Back to top

Sant Climent i el compromís 2020

El “compromís 2020” arriba a Sant Climent. L’associació de Vesins de Sant Climent han firmat el conveni amb el que es comprometen a emprar opcions de vaixelles més sostenibles que les de plàstic d’un sol ús en les seves celebracions.

Els objectes de plàstic d’un sol ús, com les vaixelles, són extremadament lleugers i per això és molt fàcil que el vent o les pluges els acabin arrossegant al medi marí. Per aquest motiu, el GOB va iniciar aquest estiu una campanya que pretén eliminat el màxim de materials de plàstic no reutilitzables de la societat Menorquina per 2020.

Dels 8 milions de tones de residus plàstics que arriben al mar anualment, només el 15% torna a la costa, un altre 15% queda surant a l’aigua i el 70% restant acaba al fons marí. Molta gent ha vist i experimentat la quantitat de plàstics que s’arriba a acumular a la vorera del mar, així que si tenim en compte aquest efecte iceberg, podem imaginar en quin estat estem deixant el fons marí. De fet, a un estudi d'aigües profundes (entre 900 i 3000m) realitzat al Mediterrani, es van trobar plàstics en gairebé el 93% de les mostres realitzades.

Per a combatre aquesta epidèmia plàstica necessitem fer un canvi d’hàbits i conscienciar-nos a l’hora d’emprar plàstics d’un sol ús que poden ser fàcilment substituïts per opcions més sostenibles. La clau de tot això la trobem en la reutilització dels materials. Per exemple, en el cas de les vaixelles, la millor opció la trobem en aquelles que es poden tornar a utilitzar, tot i que si les característiques de la celebració no permeten netejar i recuperar els materials, llavors tenim alternatives de materials biodegradables d’un sol ús.

Un acord múltiple, amb la Fundació per a la Preservació de Menorca, la Fundació Marilles, l'empresa Sunseeker i la Fundació Blue Marine, està permetent que el GOB serveixi vaixella biodegradable a aquelles associacions que s'estan apuntant a fer el canvi a les seves festes. Es tracta de materials elaborats amb cel·lulosa provinent del rebuig vegetal de la canya de sucre, i també de cartró, fusta i fècula de blat d'indi.

Tot i que l’associació de Veïns de Sant Climent ja havien fet una passa en contra de les vaixelles de plàstic d’un sol ús, ara es comprometen a no tornar enrere i seguir emprant vaixelles biodegradables i compostables en les seves festes.

Seguim animant associacions i entitats que organitzin celebracions periòdiques a que contactin amb nosaltres i se sumi a la iniciativa per tal de combatre aquesta epidèmia que afecta la nostra Illa i la nostra mar.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.