Back to top

Set piscines il·legals a un agroturisme

Diverses obres il·legals es tradueixen en una sanció considerable cap els responsables implicats en un agroturisme que va presentar un projecte amb teòric compromís ambiental i va resultar ser un engany a l'hora de la veritat. El cas demostra la necessitat d'una regulació clara i d'una vigilància efectiva.

L'agroturisme de Torre Vella, al municipi d'Alaior, va presentar un projecte que, entre d'altres problemes, gastava molta d'aigua d'aqüífer en els serveis turístics. En un esforç per reduir aquest impacte, el projecte incorporava diversos dipòsits soterrats que havien d'acumular aigües depurades al mateix indret i que servirien per abastir tota la jardineria.

Aquesta mesura va ser molt apreciada per la Comissió de Medi Ambient, que va aprovar el projecte condicionat a incorporar encara algunes altres mesures d'estalvi. Però una vegada passades les primeres inspeccions, els dipòsits soterrats es van convertir en piscines. El GOB va detectar aquest possible frau i ara el Consorci de Disciplina Urbanística l'ha confirmat junt amb una llista d'altres il·legalitats.

Set piscines no declarades, el formigonat de més de 2.000 m2 de camins que havien de ser agraris, diverses soleres de formigó no previstes i altres elements menors, s'han constatat a les inspeccions realitzades.

La resolució del Consorci estableix una sanció de 486.844 euros per cadascun dels responsables, això és, el promotor, el constructor i l'arquitecte director de l'obra.

Aquest projecte va estar envoltat d'una certa polèmica durant la seva tramitació perquè els promotors van agafar tots els edificis existents a la finca per destinar-los a usos turístics i després van fer una queixa pública perquè volien alçar nous edificis agraris i la tramitació era feixuga. Aquests nous edificis agraris fa un any que estan a mig construir al costat del Camí de Cavalls (veure fotografia adjunta).

Ara s'obre un termini perquè els sancionats puguin demanar la possible legalització de les obres. En opinió del GOB resultarà complicat perquè les obres no només no tenien llicència, sinó que van en el sentit contrari a les condicions ambientals imposats en la seva autorització. L'incompliment és doble.

Aquest cas exemplifica algunes de les qüestions que el GOB planteja a la nova redacció del PTI, com és la necessitat de regular les piscines en els allotjaments turístics, el consum d'aigua d'aqüífer de les noves ofertes turístiques i la necessitat de comptar amb un servei de vigilància efectiu, especialment sobre els grans projectes que es realitzin sobre el territori de l'illa.

Comentaris

torre vella

potser es produirà una rectificació de la línia editorial de es diari menorca quan va tractar la queixa dels promotors?o podem esperar asseguts?dira qualque cosa el sr pons fraga?

ja la veieu a venir la trampeta

Recordo un cas molt similar de fa temps (poder aquest) en que alertaveu d'una ampliació encoberta en reconversió: destinar edificis agraris existents a usos turístics i després demanar autorització per nous edificis agraris, es a dir, que a la fi el que resultava eren nous edificis turístics (l'equivalent en matemàtiques es: "el orden de los factores no altera el producto). Doncs mira per on ja la tenim aquí la trampeta! Aviam si la sanció serveix d'escarment pels qui tinguin al cap intentar enganys similars. Ah! i en cap cas s'hauria de legalitzar la obra feta, tot a fora per exemple de qui vulguin transitar el camí de la "trampeta".

Amb la multa no hi ha prou

Amb la multa no hi ha prou, per que qui ens assegura que si a la fi surt tot endavant no els hi surt a compte? ...no, amb la multa no hi ha prou, s'haurien de prendre altres mides, fer-lis restitiir tot el que no han fet de forma legal, el sol que en formigobat, etc. Derrocar piscines i edificacions que no toquen i, fins i tot, no poder obtindra cap llicència per obrir durant un temps i sempre que tot hagi estat restituit com toca. Però per a mi, no hi ha prou. És un frau i hauria de tenir moltes més conseqüencies. A més, com bé dieu, es necessita comptar amb una vigilància d'aquest lloc, per controlar que rés torni a trencar cap norma més. Em fa molta ràbia que la gent sigui tan poc honesta i cumplidora. No hi ha dret. És un atropell a l'illa.

Agroturismes il.legals?

Trobo el projecta de Torre Vella un dels més bonics i ben fets de l'illa. Han sabut mantenir l'estil del camp menorquí amb molt bon gust. Crec que el que s'hauria de fer és potenciar més projectes com aquest i no tractar-los com l'enemic a combatre. Posant multes no és la manera d'atraure inversors amb aquesta perfil. O potser preferiu els macro hotels de Son Bou, Cala Galdana, Arenal ..... Els hotels que s'han fet a Santa Ponsa, Torre Vella, Sant Joan de Binissaida, Alcaufar, Son Vives, Sant Patrici....són una meravella per conservar uns casats preciosos, i donar una sortida econòmica al camp i a Menorca.

Legalitat

Hola Elisabeth. Entenem la teva reflexió, però cal fer-hi alguns aclariments. En aquesta nota no es generalitza sobre tota l'oferta turística en sòl rústic, sinó que s'està parlant d'un cas on els promotors han convertit en piscines set suposats dipòsits destinats a estalviar aigua i han encimentat uns quants camins agraris. A part de l'estètica dels edificis, l'activitat turística té altres efectes, com la generació d'aigües residuals, el consum energètic, la generació de residus, etc. La major sensibilitat ambiental de la societat ha fet que la legislació avanci i els projectes han de preveure aquests impactes i complir amb els compromisos agafats. En aquest cas, han enganyat i se'ls ha descobert. La responsabilitat és seva. Tampoc estem parlant d'escollir entre aquests tipus d'hotel i els grans edificis de costa. De moment, tenim els de la costa i estem afegint els del camp. Per cert, els hotels de Son Bou es volen consolidar per 50 anys més i el GOB ha impugnat el projecte per mirar de rebaixar substancialment l'impacte dels dos edificis sobre la platja. I per últim, no oblidem que ja tenim casos a Menorca de promotors que han fet un agroturisme preciós, han afegit un munt d'habitacions, han construït nous edificis agraris (perquè els que tenien s'havien destinat i a usos turístics) i després han venut el lloc a uns altres propietaris que no volen fer activitat turística i que està per veure si faran activitat agrària. Resultat: hem creat de manera fraudulenta una zona residencial al camp, no prevista ni desitjada. Per tant, convé centrar el debat amb els models que ens agraden i els que no, regular-ho i -molt important- controlar-ho. A noltros ens sembla molt positiu que els potencials inversors sàpiguen que aquí ens estimam el territori i que desitjam projectes que promoguin una economia que respongui realment a les necessitats del món actual.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.