Back to top

Un control urbanístic que avança

Les construccions en sòl rústic fetes sense llicència, no sempre surten a compte. Algunes resolucions del Consorci insular de disciplina urbanística es tradueixen en demolicions i amb sancions importants.

El Consorci és un òrgan creat a Menorca per acord de tots els ajuntaments i el Consell Insular per evitar el descontrol urbanístic en sòl rústic. Es va decidir la seva creació després de constatar de manera repetida la incapacitat tècnica o política dels ajuntaments per abordar aquesta problemàtica, que fa un temps es va traduir en centenars d'edificis il·legals de molt difícil gestió posterior.

El Consorci actua també per iniciativa pròpia, però en el GOB arriben periòdicament avisos de gent que observa obres sospitoses al camp. Des de l'entitat es comproven els fets i, si realment sembla que poden constituir una infracció important, es trasllada la informació al Consorci per demanar que s'investigui la legalitat de les actuacions.

Una bona part dels expedients acaben amb ordre de demolició i amb sanció econòmica afegida. En els casos relatius a habitatges alçats sense llicència, a més de la demolició a càrrec dels propietaris, hi ha sancions que superen els 50.000 € per obres fetes prop de camins o dins zones d'hortals.

També hi ha casos de manco volum, però igualment significatius. Fa cinc anys, el GOB va advertir al Consorci que hi havia diverses cases en el Parc Natural que havien incrementat el seu volum. La urbanització anomenada Shangrila, va obrir en els anys setanta diversos vials, va començar un camp de golf i va alçar un bon grapat d'edificis, sense cobertura legal. La mobilització ciutadana ho va aturar i la declaració de zona protegida va definir els edificis com a fora d'ordenació. Tenen un temps màxim per a ser desallotjats, no poden fer millores i han d'acabar demolits.

La denúncia del GOB de 2014 va alçar polèmica, especialment perquè en aquell moment hi havia pressions soterrades per mirar de legalitzar les edificacions. Els propietaris van negar els fets i l'administració d'aquell temps no obria cap expedient.

Però el temps ha anat passant i les fotografies aèries que es van adjuntar s'han constatat per part dels inspectors. Al manco cinc expedients s'han obert per ampliació de cases de Shangrila i alguns ja tenen resolució de demolició i sanció econòmica incorporada. Cal recordar que, en aquests casos, s'està parlant d'obres fetes en sòl rústic protegit, declarat Parc Natural, ANEI i Xarxa Natura 2000.

El control urbanístic és fonamental per evitar que l'especulació afecti el territori, com va passar en els anys vuitanta amb els hortals il·legals. Cal que el Consorci faci la seva feina. Però encara més important, és necessari que la gent sàpiga que a Menorca les infraccions urbanístiques poden sortir molt cares i que allò que sembla un gran negoci pot acabar sent un gran mal de cap. La prevenció és la millor política.

Comentaris

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.