Back to top

Son Blanc Nou entra al programa de Custòdia Agrària

Signatura de l'Acord de Pràctiques Agràries Sostenibles amb el pagès i propietari de Son Blanc Nou
Finca Son Blanc Nou

El programa de Custòdia Agrària segueix creixent i cada vegada són més les finques que veuen que el futur de l’agricultura passa per un replantejament del model productiu. La finca de Son Blanc Nou ha entrat a formar part del programa amb la signatura d’un nou acord de bones pràctiques agràries.

Son Blanc Nou («Son Blanc Farmhouse») és una finca de 130 hectàrees situada vora un barranc del terme d'Alaior. No tenia activitat agrària i havia servit d'abocador de residus d'obra. Fa uns anys va canviar de mans amb l'objectiu de recuperar la producció del camp i plantejar un projecte d'agroturisme totalment autosostenible.

El procés ha estat llarg, ja que hi havia molts aspectes a tenir en compte: rehabilitar les cases de lloc abandonades anys enrere, recuperar l’activitat agrària inexistent i cercar maneres per reduir al màxim la petjada ecològica de l'activitat turística.

A Son Blanc usen la geotèrmia per regular la temperatura de l'aigua i dels edificis amb un circuit tancat d'aigua que aprofita la temperatura constant del subsol. D'aquesta manera, es requereix poca energia per assolir una climatització adequada tant en estiu com en hivern, que s'abasteix mitjançant plaques solars fotovoltaiques.

Han recuperat dos grans aljubs antics que recullen aigües pluvials i tenen una planta depuradora d'aigües residuals. Tota la jardineria és amb planta autòctona i no hi ha camps de gespa.

En l'aposta per reduir residus, s'han eliminat les begudes de refresc embotellades i es preparen diferents sucs i combinats amb fruits de l'hort. Composten tot el rebuig orgànic que generen amb una compostadora mecànica que converteix el residu en precompost en 24 hores. Després s'aplica a les zones de cultiu.

La producció agrària ja es troba certificada en ecològic i va en augment. Produeixen horta i fruita, tenen bens i properament tindran vaques i porcs. Per tal d’optimitzar l’aprofitament dels productes propis al restaurant, han optat per tenir un menú tancat cada dia que redueix el malbaratament alimentari i dóna sortida als pics de producció.

En aquests moments ja es proveeixen en la major part de producció pròpia i la resta és de productors locals o de les illes.

Celebrem el naixement d’iniciatives com aquesta i els donem la benvinguda al programa de Custòdia Agrària. Amb Son Blanc Nou ja son 38 les finques professionals agràries de Menorca que formen part d'aquesta iniciativa.

Desitgem que el seu exemple sigui inspirador per a altres i aquest sigui un model que es vagi replicant.

Podeu saber què és el programa de Custòdia Agrària veient aquest vídeo d'1 minut. Si voleu aprofundir més, aquí teniu alguns vídeos explicatius.

Comentaris

Son Blanc

Me alegra de sobremanera la creación de esta clase de explotación tanto agropecuaria así como energética. Estas son las noticias en las que el GOB tiene que hacer hincapié de manera mas reiterada y no la eterna crítica a todo lo que supuestamente está mal. Que el cambio se produzca por positivo, elogiando lo que esta mal y no por crítica y negativismo

Son Blanc

Sembla un projecte interessant. Ara bé, amb pàgina web només en castellà i anglès. Llàstima que la cura pel territori i el producte de Menorca no el facin extensiu a la llengua pròpia de l'illa!

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.