible per Menorca al Congrés d'Energies Renovables. Seguint un procés ordenat d'incorporació de diferents tecnologies, es podria assolir un model 100% sostenible i net en un període de 20 anys.

Adjuntam aquí la ponència. La tecnologia actual permet que Menorca pugui avançar en un model energètic sostenible i net. Es tracta d'anar seguint un procés amb idees clares i fermesa. De tota manera, Eduard Furró remarca la necessitat fonamental tenir tres eines bàsiques per a la implementació d'un model així:

-Estalvi energètic: S'ha de fomentar la pedagogia i les auditories energètiques.
-Equiparació del preu de generació amb renovables al cost real de generació amb combustibles fòssils i nuclear.
-Aprovació administrativa del sistema d'autogeneració i facturació per balanç net.

En el cas de les illes, les energies renovables són encara més convenients econòmicament que al continent, i per açò és important que el govern de l'estat aprovi un tractament de Règim Energètic Especial adaptat a la realitat de les Illes Balears.

Com diu Furró:” ... tant de bo que aquest congrés no quedi en un mer teatre d'intencions i obeeixi a la convicció política en la necessitat d'abandonar antics i obsolets models  productius basats en noves especulacions immobiliàries innecessàries i en inversions públiques en infraestructures sobredimensionades i sense cap mena de possibilitat de retorn productiu, ni laboral ni econòmic, sobre la societat menorquina..., per canalitzar els seus esforços polítics, legislatius i econòmics en defensar per Menorca un règim especial que permeti iniciar urgentment aquest procés de transició a un nou model energètic que s’ens presenta carregat d'il·lusió de futur, ....de possibles inversions econòmiques privades i públiques transparents i ajustades a les pròpies capacitats i recursos naturals de Menorca, ...de generació sostinguda de llocs de treball per tothom... i també de noves oportunitats i projectes turístics d’una Menorca potenciada com a veritable Reserva de la Biosfera i que un cop més en la seva història, podria esdevenir, si així social i políticament ho volem, un punt de referència de progrés al món i a la Mediterrània”.

Comentaris

dificultats tècniques i econòmiques

Aquest és un exercici de "wishfull thinking" que, encara que l'escenari sigui molt interessant i desitjable, no es podrà realitzar mai. Les dificultats tècniques i econòmiques que l'autor nega, apart de que també hi hagi interessos de grups privats, no són poques. L'hidrogen com a vector energètic és poc eficient (la seva producció té moltes pèrdues) i necessita una nova infraestructura molt cara i sofisticada. També hi ha grans dificultats amb les bateries pels cotxes elèctrics. Apart, d'on surten els 300GWh d'hidrogen generat amb excedents de les renovables de la tercera etapa? Fiar de "nous sistemes generadors renovables que la velocitat meteòrica dels desenvolupaments tecnològics posaran sens dubte a la nostra disposició al llarg d’aquests propers 12 anys" és el que s'anomena "wishful thinking" (pensament il·lusori). Això s'ha de planejar amb les tecnologies disponibles ara. L'eficiència millorarà una mica per no molt més d'un 1 ó 2 % anual com en els darrers 35 anys. Per l'ultim esforç econòmic i de recursos per du a terme tots aquest canvis en 20 anys són enormes, i van més enllà de simplement la voluntat política. El futur ha de passar necessàriament per una disminució substancial del consum d'energia, amb totes les conseqüències que això comporta.

PLA ENERGETIC AMB RENOVABLES

He llegit el comentari del Damia, i penso que dificultats n'hi ha sempre i no veig que la proposta les negui. Però, en tot cas, les dificultats han de servir com a repte a superar i mai com a excusa per a no fer res. -Sí que es parla de l'estalvi i l'eficiència com a punt bàsic. Però no basta. Sempre haurem de generar energia i hem d'anar el més ràpidament possible cap a energies netes. -El model presenta diferents etapes. Les primeres es basen en les tecnologies existents. Només a l'última es requereix un vector energètic que es suggereix que podria ser l'hidrogen. Però d'aquí a allà podria ser millor triar-ne un altre. No es pot invalidar tot el model perquè l'última etapa es deixi per acabar de definir en el seu moment, avaluant la tecnologia d'aquell moment. El missatge posa especial interès en la 1ª i 2ª etapa i la primera transició per poder complir el compromís 20/20/20 i la reducció en un 75% el diòxid de carboni i l'anul·lació dels òxids de sofre, -Possibilitats econòmiques:en el meu entendre, la proposta solament planteja fixar el cost real que estem pagant per kWh petroli i dedicar aquest cost a invertir en kWh renovable, es a dir solament canviar el destí dels diners que ja estem pagant. -Respecte de l'expressió "wishfull thinking", no coneixia aquesta expressió però en sembla molt que gràcies a aquest efecte varem poder passar de l'edat de pedra, i avui gràcies a aquest efecte els països capdavanters en renovables van cada cop millor. I els que no disposen d'aquest "wishfull thinking" continuen enverinant els ecosistemes i a ells mateixos cremant i cremant combustibles fòssils, atiant conflictes bèl·lics per continuar robant matèries primeres i destrossant i contaminant els aqüífers del subsòl. Benvingut sigui dons aquest "wishfull thinking" si ens ha de permetre avançar.

Wishfull thinking

El que ens permet avançar, entre altres cosses, és la ciència i la tecnologia, no el wishfull thinking. Jo el que dic és que s'han de tenir els peus a terra i no fiar d'esdeveniments futurs poc probables. El problema del wishfull thinking és que si quan arriba el moment els suposats avanços no han tingut lloc estem fotuts. Jo crec que la tercera etapa no és realista i s'hauria de repensar. D'acord amb tota la resta.

UN MODEL 100% RENOVABLE

Jo personalment trobo molt encertada la proposta i no veig cap manca de tocar de peus en terra per el mer fet de deixar entreveure que en una futura tercera etapa caldrà aplicar un vector combustible net, atès que tal com diu el propi Eduard Furró, hi ha que deixar passar una mica el temps per veure quin i com es resolt aquest tema, no solament a Menorca si no en la resta de paisos més capdavanters i tenint en compte que res d'axó compromet els resultats de les dues etapes prèvies. Per tant, la meva enhorabona i el meu agraïment a la proposta i al treball fet.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.