Back to top

Suavitzar la riquesa

Illeta urbana de cases amb pati posterior

Els visitants d'alt nivell econòmic han arribat a Menorca. Els darrers anys mostren un increment substancial de persones d'aquest perfil que venen atretes pels encants que han sentit contar sobre l'illa. N'hi ha molts que no es poden resistir a l'enamorament instantani i decideixen, perquè poden, adquirir una o vàries cases. S'obren així noves dinàmiques, que tenen llums i ombres.

Els turistes amb poder adquisitiu són ben rebuts per molta de l'oferta que funciona a Menorca. Van a hotels diferenciats, mengen a restaurants a la carta, compren coses cares a les botigues, visiten monuments, busquen llibres polits... És un turista que no es vol sentir turista i li agrada freqüentar les zones on es mou la gent resident.

Com que no passen pels circuïts habituals de les grans companyies, els guanys que reparteixen tenen més tendència a quedar a l'illa i això, al revés que en els entramats empresarials que xuclen els diners cap a fora, és positiu en termes econòmics.

Però tenir molta gent rica al voltant sol acabar provocant una tendència a l'alça dels preus. Ells ho poden pagar, però molta de la població resident es veu afectada. Això es fa especialment evident en el cas que comentàvem a l'inici, quan comença la interacció amb els immobles.

Alguns dels nous arribats de saldo generós, molts francesos però no només, decideixen que han descobert el paradís (una illa ben conservada a grans trets, però amb prou serveis) i volen tornar sempre que poden. Seguint amb els valors mencionats, alguns mostren més tendència a comprar una casa mona al casc urbà tradicional que no a fer-se un gran xalet a la perifèria o a una urbanització.

Al cap d'unes quantes operacions, les cases amb un mínim d'atractiu pugen de preu de manera sistemàtica. Fins que queden fora de l'abast dels residents, que són el seu públic natural. Ni la gent jove ni aquells que estaven de lloguer i volen passar a propietat, poden arribar als imports derivats del nou mercat. Això augmenta la demanda de lloguer, que també puja de preu.

Una escalada que s'accelera encara molt més quan alguns dels nous visitants detecten que aquí hi ha una destacada oportunitat de negoci. Molts dels que tenen diners saben fer diners. Davant una demanda de cases com l'actual, alguns en compren vàries i les venen al cap d'uns mesos amb uns guanys que no s'aconsegueixen treballant de manera normal. Un cercle en el qual és fàcil repetir.

A partir d'un cert nivell d'aquesta progressió de taxacions, les bondats dels majors ingressos distribuïts entre els locals gràcies al nou turisme més integrat, ja no compensen. Guanyar més doblers per viure amb més males condicions que abans, no decanta la balança cap allà on voldríem.

Davant aquesta realitat, que no ha començat a Menorca ni és en absolut nova al món proper, hi ha zones que s'han dotat de mecanismes de defensa, amb l'objectiu de frenar els esmentats efectes secundaris indesitjats. Per exemple, legislacions que no permeten, o castiguen fortament per via fiscal, comprar un immoble i després vendre'l abans de 10 anys. Així s'acaben els incentius als que només especulen i acumulen ingressos sense repartir.

O altres normatives que no permeten adquirir una casa fins que no fa un mínim d'anys que ets resident. Són fórmules que usen Estats molt avançats. Els governs responsables, progressistes o conservadors, entenen que el mercat lliure genera de vegades conseqüències que s'han d'evitar.

Convé recordar que la Constitució espanyola, que no entra dins la categoria de comunista, diu que el dret de propietat es troba limitat per la seva funció social. També diu que l'accés a habitatge digne és un dret i que els poders públics han d'impedir l'especulació.

Potser ha arribat idò el moment de demanar inspiració i exemple a juristes, economistes i parlamentaris. Però també a sociòlegs, politòlegs i a qualsevol persona que es consideri pertanyent a una ciutadania amb ganes de solucionar les coses.

Quan els problemes estan identificats i es coneixen les solucions, només cal posar-les en pràctica. És sempre la part més complicada, però els temes exposats s'estan fent més urgents i necessaris de cada dia que passa.

 

(Article publicat per Miquel Camps, com a coordinador de política territorial del GOB, a la secció Època de muda del diari Menorca de 26/07/2021)

Comentaris

Poner medidas a la venta del pstrimonio

Miquel, estoy totalmente de acuerdo con tu artículo, hace tiempo, años, que se debería haber parado la venta indiscriminada de patrimonio menorquin, balear a personas no residentes, extranjeros y empresas de especulación inmobiliaria, sin evaluar que va en contra de la identidad del suelo que pasa a propietarios no residentes y dela constitución, impide que haya vivienda digna para los ciudadanos isleños y con población todo el año. Gracias

Urgent

És urgent legislar amb encert sobre el tema, tal com explica l'article. A veure si tenim polítics a l'alçada del moment. Miquel president! Gràcies

