Back to top

Santa Ponça i els promotors indignats

Recentment hem vist a la premsa menorquina una repetició de missatges dels inversors que han posat en marxa els agroturismes de Santa Ponça i de Torre Vella. Uns missatges que venen a dir que aquesta illa és una vergonya perquè els tràmits són molt llargs, perquè el turisme no és ben rebut i perquè qualsevol millora agrària requereix d'una burocràcia exagerada.

Com que s'ha donat altaveu a aquesta gent, sense que ningú hagi treballat per saber-ne els detalls ni l'origen de les discrepàncies, des del GOB es considera important donar a conèixer públicament algunes característiques del projecte que s'ha aplicat a les finques mencionades, a fi que la gent tengui més punts de referència. La nostra organització va analitzar el projecte de Santa Ponça quan va sortir a exposició publica i hi va presentar al·legacions.

Posem-nos en context. Des de fa uns anys, està arribant a l'illa un nombre important de persones amb alt poder adquisitiu, que compren explotacions agràries i les volen actualitzar.

Això és una doble oportunitat per a Menorca. Per una banda, s'estan posant en marxa activitats agràries amb nous enfocaments, que busquen mercats diferenciats i que en una bona part dels casos, contemplen els mètodes de l'agricultura biològica. Per altra, s'inverteix en la recuperació del patrimoni arquitectònic rural que ha anat caient en desús a les darreres dècades.

Com passa amb totes les coses, ni tots els casos particulars són bons, ni tots són dolents. En opinió del GOB, no és important la nacionalitat dels inversors, ni la capacitat econòmica que tenguin. El que importa és què fan amb la seva inversió i quines conseqüències tindrà per a l'illa.

A Santa Ponça s'hi està sembrant vinya, aromàtiques i d'altres produccions que poden ser interessants. El conflicte, però, ve de la part urbanística. Anem a veure els detalls.

A aquest lloc hi ha una casa senyorial, amb planta baixa, primer pis i altell, de 2.850 m3. El projecte planejava ampliar-la en 478 m3 més. Molt a prop de la casa, a ponent, hi ha un bouer amb magatzem adossat, de 662 m3, que es volia ampliar amb 571 m3 més. Devora, un altra bouer de 645 m3 al qual es volien afegir 665 m3 (més del doble).

Continuem. Al nord de la casa, uns magatzems agraris de 779 m3, que es volien ampliar amb 340 m3 més. Al sud de la casa, uns aljubs, amb colomar i bouer, de 989 m3, que es volien ampliar amb 491 m3 més. I una mica més al sud, una altra construcció agrària de 334 m3, que es volia rehabilitar sense ampliar-la.

Resumint. A Santa Ponça hi havia edificis que aportaven un volum total de 6.266 m3, i se n'hi volien afegir 2.545 m3. Total, 8.811 m3 de patrimoni arquitectònic que els promotors han destinat íntegrament, en la seva totalitat, a oferta turística.

Hem dit que el GOB hi va presentar al·legacions. En elles demanàvem una cosa tan aparentment lògica com que no es destinessin tots els edificis a usos turístics. Un agroturisme ha de tenir activitat agrària i, per tant, sembla de caixó que alguns volums s'hauran d'emprar per aquesta finalitat.

No sabem si és que la diferència de llengua genera incomprensió lectora, o és que els promotors actuen mediatitzats per assessors o institucions que fan un altre joc. Però els Srs. Biousse i Foucher van declarar que trobaven que el GOB considerava que el turisme era una "vergonya". Com sempre, el joc d'intentar infantilitzar el debat perquè no es parli de les coses importants.

No senyors, el turisme no és cap vergonya. La vergonya és que, amb un projecte de 8.800 m3 pretenguin, a més, construir ara nous edificis per a usos agraris al·legant que "no tenen ni tan sols on posar el tractor".

Fixem-nos en la jugada. Com que la normativa no permet afegir nous volums edificats per a usos turístics, agafem tota l'edificació agrària existent, l'ampliem, la destinam a usos turístics, i després demanam noves construccions per a usos agraris aprofitant que la normativa no hi posa aquí restriccions si les necessitats estan justificades.

No discutirem que l'administració és lenta. Però si que discutim que la seva petició de nous edificis estigui justificada. Si que discutim que els promotors estiguin fent una interpretació adequada de la normativa. Si que discutim que estiguin en sintonia amb la idea d'agroturismes que ajudin a l'activitat agrària i no a operacions immobiliàries especulatives.

Per sort, no tots els casos són com aquest. Hi ha gent que està realment recuperant l'activitat agrària sense tota aquesta negociació urbanística incorporada. El cas que avui tractam, només fa que posar sobre la taula la urgent necessitat de regular millor les coses i de controlar els gols per l'esquadra. No es pot alabar la conservació que ha sabut tenir Menorca per, a continuació, procedir d'aquesta manera.

La discussió del futur de Menorca requereix de persones amb visió de conjunt, no només del seu negoci particular. De persones amb capacitat de diàleg i tal vegada també amb una mínima modèstia.

Comentaris

Volums

Les xifres que hem donat estan en m3, o sigui, en volum. Ho hem fet així, perquè en d'altres casos anteriors, alguns promotors o els seus tècnics han al·legat que, per poder posar la maquinària actual, es requereix volum en els edificis agraris, no només superfície. Si els edificis s'han ampliat per a usos turístics, amb més facilitat es podien adaptar per als usos agraris.

