Back to top

Tadeo ha de fer rectificar el projecte de la carretera

Dibuix extret del projecte del Consell Insular

En la jornada organitzada pel Cercle d'Economia de Menorca el passat divendres, quatre tècnics experts en urbanisme i infraestructures van desgranar els reptes i potencials solucions de la carretera general Me-1.

Les anàlisis exposades coincideixen en gran manera amb les tesis que venen defensant les organitzacions i ciutadans que s'estan oposant al projecte de macrorotondes del Consell Insular. El GOB creu que Santiago Tadeo ha de fer rectificar els projectes que s'estan tramitant, perquè les actuacions que estan provocant la polèmica (les rotondes a diferent nivell) no estan justificades.

Així, es va poder veure l'estadística d'accidents, la gravetat dels mateixos i les zones on es produeixen. D'aquestes dades es deriva que els sinistres importants no es troben relacionats amb el disseny de la carretera, sinó amb els conductors.

Una gran part dels accidents es produeixen al voltant de les 17 h, a llocs ben diferents, probablement per una baixada d'atenció dels conductors. En canvi, els més greus es concentren al voltant de les 4 de la matinada i semblen relacionats amb l'excés de velocitat.

Hi ha consens generalitzat en la virtut de l'ampliació dels vorals (arcenes), atès que permetrien decantar vehicles especialment lents (com els tractors). Per contra, tothom creu que l'aposta de coordinar els girs a l'esquerra a partir de rotondes soterrades és una exageració no justificada des del punt de vista tècnic.

L'únic lloc on es creu que cal estudiar un sistema a diferent nivell és l'entrada al polígon  d'Alaior, però tampoc es veu justificada la gran rotonda de 120 metres de diàmetre (un 30 % més gran que la de Cala Galdana!) que ha dissenyat el Consell. Cal recordar que el GOB va presentar en l'escrit d'al·legacions una alternativa per accedir a diferent nivell en aquest creuer, que permetria augmentar la seguretat sense fer la destrossa paisatgística actualment prevista.

També es van sentir diferents veus que apunten que la figura de Conveni, a partir del qual es reben els diners del Ministeri de Foment, permet les renegociacions. A la carretera general hi ha que fer-hi les millores que siguin justificades, però no és admissible que es facin actuacions desmesurades simplement “perquè tenim uns diners i ens els hem de gastar”. El GOB va presentar al Consell una llarga llista de millores sobre la xarxa de carreteres de Menorca, que sí que respondrien a necessitats reals.

Les veus que es van sentir al Cercle d'Economia han d'obligar a Santiago Tadeo a agafar el tema de la carretera general i a reconduir-lo. Menorca és Reserva de Biosfera i Seu Mundial per al desenvolupament sostenible. Hem de ser exemple de plantejaments racionals amb el territori.

D'infraestructures sobredimensionades i injustificades en tenim prou. Bona part de l'actual dèficit públic prové d'aquestes intervencions que no responien a l'interès públic. Per fer el manteniment posterior de les obres que es facin a la carretera no tindrem diners del Ministeri, ho haurem de pagar amb fons propis.

L'actual projecte de la Me-1 no és acceptable des del punt de vista ambiental, perquè transformarà la percepció del paisatge de Menorca. Tampoc es pot acceptar des del punt de vista econòmic, perquè perdrem atractiu turístic i crearem unes despeses de manteniment que es poden evitar.

El GOB demana al President del Consell Insular que intervengui per introduir els canvis que es venen sol·licitant des d'un ampli espectre social.

Comentaris

I si no volen escoltar?

Els tècnics que varen participar en el debat organitzat pel Cercle d’Economia van exposar d’una manera clara que és un disbarat gros el que pretén fer el CIMe; varen reblar el clau dels parers ja exposats pel GOB i altres co•lectius, d’acord. Però caldran mobilitzacions perquè el senyor Tadeo rectifiqui. L’experiència històrica demostra que només són les protestes al carrer que generen por als poderosos i fan canviar les seves polítiques. És així de trist.

rotondes

Sols prec que totes ses iniciatives es duguin a terme en dignitat i seny..

