Back to top

Seguiment de bioindicadors: apunta’t a la ciència ciutadana

El passat novembre el GOB va iniciar una nova experiència a les finques del programa de Custòdia Agrària, mitjançant la qual es vol augmentar el coneixement que es té sobre l’impacte de les mesures incloses en l’Acord de Pràctiques Agràries Sostenibles sobre la biodiversitat present a les Xarxa de Finques Agronaturals de Menorca.

El projecte consisteix en avaluar una sèrie de bioindicadors a les finques mitjançant l’ajut del voluntariat. D’aquesta manera, a través del que avui en dia s’anomena ciència ciutadana, es vol fer partícip a la ciutadania d’aquesta creació de coneixement.  El seguiment es fa caminant uns trajectes prèviament traçats a cada finca i apuntant les papallones que es veuen, alguns tipus de plantes i d'escarabats. És una activitat ideal per aquells a qui els agrada sortir a observar la natura i aprendre constantment.

No cal saber gaire de botànica o zoologia perquè farem formació prèvia i acompanyament durant les visites a les finques, de manera que és una gran oportunitat per a aprendre'n. Hem preparat una guia ben senzilla i les instruccions de feina seran clares i simples. Tot el que es necessita és tenir uns quants matins o migdies lliures durant el mes de maig (el seguiment serà entre l’11 i el 26 de maig) i saber fer feina de manera sistemàtica, aplicant uns criteris constants. L’objectiu és anar creant un grup relativament estable de voluntaris que puguin participar en el seguiment dues vegades l’any, els mesos de maig i octubre.

Es faran formacions de camp per a aprendre a identificar papallones (dissabte 6 d’abril matí) i distingir alguns tipus de plantes (divendres 12 d’abril al capvespre). Aquestes dates estan subjectes a canvis per motius meteorològics.

A més, es farà una petita sessió de formació teòrica per a conèixer bé la metodologia a seguir i distribuir les tasques. S’oferira dues dates, només cal apuntar-se a una. Seran dimecres 24 i dijous 25 d’abril de 19.00h a 20.30h.

Tots aquells que tinguin interès en participar han d’enviar un email a custodia@gobmenorca.com o telefonar al 971350762.

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.