Back to top

Tortugues marines: per què es fa aquesta gestió?

La posta d'ous d'una tortuga marina a una platja menorquina ha estat un dels esdeveniments d'aquest estiu. Tant la gestió de la posta com de les cries que ara, feliçment, van naixent, generen preguntes entre la població. Intentarem respondre-les amb aquesta nota informativa.

L'augment de temperatura que estem patint en les últimes dècades està provocant que les tortugues marines, que històricament sempre havien criat al Mediterrani Oriental, estiguin buscant noves zones de posta al Mediterrani Occidental. Això ha fet que diverses administracions, entre elles la Conselleria de Medi Ambient de les illes Balears, anessin fent estudis de temperatura potencial a diverses platges de les illes.

No totes les arenes són iguals, com sabem els illencs. Per la composició de l'arena, unes s'escalfen més que d'altres. La temperatura d'incubació dels ous de tortuga marina és molt important, ja que no només influirà en el sexe de la descendència sinó que una temperatura massa baixa (per sota dels 26 ºC) no faria viable l'evolució dels embrions.

Aquestes dades són les que expliquen que la majoria dels ous es traslladessin de Punta Prima (l'arena tan blanca reflecteix molt el sol i no agafa prou escalfor) a Sa Mesquida, que era la platja més propera que reunia condicions. Per poder comparar l'evolució, i també per augmentar les possibilitats de naixements, la resta d'ous es van dur a la incubadora del Centre de fauna del GOB i al centre del Cofib de Mallorca. S'ha de tenir en compte que a la platja també poden sorgir problemes, com inundacions per pluges, contaminació per bacteris, baixada de temperatures, etc.

Si al niu original hi hagués hagut menys de 60 ous, s'haurien conduït tots a incubadora, perquè una part de la incubació depèn del calor metabòlic i cal una quantitat mínima d'ous perquè es produeixi. Com era d'esperar, primer han nascut els exemplars de la incubadora, perquè han tingut unes condicions de temperatura i humitat molt constants. A poc a poc, sempre pel vespre, en van naixent d'altres a la platja.

Compensar les pèrdues

L'impacte que els humans estem tenint sobre el mar està afectant greument moltes espècies. La presència de plàstics, de contaminació química, de renous d'embarcacions, l'augment de la temperatura, les arts de pesca controlades o descontrolades, són algunes de les afectacions no naturals que maten milers de tortugues marines cada any, entre d'altres animals. Com que es produeixen milers de baixes per causes artificials, es fa necessari dur a terme una política activa de conservació en tot allò que es pugui, per mirar de compensar-ho.

Aquest és el motiu que explica també que les tortuguetes acabades de néixer no s'alliberin al mar. Això es faria si l'espècie es trobàs en condicions normals. Els estudis realitzats estimen que el 90 % de les tortugues marines moren el primer any, per causes naturals o artificials.

A les tortugues que vagin sortint del niu se les traslladarà a unes instal·lacions condicionades on entren en un programa que monitoritza i alimenta els exemplars durant els primers mesos. En funció de la quantitat, es repartiran entre els aquaris de Palma, Andratx i València. Quan hagin assolit una mida i pes recomanable, es farà un període d'adaptació i s'alliberaran a Menorca.

Aquest mateix programa es va aplicar a les tortugues que van néixer l'any passat a Eivissa, i a banda de l'alta taxa de supervivència (més del 90% han sobreviscut), en menys d'un any les tortugues han passat de pesar uns grams a pesar gairebé 2,5Kg. Un èxit comptant amb les poques possibilitats que haguessin tingut si s'haguessin deixat lliures des d'un principi.

Des del GOB volem agrair la dedicació de les nombroses persones voluntàries i a les entitats que han participat de la vigilància del niu a la platja. També un agraïment sincer per la gent que retira plàstics del mar, que fa un ús responsable de l'activitat de pesca i que ajuda a frenar els impactes negatius sobre la mar.

Comentaris

Tortugas

Una horabuena para el trabaja de salvar las tortugas. Una pregunta, es verdad si hay más tortugas en el mar, será menos medusas?

Tortugues

Es una alegría saber que poden salvar.se gràcies a la tasca de persones que s'involucren per salvar la vida marina. De moment, aquest Estiu, desprès del respir que ha tingut la natura, al menys a la costa sur de Menorca, no han vingut meduses però hores d'ara si arriba molt de plàstic!!

Tortugues marines

Tenc 69 anys. Record que de petit havia vist a Mallorca com es pescadors atrapaven tortugues marines que suraven tranquiles descansant a sa superficie de s'aigo. Paraven es motor i s'hi acostaven a rem per darrere d'elles. Una vegada descarregades a terra, les deixaven morir inmovilitzades cara munt en una llarga i dolorosa agonia. N'hi havia moltes i era un espectacle tant trist com sovintajat. Amb es passar dets anys ses tortugues varen desapareixer practicament, i jo les donava practicament per extingides. Llegint aquest article m'emociona pensar que talvegada es pugui revertir sa tendencia. Mil gràcies a tots vostès que ho fan possible. Sovint no estic massa d'acord amb es postulats del GOB, però en aquest cas no tinc prous paraules d'agraiment.

llibertad tortuges!! que la natura faixi el seu camí!!

Muy bien por comprobar si quedaban algunas tortugas vivas y destaparlas al ser que si, hasta aquí muy bien. Pero porque en el mismo momento no las dejais ir al mar y que la naturaleza siga su curso?? porque han de ir al centro??? si me deciis que están débiles, bueno vamos a aceptarlo, pues bien, alimentarlas un dia o dos, y soltadlas al mar!!! que es esto de tenerlas en cautiverio un año??? y lo deciis con total satisfacción?? que pasa con esas tortugas asilvestradas durante un año y que luego son soltadas?? se saben valer por si mismas?? no se mueren a los 4 días, les enseñais a sobrevivir en ese centro?? y de golpe tras un año de comodidas al salvaje mar?? venga va!! parece que hay como ganas de sacar propaganda de cada puesta de tortugas!!! liberadlas!! dejadlas vivir!! que la naturaleza siga su curso!!!! libertad!! llibertat!!

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.