Bona feina, GOB!!

S'han de seguir desemmascarant els "espabilats de ca ses monges" aquests, que ens volen enganyar, únicament pel seu propi benefici. Bona feina, GOB

Muy claro.

Muy claro. Muy necesaria la información y su conocimiento « A separar la paja del trigo»

Els nous promotors

Per complementar i entendre molt més el escrit per al GOB "Els promotors indignats" no us perdeu l'article que apareix avui (16 Setembre) al Menorca del excel·lent economista menorquí de projecció internacional com és en Guillem López i Casasnovas: "MENORCA, ESTIU 2019".

Sta ponca

Transparencia total del GOB.Gracias por ser los auténticos mosqueteros que tiene menorca Hay que ir muy atentos con estos nuevos inversores "ecológicos y sostenibles". Menorca esta de moda, todos los ojos para turismo caro puestos en ella, se nos hace difícil a los residentes encontrar precios asequibles en vivienda y además ¿tenemos que darles las gracias porque favorecen la vuelta a un campo que no es el de la cultura menorquina y a un turismo de clase?. Deberíamos como sociedad diversificar. No todo es turismo

Agroturismes

Gràcies per aquest escrit tant aclaridor. No hi ha dubte de que s'han de posar límits als excessos que alguns inversors volen dur a terme a Menorca i voltros aquí feis una molt bona feina.

usos turístics explotacions agopecuaries.

Convertir volums agraris existents en turístics i després demanar volums nous per a usos agraris, ignorant els que prèviament ja es tenien per a usos agraris. Això em remet a la figura del "fraude de ley" i es clàrament contrari al "espíritu de la ley". En llenguatge planer de carrer: UNA PRESA DE PEL. Molt bé GOB. En quant al turisme "no ben rebut" falta indicar en quina quantitat. Jo els pregunto a aquests futurs (o ja presents) ofertants de agroturisme de Santa Ponça i Torre Vella: què us semblaria tindre una ocupació del 300% (per exemple) de la vostra capacitat? Penseu en les conseqüencies: 300% més de ingressos (quin fregament de mans !) i... agotament dels recursos hídrics, colapse del clavegueram, nivell sonor a les antípodes de la esperada calma i tranquilitat del camp (tret del motor dels tractors), instal·lacions malmeses per necessitat, i podríem continuar amb un llarg etzètera. Poder convindria recordar ara la dita de "la avaricia rompe el saco". Turisme no ben vingut? depen de la quantitat i la qualitat.

Menorcafraga

Per favor feis arribar aquest escrit al senyor Pons Fraga que des del pamflet que controla està intoxicant la societat menorquina en relació a aquest tema i s,està convertint en el llepaculs oficial dels inversors estrangers

Santa Ponsa

Vull felicitar al GOB de manera especial perque no tant sols el estudi es molt correcte I la forma d'interpretacio dels fets es la mes real I assenyada sensa oblidar que hi ha una feina que s'ha tingut que fer. Jo em preguntó si amb aquestes dades i procediment podem anar mes enlla amb accions legales I contundents sensa involucrar al GOB si no es considera necesario Tenim que pensar accions mes fermes si l'Administacio o els politics de torn no ho fan. Aquesta postura no es voler fer política es colaborar a mantindre els millors objectius de futur per sa roqueta

Gràcies GOB

Hem de protegir Menorca entre tots. El que jo no acab mai d'entendre és que s'enamoren de Menorca per les seves singülaritats, calma, benestar etc però després la volen transformar ja que creuen que té més potencial i en poden treure profit... Em recorda a la tipica relació amorosa, t'agrada algú per certes coses i després la vols canviar... Esper que Menorca es mantengui la nostra joia natural y com ella mateixa per sempre.

El GOB amb els hotelers

Que el Gob es preocupi sempre de si aumenten les places turístiques es una prova de qui els financia. Per qué no es denuncien les finques i boscos abandonats que no aportan riquesa ni feina i són un risc per a tots ? Més hotels rurals fan falta a Menorca a canvi de tancar o enderrosar hotels fastigosos que no aporten rés a Menorca a part de horroritzar i espantar els turistes....Ah no ! Que aquests hotels són dels que paguen al Gob per que vigilin a la seva competència..!!

No tenen vergonya

Llops amb pell de bè, què es tot sinó pur negoci? I ens volen fer creure que son uns benefactors, clar que ho son però de la seva butxaca. I sempre troben aquí qui els hi fa la "ola". Gràcies GOB.

PROGRÈS, MAL ENTÈS

Quan es vincula el progres amb el Turisme, aquesta gent busca qualsevol 'escenari' per justificar posar cullerada al patrimoni natural, a qualsevol preu. Sino, fixeu-vos amb el discurs d'un BnB, per exemple. Parlen d'economia 'col·laborativa', i ja coneixem els que en som veïns, quin tipus de veïnatge es genera (perque la majoria no deixa de ser un lloguer d'un pis buit -sense veí de tota la vida que lloga alguna habitació lliure de la que disposa-,i que, quan posen anuncis per 'rentar-se la cara', llavors sí, (je, je) surten suposats veïns que pregonen que així complementen els seus ingressos... Amb el territori, pot acabar passant el mateix. Ficar mà amb l'excusa de l'agricultura ecològica i a la fí, tot anirà cap l'ús turístic, pur i dur, amb l'abandó del que fins ara, a donat el caire al patrimoni que teniu a l'illa. No defalliu!

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.