Back to top

Salvar Addaia i Fornells. Vídeo

Les badies poc profundes de Menorca alberguen valors naturals que han desaparegut a bona part del Mediterrani. L'increment d'amarraments i fondejos nàutics és una amenaça important. El GOB demana a Ports de les illes que es duguin a terme estudis científics per valorar l'evolució d'aquestes zones que estan especialment protegides.

Les aigües somes o poc profundes són espais d'una biodiversitat molt interessant. En el vídeo adjunt, elaborat per Mallorca Blue, se'n pot veure una mostra. La política de les darreres dècades d'aprofitar aquestes àrees per fer-hi ports esportius i espais de fondeig massiu ha anat fent desaparèixer les comunitats naturals que s'hi desenvolupen. Menorca és un dels darrers reductes.

El port esportiu d'Addaia té autoritzada la duplicació de la seva àrea, dins la badia que dóna a Mongofra. El port de Fornells també amplia -per enèsima vegada- el seu nombre d'amarraments i col·lisiona físicament amb la posidònia.

És urgent una Pla Insular de Costa que ofereixi una visió d'illa a les operacions d'infraestructures nàutiques, una necessitat que requereix de l'impuls del Consell Insular. Enguany, malgrat la crisi turística, hi torna haver massificació d'embarcacions a moltes cales i platges. Fins quan es vol seguir incrementant oferta?

La necessitat de comptar amb estudis científics que cataloguin els valors naturals de les zones portuàries és també molt necessari. El GOB ho ha demanat a Autoritat Portuària pel port de Maó i també al Govern Balear pels ports de Ciutadella, Fornells i Addaia.

Les embarcacions s'han multiplicat en nombre i han crescut d'eslora. Però els racons de la costa menorquina tenen la mateixa dimensió de sempre. Quan les barques no hi caben, comencen els conflictes amb els banyistes, es tiren àncores on està prohibit i l'horitzó que es veu des de la platja queda tapat.

Els valors naturals que encara queden a Menorca s'han anat perdent a d'altres indrets per no saber posar cap límit. La nostra illa no ha de cometre els mateixos errors. Igual que s'han pogut reconduir gran part de les previsions de creixement urbanístic a la costa, cal exigir que les administracions responsables treballin per conservar els tresors naturals que hi ha a les badies d'aigües poc profundes.

Comentaris

aigües somes

hem sortit de la mar i potser hi haurem de tornar-hi,qué hi trobarem?en temps de tribolació cal ser més curosos que mai amb l´entorn,ni haurá cap mes?

Depuradora

En aquesta nota comentam les amenaces derivades de noves infraestructures portuàries i la massificació nàutica que se'n deriva. El problema de l'abocament d'aigües residuals provinent de els fosses sèptiques d'Addaia està solucionat o en vies de solució a partir de la nova depuradora, ja construïda, que dóna servei a més a Macaret, Coves Noves, Arenal d'en Castell i Son Saura.

Fornells

Es port de Fornells és un desastre molt gros.Motos,llanxes,zòdiacs.No hi ha ningú que vigili...velocitat extremes,ancoratge on volen....fa plorera.....És senzillament surrealista

Posidònia

Lo de Fornells no te aturador mentre costes, el CIM o el que sigui continuïn donant permisos per ampliar els amarres a les empreses que els importa un rave el medi natural la posidònia i tuti quanti. I Addaia més del mateix.

Salvar Addaia i Fornells

No puc estar més d'acord amb la demanda de protegir les zones de poca fondària i la diversitat biològica que les habita. Gràcies GOB per estar sempre amatent a la cura i a la protecció dels espais en perill en l'illa de Menorca.

Poseidonia

Tots els vostres articles, sempre tan estudiats i ben explicats, com els altres també estic d´acord amb vosaltres, gràcies per el vostre treball.

Afegeix un nou comentari

Informació sobre protecció de dades. Responsable: Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa. Finalitat del tractament: Publicar el comentari. Legitimació: El teu consentiment. Comunicació de les dades: No es comunicaran a tercers excepte per obligació legal. Drets: Accés, rectificació, portabilitat, supressió. Contacte: info@gobmenorca.com. Protecció de dades personals
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprovar que sou un visitant humà i prevenir els enviaments automàtics de correu brossa.