Back to top

Sense por al vent de Fornells

"Fred i vent però un passeig preciós i una  sensació de estar dins un món màgic amb el vent a la cara". M. Pons

Un grup de valents i valentes es van animar a anar d'excursió aquest passat diumenge, malgrat el fred i les amenaces de pluja i neu. Aquest itinerari per Fornells s'havia ajornat ja dues vegades pel mal temps, però finalment es va dur a terme, en un dia poc acollidor però un tant emocionant.

I és que el fort vent de cara accentuava encara més la ja important sensació de fred, que estava a punt de neu. Ben abrigats, a les 10 h van partir de la urbanització que feia de punt de trobada i anaren fent el camí de la vorera del port de Fornells, que conserva la seva bellesa habitual, amb l'afegit del component més agresta dels dies de tramuntana.

El castell de Sant Antoni va oferir un recer ben agraït. En el seu interior, Francesc Carreras va explicar la historia completa d'aquest indret, que s'edificava a Fornells a principis del segle XVII per intentar millorar la defensa de l'illa després dels importants saquejos de Maó i Ciutadella patits uns anys abans. De les famílies de treballadors i soldats s'aniria formant una arraval que acabaria conformant els inicis del poble de pescadors que avui coneixem.

Seguint el mateix destí que el castell de Sant Felip, a la bocana del Maó, el castell de Fornells seria derruït per ordre de Carlos III, amb l'objectiu de desincentivar l'interès dels britànics per l'illa. Un desig mal dissenyat, perquè el 1798 l'armada britànica desembarca a Sa Mesquida i conqueria de nou l'illa. Una part dels materials de l'antic castell servirien per construir la torre de defensa que encara es conserva, avui com a centre de visitants.

Els caminants seguiren cap a la zona del cementiri, des d'on es pot accedir a la vorera de ponent, que ofereix un paisatge ben original de dunes fossilitzades que besen la mar. Eren poc més de les 13 h quan s'havia arribat al punt d'inici, quedant citats per la propera edició d'A peu per Menorca, que serà el primer cap de setmana de març.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.