Back to top

S'Estany de Mongofra i la problemàtica dels microplàstics

Aquest diumenge passat, el GOB va organitzar una neteja de litoral a s'Estany de Mongofra. L'orientació i les cales tancades d'aquest indret únic el converteixen en una zona propensa a l'acumulació de residus que venen de la mar.

El mig centenar de voluntàries que van assistir es van repartir per distints punts de l'entorn de s'Estany que s'havien identificat prèviament. En total es van recollir més de 83 quilos de residus, la gran majoria plàstics. La presència de microplàstics de la zona, amb platges de fang o codolars, va dificultar molt la seva recollida, ja que només es podia fer de manera manual, agafant una per una cada partícula.

Va ser un matí d'intensa calor i el berenar a mig matí, amb productes de custòdia, sobretot les síndries i els melons, van ajudar a hidratar i agafar forces per continuar amb la tasca.

Al final de la jornada, es van separar els diferents tipus de residus recol·lectats. Aquest cop les restes de plàstics romputs van suposar el principal residu amb un pes de 29 kg, seguit dels residus plàstics voluminosos, 23 kg, i en tercer lloc les cordes que van pujar a 17 kg. Sorprèn el gran nombre de taps que encara es poden trobar, en aquest cas, 3,5 kg que ocupaven un volum de 30 litres.

Des de l'any 2015, el GOB ha organitzat diverses neteges en aquest mateix punt i una cosa que s'ha observat és que, amb el pas del temps, els plàstics més petits (microplàstics, mesoplàstics i altres) han anat substituint els objectes voluminosos que solien representar el residu més comú. Aquest petit rebuig no és més que el resultat de la degradació del plàstic, que com bé sabem, no es biodegrada sinó que es romp en trossos cada cop més petits que entren a la cadena tròfica i acabem ingerint els humans.

Agraïm a les persones voluntàries que van participar d’aquesta jornada, i animem a tothom que aprofiti els dies de platja per recollir restes de plàstic que de ben segur trobareu entre l’arena.

Aquesta activitat compta amb el suport del Consell Insular de Menorca i de Menorca Preservation Fund.

Comentaris

plastics!

Lamentablement no es redueix l'arribada de plàstics a les voreres, personalment sempre vaig amb bossa per recollir-ne i sempre tinc sensació de Sisífo. No deixarem de fer-ho però son residus que aboquen els humans !!! Ai, mar!

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.