Back to top

Son Bou: els hotels que no es podien edificar

La llicència dels hotels de Son Bou, que es va concedir l'any 1970 permetia una edificabilitat de només 5.000 m3, quan els edificis construïts en tenien devers 93.000 m3. La consulta de l'expedient antic deixa sense clarificar, de moment, com es van poder alçar les dues torres.

Pots afegir la teva petició a les moltes que ja ha rebut l'empresa Melià perquè la modernització que ara es vol fer dels edificis disminueixi el seu impacte paisatgístic.

Segons consta a l'expedient que el GOB va consultar sobre els polèmics hotels de Son Bou, la Comissió Municipal Permanent de 18 de desembre de 1970 va concedir la llicència sol·licitada per a la construcció dels dos hotels, però condicionada a que el volum de l'edifici no superàs els 0,2 m3/m2. Considerant que la parcel·la tenia uns 25.000 m2, s'hauria construït quasi 19 vegades més de l'autoritzat a la llicència.

Malgrat el surrealista informe tècnic que justificava els dos edificis (vegeu nota publicada anteriorment), el cert que es feia constar que no es podia construir per sobre del paràmetre de 0,2 m3/m2. Cal entendre que, en aquell temps, la parcel·la en primera línia de mar, encara no era urbanitzable i se li aplicava allò que la Llei del Sol de 1956 dictaminava per al sòl rústic.

El perill d'un impacte paisatgístic molt elevat va motivar un escrit del Delegat Provincial del Ministeri d'Informació i Turisme cap a l'Ajuntament d'Alaior que, amb data 18 de febrer de 1971, advertia que havia vist un reportatge sobre els dos hotels projectats a Son Bou i citava normativa recordant que els edificis podien entrar en contradicció amb el principi de defensa del paisatge. Una clarividència que no va bastar per evitar que el projecte es materialitzàs.

Com és sabut, finalment els hotels es van construir amb les 12 plantes actuals. En algun moment posterior, o es van canviar els paràmetres d'edificació (els edificis es van construir en 1973) o posteriorment el planejament municipal va donar empar a l'obra feta.

Ara mateix hi ha un projecte presentat davant l'Ajuntament d'Alaior per modernitzar els dos edificis. Si s'aprova tal i com s'ha presentat, implicarà consolidar l'impacte paisatgístic de les dues torres per cinquanta anys més.

El GOB promou un enviament de cartes a l'empresa Melià perquè reconsideri la proposta i dissenyi una intervenció que permeti reduir l'impacte que afecta Son Bou des de fa dècades. Pots afegir la teva firma clicant aquí.

Comentaris

Hi ha un error

Doncs hi deu haver un error, perquè 0,2 m3/m2 vol dir que l'alçada dels hotels no podia sobrepassar els 20 cm.

Metres cúbics

No hi ha error. Amb aquest paràmetre es podia construir, segons la llicència atorgada, un metre cúbic per cada cinc metres quadrats. Això vol dir que, en una parcel·la de 25.000 m2, es podien alçar uns 5.000 m3 (l'edifici no ha d'ocupar tota la parcel·la). Tal i com es cita al primer paràgraf de la notícia, els hotels construïts tenen uns 93.000 m3. Amb la condició que figurava a la llicència, no bastava ni per fer el primer pis sencer. Una diferència certament substancialamb el què finalment es va alçar.

Error

O sigui que si, per exemple, haguessin construït 1000m2 dels 230000 (no arriba al 5% de la superfície de la parcel.la) haurien pogut pujar 5 metres per arribar als 5000m3, és a dir, planta baixa i 2 pisos com a moltíssim. De debò, no us sembla massa poc tenint en compte que és un permís de 1970? Jo seguesc considerant que es tracta d’un error.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.