Back to top

SOS Menorca va ser a Ciutadella

“No vull una carretera més gran, vull una illa millor”. Aquest era un dels tants cartells que es podien llegir el passat dissabte, dia 8, a l'Assemblea informativa de SOS Menorca celebrada a Ciutadella.

Davant unes 200 persones, es va recordar que la intervenció sobre la carretera general serà l'obra que afecti a més territori de l'illa des de fa moltes dècades. 40 quilòmetres, d'una punta a l'altra de Menorca, poden veure dràsticament transformada la seva imatge.

Es va recordar que el projecte guanyador, del concurs convocat en 2011 pel Consell Insular, i que va ser elegit d'entre 17 propostes presentades, no incorporava cap rotonda de dos pisos. Era un projecte de bastant de sentit comú, que no hauria generat gaire polèmica. Però uns mesos després, el Consell va presentar en públic l'obra que pensaven fer i havien aparegut quatre rotondes a doble nivell, una d'elles a Biniai, on no hi ha cap camí ni entrada principal.

En una època de retallades en qüestions bàsiques, les intervencions que impliquen milions d'euros de doblers públics han d'estar molt ben justificades. Menorca té les carreteres més segures de Balears. Tothom accepta que es poden fer millores però no sembla justificat l'enorme impacte previst.

Ara que és temps de fires turístiques, cal recordar que la nostra illa mostra imatges de platges verges, belles estampes del camí de Cavalls i paisatges propis d'una Reserva de Biosfera. La competitivitat turística no s'aconsegueix amb obres desproporcionades sinó sent conscients que el principal atractiu de Menorca és precisament un bon grau de conservació. Per això, es van sentir veus que consideren que no només s'està afectant el paisatge, sinó també l'estratègia econòmica.

Una estratègia que conviu malament amb aquestes infraestructures a doble nivell que s'han projectat cada 2,5 Kms que obliguen a alçar la carretera amb la construcció de ponts, amb carrils de baixada, vials de pujada, quatre carrils abans d'arribar i quatre carrils per a sortir.

Tota la gent que estima aquesta illa vol un futur millor, una economia més dinàmica i unes carreteres segures. Però alguns creiem que això no s'aconseguirà fent grans obres innecessàries, perquè així és com s'ha anat enfonsant el benestar. Alguns i algunes creim que ja està bé d'obres faraòniques que sempre acaben fent les mateixes empreses amb els diners de tots.

S'ha posat en marxa un nou lloc web, on podeu trobar informacions de la campanya i que podeu difondre entre les vostres amistats: sosmenorca.org

I recordau que dissabte pròxim, dia 15 serem a la plaça des Mercadal, a les 12 h. Passeu la veu.

 

Comentaris

i les signatures?

He anat a 'sosmenorca.org' i a l'apartat 'Coses que es poden fer' hi ha molts consells de accions que donen visibilitat del problema i en cap lloc hi ha recollida de signatures. Tenia entès que amb 10.000 signatures es podia frenar el problema. A change.org en vau recollir quasi 5.000 i després per alguna raó es va tancar la petició. Jo ho vaig reenviar a un munt de gent i molts van firmar. No creieu que és un bon sistema el de les signatures?

Signatures

Hola Gloria. Com bé dius, és una inicativa que ja es va fer. Però apuntam el suggeriment i ho parlarem en els grups de feina. Moltes gràcies.

Accions

Jo veig que s'apartat "Coses que es poden fer" son bastant "etèries". És a dir, posar una cançó as mòbil, posar una ferratina as cotxe, etc. està molt bé, però falten accions concretes per poder treballar. Com formar part des grups de treball, que fer legalment, etc. veig una campanya molt suau, on hauría de ser molt més agressiva. Desde sa meva posició particular no tenc capacitat per gestionar, però si per participar. Els qui gestioneu, que ens recomanau?

Coses a fer

Hola Felip. Gràcies per la reflexió. Les idees que es van posant dins l'apartat de "Coses que es poden fer" pretenen ser una llarga relació de maneres de participar en la campanya. No tothom té la mateixa disponibilitat ni la mateixa possibilitat i creim que és bo mantenir diversos nivells d'implicació. No és necessàriament eteri posar un cartell al cotxe o a la finestra de casa, perquè són maneres eficaces de difondre la campanya. Les iniciatives legals que s'han considerat adequades i possibles s'han posat en marxa. Hi ha un contenciós als jutjats des de fa devers un any i altres vies en procés. A les assemblees informatives  es va explicant la marxa dels grups de treball (comunicació, accions, espantarotondes, pancartes i festa, de moment). La gent interessada pot enviar un correu a info@gobmenorca.com i us posarem en contacte amb el grup. De les aportacions que fa casdascú i de la suma que siguem capaços a generar sortiran els resultats. A molta gent li fan mal les destrosses de les màquines, però cal recordar que això només acaba de començar. La intervenció sobre la carretera està prevista de Maó fins Ciutadella. Les idees concretes són molt benvingudes.  

enllaços goberos

Hola teniu un pàgina genial i em complau molt poder seguir-vos. M,agradaria sugerir-vos, tant a vosaltres com als Malllorquins i Eivissencs , que a les pàgines posasiu els enllaços de Gob Mallorca i GEN. Així esl goberos estarien al dia del que passa x tot arreu. gràcies

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.