Back to top

Son Bou: legalitat per clarificar

El GOB creu que les dues torres que s'alcen a primera línia a la platja de Son Bou no han complit mai les condicions de la llicència que se'ls va donar. Si l'edifici no és legal, no es pot reformar ni ampliar.

L'entitat ha enviat aquests dies un nou escrit a l'Ajuntament advertint dels potencials incompliments que es detecten, escrit que se suma al que es va enviar fa dos anys i que mai ha tingut resposta.

Com es recordarà, el GOB ja va advertir el febrer de 2018 (Son Bou, els hotels que no es podien edificar), després de consultar l'expedient històric dels hotels, que la llicència de principis dels anys setanta s'havia donat condicionada a uns paràmetres que permetien construir 0,2 m3 m2 (1 m3 cada 5 m2). Atès que el projecte dels anys setanta es vinculava a una parcela de 25.000 m2, l'edifici resultant no podia tenir més de 5.000 m3 i en té 93.000 m3.

En els expedients antics (de l'Ajuntament i del Govern) hi falta documentació. El Govern va fer una recerca al col·legi d'Arquitectes de Balears i es va trobar que el projecte cita que la finca de Son Bou tenia 100 hectàrees, amb la qual cosa es va dir que potser els hotels si que havien observat els paràmetres màxims obligats de la llicència.

Però la realitat registral dels terrenys on es troben construïdes les dues torres, demostra que la propietat va segregar dues parcel·les, amb data de 19 de novembre de 1971 (deu dies abans de la llicència), de 9.430 m2 cadascuna, sense mantenir vinculació registral amb la finca originària matriu. Amb la qual cosa, s'aprecia un incompliment doble de la llicència, atès que no es van respectar els paràmetres establerts de 0,2 m3 m2, ni tampoc la condició del projecte de comptar amb una parcel·la de 25.060 m2.

Hi ha altres condicionants de la llicència que semblen no haver-se observat i que el GOB ha inclòs en els seus escrits dirigits a l'Ajuntament. En concret, l'obligació de depurar les aigües residuals per al seu ús per a rec, i la prohibició de fer arribar al mar cap tipus de residus.

Les aigües dels hotels es depuren a una instal·lació que aboca sobre una zona de risc de contaminació d'aqüífers i no hi ha constància que s'usin per a rec. L'efluent va a parar a un barrancó que acaba a la caleta de Llucalari, o sigui, al mar. Per aquests motius, s'ha demanat opinió a la institució municipal en relació al compliment d'aquestes condicions.

Val a recordar també que ja es va escriure a l'Ajuntament per demanar comprovació respecte de les obligacions que el Codi Tècnic d'Edificació marca per edificis que es volen reformar. Aquesta norma exigeix unes cimentacions d'entre 14 i 30 metres de profunditat per edificis com les torres de Son Bou.

Recordem que el projecte que ha presentat Melià manté l'actual alçada, escapça els cantells que miren al mar però preveu un 20 % d'ampliació entre les dues torres. L'autorització turística que tramita el Consell Insular queda sempre supeditada a que es tracti d'edificis legals. Aquesta certificació urbanística és competència de l'Ajuntament.

El GOB creu que les torres de Son Bou són una afronta al litoral menorquí. Es van construir als anys setanta, quan encara no hi havia democràcia. Potser per això l'arquitecte municipal va fer un informe dient que els hotels millorarien el paisatge (veure El curiós informe dels hotels de Son Bou). Potser també per això el tècnic municipal apareix a l'expedient actuant com apoderat de la propietat de la finca.

Però després de 50 anys, aquests edificis s'han amortitzat i han generat molts beneficis a les empreses propietàries. A Menorca no li interessa gens continuar apostant per una oferta turística lligada a un gran impacte paisatgístic i basada en turisme de sol i platja que, per les característiques de massificació d'un edifici com el que parlem, mai podran anar gaire més enllà que del tot inclòs.

Per aquests motius, des del GOB s'està fent el seguiment de la tramitació i s'intenta que es presenti un projecte més propi del segle XXI que no de l'època anterior a la democràcia.

Comentaris

Tot el meu suport

Els desastres urbanístics executats en la època franquista han estat escandalosos i mancats de tot respecte per l’entorn natural, que es patrimoni de tots. Crec que en democràcia ja no hauríem de permetre aquests abusos i hauríem de ser capaços de prendre les mesures necessàries per a corretgir tot el que es va fer malament en el pasat, tot pensant en el bé comú així com en el paisatge i la natura. Estic plenament convençut que amb un pla de amortització ade quan es podrien plantejar solucions que no suposin un greuge a l’activitat privada i a l’hora permetin anar corretgint aquestes actuacions anormals del pasat, mes encara si es demostra que hi ha hagut irregularitats en l’adjudicació de la llicència. Ja n’hi ha prou de haver de aguantar aquest tipus de abusos al nostre litoral. Tot el meu suport mes ferm a la vostra tasca. Moltes gràcies.