Dos dits de front

Idò esperem que sigui suficient amb les expectatives de mobilitzacions perquè l'autoritat es decideixi a negociar el tema, i no hagin d'esperar a les mobilitzacions mateixes. Només calen dos dits de front.

Rotondes-cotxos

Quina quantitat d'automòbils poden deixar entrar a l'illa? Quan tot estiga ben farcit de vehicles de qué serviran les rotondes? i els aparcaments? farem eixir les vaques per estacionar cotxos? Menorca reserva de la biosfera?

Pagats per no tenir dos dits de front

Esclar que sí que les iniciatives sempre s’han de portar amb dignitat i seny. Però cal veure que el funcionament actual de la democràcia està muntada en benefici d’uns pocs. Les grans corporacions financeres, les grans empreses de construcció, oligopolis... són les que tallen el bacallà i dicten als partits i als seus polítics el que cal fer per seguir en aquesta espirall de guanys i més guanys a costa de treballadors i medi ambient. Als polítics se’ls paga perquè no tinguin un dit de front, se’ls paga perquè no vegin res. Mentre no hi hagi una sotragada forta i es canviï el sistema democràtic de dalt a baix, no esperem res ni dels partits polítics, ni dels sindicats ni de tots els que posen oli a la maquinària d’aquesta farsa.

Rotondes no! Salvem el territori!

La macrorotonda de Galdana ja va ser un disbarat. Algun cotxe que ve de Mercadal direcció Ciutadella ja s'hi ha empotrat, pel mal disseny de la rotonda. Si els cotxes han d'anar més lents que hi vagin, no suporto els forasters amb cotxes de lloguer que avancen, imprudentment per la Me1. Quina pressa tenen, que no han vingut de vacances i a gaudir del paisatge?. Construir les rotondes per dos mesos a l'any en que augmenta la circulació és un disbarat i administrar els doblers dels ciutadans de forma barroera.

Si "tenim uns diners i ens

Si "tenim uns diners i ens els hem de gastar” (a verificar si certament es així) la Seu Mundial per al desenvolupament sostenible, es a dir Menorca, hauria de millorar la seva xarxa viaria en base als criteris coherents amb aquesta posició. Permeteu-me unes preguntes: hi ha res mes sostenible, en matèria de transport terrestre, que el tren? No es el ferrocarril el mitjà de transport mes eficient i menys contaminant? No es molt mes segur que el cotxe? Te la nostra illa una orografia o dimensions massa complexes pel trajecte ferroviari? No val la pena que des de les institucions publiques s'opti decididament pel transport públic?. La darrera: quants problemes de vialitat resoldria una via (nomes una, amb encreuament dels trens a les estacions, es a dir, amb mínim consum de territori) que enllaces Ciutadella – POICI – Ferreries – Mercadal – Alaior – aeroport - POIMA -Maó? Son preguntes que ens hem de fer i respondre amb honestedat. En temps d’escassetat, cal emprar els cabals públics, els nostres doblers, amb seny i amb intel•ligència. El futur no acaba la setmana que ve, el futur tot just comença ara. Assuldi

laspeperotondas

El empeño de construir las rotondas en la carretera Me-1, pese a los informes presentados por varios estamentos poniendo en duda su idoneidad, hace pensar que no es muy razonable su construccion por varios motivos. Será una pena que este empeño constructivo sea un fracaso costoso innecesario, habiendo tantas necesidades que requieren la atención para el importe de ese presupuesto. QUE FALTA DE SENSATEZ

territori universal

Gracies GOB i només afegir-me a les seves savies propostes en contra dels que només es mouen per interés economic, Menorca també és territori universal

Rotondes

Estic segur de què estan pensades per un futur desdoblament . Un disbarat com una casa.

Així NO

No volem sortir a aquesta Web. http://www.nacionrotonda.com/2013/08/palma-de-mallorca-este-islas-baleares.html

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.