Interessant

Interessant anàlisi, a veure si hi sou a temps. A la Cerdanya -Pirineu- ja hem fet tard i els residents ho passen magre per, senzillament, "residir".

no nomes es atractiu emocional, sino tambe financer

la relació d'amor a Menorca d'aquests nouvinguts -igual que ens passa a Mallorca- es veu catalitzada i alimentada habitualment per la dinamica de pujada de preus que cada nova inversió forànea impulsa. no son vivendes el que compren. inverteixen en bloquet. no poden convidar els seus amics al compte corrent de Luxemburg, però si a nadar a la biutifulmenorcajàus. per ells, ja arribarà el moment de vendre i fer caixa soovint les propietats estan a nom d'empreses o societats patrimonials que poden transferir les accions multiples vegades a l'estranger, mentre pugen els preus, sense que les autoritats tributàries sentin ni l'olor dels beneficis. financiarització del mercat immobiliari una plaga a combatre

Moviment ja!

Totalment d'acord. No només en cases de casc antic, també xalets. En aquest últim cas els preus amb 2 anys han augmentat un 10%. S'ha de fer un moviment social urgent (no sé per quina via). Els joves i no tant joves no podem comprar una propietat amb un preu raonable, ja que no podem competir amb preus francesos. I amb aquesta roda, acabarem sent una illa "exclusive" amb menys residents. S'ha de començar a moure fils, en serio, no només escrits que no "toquen" a qui ha de tocar. Si fa falta ens hem de manifestar o el que calgui. Crec que fins i tot les classes més benestants de Menorca també començen a estar preocupats. Us animo com a organització a emprendre accions. Ànims!

El mercat

Totalment d’acord amb l’article. El mercat hauria d’estar regulat per les disposicions que es contemplen a la Constitució .

Suavitzar la riquesa

Totalmente de acuerdo Miquel, desde que empezaron a poner los ojitos en Menorca, empezo la carrera inmobiliaria de compra de casas en el pueblo, predios levantando grandes paredes y cerrando caminos que antes nos toleraban, vendidendonos a los agroturismos como conservacion del campo ¿menorquin?¿olivo y viña, viña y olivo?, ....Futuro de perdida de propiedad del patrimonio de los menorquines, aumento de precios imposible de acometer a nosotros trabajadores de a pie, bueno, tu lo has explicado estupendamente y tal como dices y dicen en los comentarios, es urgente legislar todo este panorama que ya tenemos encima.

Rics

El que està passant és exactament això. No crec però que ni el PSOE ni el PP vulguin aplicar a Menorca i arreu els dos exemples que heu esmentat

Por mail o whatsapp

Podéis contactar con nosotros por mail a info@gobmenorca.com o por Whatsapp al teléfono del Centro de Recuperación de Fauna Silvestre de Menorca 619 83 45 97.

Suavitzar la riquesa

Totalment d'acord Miquel , d fet , ses solucions q proposes ja existeixen a altres països , però tots fora de la Unió Europea, a on el paradigme del lliure mercat és aclaparador; a la UE, tot i q poc a poc es comencen a reconèixer els problemes d'accès a un habitatge digne q pateixen moltes persones (fa uns anys era impensable limitar/zonificar el lloguer turístic en habitatge), encara esteim lluny d regular el tema compra, d fet molts països han jugat i juguen al contrari, per exemple Espanya amb el q s'ha vingut a anomenar popularment com a "visat daurat" ( https://es.m.wikipedia.org/wiki/Visado_de_oro) , eliminar aquests privilegis o prerrogatives seria una gran primera passa ( i sense entrar en el tema d' estrangeria ,,, fronteres-mur per a països/persones pobres o en guerra vs lliure pas als millonetis )

Puntualització

Tot i estant d’acord amb s’anàlisi no puc estar d’acord amb ses conseqüències actuals i futures dins es mercat i limitacions urbanístiques de molts pobles de Menorca. Primer, ses cases antigues d’es centre van ser totalment abandonades es PGOU de 2003 i no han tingunt es mes mínim interès fins que els estrangers s’hi han fixat. Segon, si ses vivendes des centres urbans no son accessibles per ja gent local te mes a veure en sa impossibilitat de reformar les en criteris socialment rahonables i dimensionades a ses necessitats reals, a mes de permetre rehabilitació d’edificis sensa s’obligació per Densitat de incloure locals comercials per fer mínimament viables es projectes, locals invendibles, sensa us i habitualment habitats irregularment. Per tant, els immobles son inaccessibles no per preu, o competència, ho son per incompatibilitat d’usos i mesures edients i per tant acaben en hotels d’interior o vivendes de luxe. Un plantejament urbanístic amb criteris d’habitabilitat racional, fomentant sa rehabilitació adaptada a ses necessitats locals eliminant limitacions absurdes de densitat i canvi d’usos de locals en desus podria ser un bon principi. Penalitzar, limitar, augment impositiu, no es sa solució, es mes de lo de sempre, cercar culpables fora en ves de cercar solucions a dins.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.