Son Bou

Si, totalment d'acord i si,gracies una vegada més a les persones que fan del GOB una eina per salvaguardar Menorca!!

Hotels Son Bou

No hi puc estar més d'acord. Prou matrafules urbanistiques amb el suport de funcionaris corruptes.

La destrossa de Son Bou.

La degradació urbanística a la illa a estat a l'època franquista i en èpoques posteriors fins avui, podeu donar una volta per el contorn de la costa i trobareu exemples arreu.

listos

para los listos del gob: hay 2 opciones: 1 - dejar el MAMOTRETO como esta, dispone de permisos y finales de obra (bien dados o mal dados, pero de ello hace 50 años, los técnicos están fallecidos, todo prescrito y disponen de las licencias), por tanto no se puede derribar. 2 - aceptar la reforma del MAMOTRETO, que reduce impacto VISUAL y aumenta EFICIENCIA energética. (lo cual implica para el GOB tragar-se orgullo y testosterona, que les sobra por un tubo). es una reforma a MEJOR. si yo fuera el promotor: presento reforma, que el GOB sigue gallito, ningún problema, me espero 50 años más con el MAMOTRETO, y vuelvo a presentar la reforma, que el GOB sigue engalladito, pues naaada no pasa nada amigos, a comerse el mamotreto 50 años más, y luego se la vuelvo a presentar. así, hasta el fin de la humanidad. como terminará?? nos tendremos que comer el mamotreto por la testosterona del gob?? o aceptaran una reforma que REDUCE IMPACTO VISUAL y aumenta EFICIENCIA ENERGÉTICA??. se aceptan apuestas. yo creo que nos comeremos el hotel así como está 50 años más, gràcies Gob

listos

Estimado Señor, le faltan argumentos, por eso ofende...los listos del gob, orgullo y testosterona, gallito, engalladito... Bon vent i barca nova!

Listos

Vols di que penses esta 150 anys mes ??? A parti d'aqui tot lo que dius me pareix ridicul.

p.d

p.d: y claro que falta documentación, en todos los expedientes urbanisticos faltan papeles de esa época, no habia telegestión ni informàtica, se traspapelaba todo, no habia un seguimiento, aquí, en china y japón. hacemos una cosa, miramos los expedientes de todas las viviendas de los socios del gob, si hay alguna que faltan papeles, la derribamos, os parece bien??

p.d. listos

...y no podia faltar la mención a los expedientes (?) de todas las viviendas de los socios del gob.... Patètic

menorca siempre

es que si no tienen todos los papeles, hay que tirarles los chalets abajo, ya esta bien de chanchullos y mirar según para quien.

Son Bou

Además de horribles , ilegales. No le falta nada a la impunidad! Adelante hasta lograrlo.

son bou

Fa molts anys recordo que vaig intervenir en el accessos a Son Bou, la propietat, que no sé si te res a veure amb la dels edificis dels que estem parlant, no tenia cap mena d'escrúpol pels temes medi ambientals. Menorquins defenseu la la vostra illa !!! Just Palma de Vic

Son Bou

Els propietaris actuals no tenen res a veure amb els promotors Anglesos que van construir l'hotel i els accesos. La solució idònea, y òptima per a tothom es impossible, i mes quan partim de uns edificis aixecats, i consol.lidats. A partir d'aquí hi ha moltes variables a valorar: Reducció impacte paisatgístic, excendents/beneficis dels propietaris actuals, quin model turístic volem?, generació de majors beneficis per als empresaris locals, creació de llocs de feina, major taxació directa que retribueixi a les administracions locals per a poder utilitzar en educació, centres culturals, assistencials, ... Esta clar que allargar la situació actual no fa cap bé ni millora a les variables abans esmentades. És dificil decidir, però és intel.ligent no allargar una situació de la que ningú s'afavorirà, ja que ningú pot esbucar l'hotel, ni pens que la empresa propietària els deixi caure.

Son Bou

Esos mamotretos hay que derribarlos , son lo peor de la isla, espero que se pueda llegar a un acuerdo de compensacion con los propietarios... y se acabe con ese atentado visual y ecológico

son bou i altres

Bon dia. Imprescindible la feina del GOB. Fa pocs dies vaig veure espantada un mamotreto nou a Arenal d´en Castell, per no afegir l´hotel nou a Biniancolla i el que es va fer la passada legislatura a St Tomàs. A Menorca es segueixen fent molts mamotretos, destapem-los tots, sigui el que sigui que governi. Aturem el creixement, ja som molts a l´estiu, és difícil transitar i gaudir de la nostra illa. Menorca segueix, a poc a poc (no podia ser d´una altra manera) un ritme de creixement preocupant, repetint models que aboquen a la massificació.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.