Back to top

Un milà alliberat a una nova finca amb acord de custòdia

Un exemplar de milà reial ha estat recentment alliberat a la finca de Binissaida dels Barracons, que ha signat un acord de custòdia agrària amb el GOB.

Es tracta d'una propietat situada a un petit barranc de llevant, amb un interessant patrimoni etnològic d'adaptació al terreny i amb una explotació agrària molt suggerent. Disposa d'un magnífic sistema, recentment recuperat, de recollida d'aigües pluvials amb síquies i diferents safareigs de distribució, així com una estructura de bancals escalonats per fer productiva la terra.

Als horts, que en el seu dia van ser del prestigiós botànic menorquí Rodríguez Femenías, s'hi cultiva amb el sistema de permacultura que ha difós amb molt d'èxit internacional Charles Hervé-Gruyer, un mètode de combina diferents tipus de plantes en poc espai i que ha demostrat com és possible aconseguir una alta productivitat del terreny d'una manera molt respectuosa i sana.

El sistema és molt compatible amb la natura. No empra pesticides i genera un paisatge molt bell. Arrel de la incorporació a la xarxa de finques amb acord de custòdia, s'hi ha realitzat un inventari de valors naturals que ofereix resultats molt notables, tant botànics com ornitològics. Així mateix, el sistema d'aigua existent afavoreix una considerable població de calàpet, a més de tortugues, eriçons, marts i conills.

La presència de conill és precisament de gran interès per a l'exemplar de milà que s'ha alliberat a la finca i que ara sobrevola amb freqüència. Aquest animal va ser rescatat a un safareig d'un altre lloc, on havia caigut i s’estava ofegant. Es va tractar al Centre de Recuperació de Fauna Silvestre de Menorca, que gestiona el GOB en conveni amb el Consorci de recuperació de fauna de les Illes Balears (COFIB). Podeu veure el moment de l'alliberació en el vídeo adjunt.

El programa de custòdia agrària del GOB busca la promoció d'experiències que combinin salut (menjar sa per la gent i per la terra), natura (un maneig que mantengui el paisatge en mosaic i la vida silvestre) i proximitat (productes que no incorporin grans càrregues energètiques derivades del transport).

Amb la firma de l'acord de custòdia del territori entre Binissaida dels Barrancons i el GOB, s'incrementen les oportunitats de demostrar que la conservació pot ser un valor afegit per donar viabilitat a l'activitat agrària. Els productes d'aquesta finca es venen directament i hi ha uns quants restaurants que en són clients.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.